Το χειρότερο, έγινε: Δικαστής στο Τέξας μπλοκάρει τα χάπια άμβλωσης σε όλες τις ΗΠΑ. Τι ακολουθεί

Ζωή και δικαιώματα εκατομμυρίων γυναικών ξανά στα χέρια μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου με την συντηρητική σύνθεση (κληρονομιά Τραμπ) που έχει "διαγράψει" το δικαίωμά στην άμβλωση.
Δια
Δια
via Associated Press

Το χειρότερο, συνέβη...Ομοσπονδιακός δικαστής στο Τέξας, διορισμένος επί Ντόναλντ Τραμπ αποφάνθηκε υπέρ της αναστολής άδειας κυκλοφορίας σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ των χαπιών μιφεπριστόνης ή αλλιώς χαπιών άμβλωσης, που χρησιμοποιούνται ευρέως για τη φαρμακευτική διακοπή της κύησης.

Και την ίδια στιγμή ένας άλλος δικαστής στην Ουάσιγκτον έκρινε ότι η άδεια κυκλοφορίας των συγκεκριμένων σκευασμάτων δεν μπορεί να ανασταλεί σε τουλάχιστον 17 πολιτείες.

Αμέσως το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε πως θα προσφύγει κατά της απόφασης καταφεύγοντας στο Ανώτατο Δικαστήριο, κάτι που μάλλον θα γινόταν και εξαιτίας των διαφορετικών αποφάσεων των δύο δικαστών αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως αυτό δεν θα αποφανθεί υπέρ της απόφασης του Δικαστή του Τέξας. Εξάλλου η σύνθεση του δικαστηρίου είναι συντηρητική (άλλη μία ”κληρονομιά” από την περίοδο της προεδρίας του τέως προέδρου) και είναι οι ίδιοι δικαστές που ανέτρεψαν την απόφαση που από την δεκαετία του 1970 εγγυάτο το δικαίωμα όλων των γυναικών στην άμβλωση.

Φυσικά η έκβαση της υπόθεσης απειλεί τα δικαιώματα εκατομμυρίων γυναικών στις ΗΠΑ, τα οποία έχουν ήδη περιοριστεί δραματικά μετά τους δρακόντειους νόμους που έχουν περάσει δεκάδες πολιτείες καθιστώντας αδύνατη την άμβλωση δυνάμει της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου πέρυσι.

Σημειώνεται πως το χάπι της άμβλωσης κυκλοφορεί ελεύθερα στις ΗΠΑ για περισσότερα από 20 χρόνια και χρησιμοποιείται στις περισσότερες περιπτώσεις διακοπής κύησης ενώ η ίδια η απόφαση ενώ νομικοί αναλυτές ανησυχούν πως η απόφαση του δικαστή του Τέξας απειλεί να ανατρέψει τα θεμέλια του ρυθμιστικού συστήματος φαρμάκων στις ΗΠΑ.

Στο 67 σελίδων σκεπτικό της απόφασής του, ο δικαστής Μάθιου Κασμάρικ που αποφαίνεται πως πρέπει να διακοπεί η έγκριση της μιφεπριστόνης από την αρμόδια αρχή (Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων, FDA) ήρθε μετά από μήνυση που υποβλήθηκε από οργανώσεις κατά των αμβλώσεων που υποστήριζε ότι η ασφάλεια χρήσης του φαρμάκου δεν μελετήθηκε επαρκώς και σωστά.

Στην απόφασή του, ο δικαστής αναφέρει πως η έγκριση της FDA παραβίασε τους ομοσπονδιακούς κανόνες που επιτρέπουν την ταχεία έγκριση ορισμένων φαρμάκων. Η FDA δαπάνησε τέσσερα χρόνια εξετάζοντας τη μιφεπριστόνη πριν εγκριθεί το 2000 αλλά ο Κασμάρικ αναφέρει πως η FDA απέτυχε να εξετάσει τις «ψυχολογικές επιπτώσεις» της μιφεπριστόνης και το ιστορικό ασφάλειάς της.

Η ”αδυναμία της FDA να απαντήσει επί αυτών δεν πρέπει να αγνοηθεί ή να υποτιμηθεί”, αναφέρει η απόφαση.

Βέβαια η FDA, το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG) και άλλοι κορυφαίοι ιατρικοί οργανισμοί και φορείς έχουν αποφανθεί ξεκάθαρα πως η μιφεπριστόνη είναι ασφαλής για χρήση.

Η ”εμπρηστική” γλώσσα του δικαστή στο κείμενο της απόφασης και η αντίθετη απόφαση του δικαστή της Ουάσιγκτον

Η Άλισον Γουέλαν επίκουρη καθηγήτρια στο Georgia State University College of Law, η οποία υπέβαλε νομική αναφορά υπέρ της διατήρησης της έγκρισης του FDA, επιμένει ότι η απόφαση (η οποία κάνει λόγο σε ”αγέννητους ανθρώπους και όχι έμβρυα”) είναι σκανδαλώδης και εμπρηστική. ”Η πολιτική και η ιδεολογία που υποκινούν την απόφαση του δικαστή δεν θα μπορούσαν να γίνουν πιο σαφείς και ξεκάθαρες από την εμπρηστική γλώσσα κατά των αμβλώσεων που χρησιμοποιείται σε όλη τη γνωμοδότηση”, είπε στο BBC. ”Επιλέγει τις μελέτες που παραθέτει για να υποστηρίξει το συμπέρασμά του ότι οι αμβλώσεις δεν είναι ασφαλείς ή βλάπτουν εκείνους που κάνουν αμβλώσεις, χωρίς να αναφέρει τις πολλές μελέτες που διαψεύδουν αυτά τα συμπεράσματα”.

Ο Κασμέρικ ήταν σύμβουλος μιας συντηρητικής χριστιανικής οργάνωσης προτού διοριστεί ομοσπονδιακός δικαστής από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

″Είναι ντροπή”, τόνισε ο πρόεδρος της οργάνωσης οικογενειακού προγραμματισμού Planned Parenthood Αλέξις ΜακΓκιλ Τζόνσον. ”Θα πρέπει όλοι να αισθανόμαστε εξοργισμένοι που ένας δικαστής απορρίπτει μονομερώς ιατρικά στοιχεία”.

Εν τω μεταξύ, η Alliance Defending Freedom, μια συντηρητική χριστιανική ομάδα νομικής υπεράσπισης που εκπροσωπείται από ενάγοντες στη δίκη, χαρακτήρισε την απόφαση του Τέξας ”μια σημαντική νίκη” για τις γυναίκες και τους γιατρούς. Η Ζανίν Μανσίνι πρόεδρος μιας άλλης ομάδας κατά των αμβλώσεων, της March for Life, χαιρέτισε την απόφαση ως ”ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για τις γυναίκες και τα κορίτσια”.

Αλλά μια ώρα μετά την απόφαση του Τέξας, ένας άλλος ομοσπονδιακός δικαστής, αυτός στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, εξέδωσε μια αντίθετη απόφαση 31 σελίδων για μια άλλη υπόθεση, διατάσσοντας την FDA να διατηρήσει το φάρμακο στην αγορά στις Δημοκρατικές πολιτείες που έγινε νομική προσφυγή.

Ο γενικός εισαγγελέας της Ουάσιγκτον, Μπομπ Φέργκιουσον, χαρακτήρισε την ανταπόφαση ”τεράστια νίκη”.

Προσφυγή από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ήδη ότι θα ”πολεμήσει” την απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστή του Τέξας χαρακτηρίζοντας την α μια ”άνευ προηγουμένου” προσπάθεια ”στέρησης από τις γυναίκες των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους”. ″Η κυβέρνησή μου θα πολεμήσει αυτήν την απόφαση”, αναφέρει ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Λευκό Οίκο.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε στο μεταξύ ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης ομοσπονδιακού δικαστή του Τέξας.

Η κυβέρνηση ”διαφωνεί σθεναρά με την απόφαση”, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ, καταγγέλλοντας την ετυμηγορία του δικαστή που ”αντιβαίνει στην κρίση των ειδικών του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ο οποίος έχει αποφανθεί εδώ και πάνω από 20 χρόνια ότι η μιφεπριστόνη είναι ασφαλής και αποτελεσματική”.

Η αναστολή της κυκλοφορίας χαπιών για την άμβλωση ”απειλεί τα δικαιώματα των γυναικών” στις Ηνωμένες Πολιτείες, σχολίασε από την πλευρά της η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις.

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, επέκρινε την απόφαση ”ενός ακτιβιστή δικαστή” η οποία ”δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο” ενώ η Δημοκρατική γερουσιαστής της Μασαχουσέτης Ελίζαμπεθ Γουόρεν επέκρινε την απόφαση του Τέξας, γράφοντας στο Twitter: ”Δεν μπορούμε να αφήσουμε έναν ακροδεξιό εξτρεμιστή να υπερνικήσει τις γυναίκες, τους γιατρούς τους και τους επιστήμονες”.

Κλινικές που προσφέρουν υπηρεσίες άμβλωσης έχουν προαναγγείλει ότι σε περίπτωση απαγόρευσης της μιφεπριστόνης, θα καταφύγουν σε σκευάσματα μισοπροστόλης για την φαρμακευτική διακοπή της κύησης. Η αποκλειστική χρήση σκευασμάτων μισοπροστόλης δεν θεωρείται πάντως εξίσου αποτελεσματική.

Η μιφεπριστόνη, είναι μέρος ενός σχήματος δύο φαρμάκων που προκαλεί διακοπή κύησης ενώ το δεύτερο φάρμακο, η μισοπροστόλη, ”αδειάζει” τη μήτρα.

Η μιφεπριστόνη εγκρίθηκε για πρώτη φορά για τη διακοπή της εγκυμοσύνης μέχρι τις επτά εβδομάδες κύησης. Το 2016, η εγκεκριμένη χρήση του επεκτάθηκε στις 10 εβδομάδες κύησης. Χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία γυναικών που έχουν υποστεί αποβολές και το σύνδρομο Cushing, μια κατάσταση που σχετίζεται με τις ορμόνες.

Πηγές: BBC, Reuters

|

Δημοφιλή