ΗΠΑ: Ιρανός Πράκτορας κατηγορείται για σχέδιο δολοφονίας του πρώην συμβούλου ασφαλείας του Τραμπ

Ως αντίποινα για την αμερικάνικη αεροπορική επιδρομή που σκότωσε τον ισχυρότερο στρατηγό του Ιράν, Κασέμ Σολεϊμανί.
Ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον κάνει χειρονομίες μιλώντας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS) στην Ουάσιγκτον του Σεπτεμβρίου.
Ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον κάνει χειρονομίες μιλώντας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS) στην Ουάσιγκτον του Σεπτεμβρίου.
via Associated Press

Ιρανός πράκτορας κατηγορείται για σχέδιο δολοφονίας του πρώην συμβούλου εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, Τζον Μπόλτον, ως αντίποινα για την αμερικανική αεροπορική επιδρομή που σκότωσε τον ισχυρότερο στρατηγό της χώρας.

Ο Σάχραμ Πουρσαφί, που ταυτοποιήθηκε από αξιωματούχους των ΗΠΑ ως μέλος της Επαναστατικής Φρουράς του Ιράν, καταζητείται επί του παρόντος από το FBI με κατηγορίες που σχετίζονται με σχέδιο δολοφονίας επ′ αμοιβής. Ο Πουρσαφί φέρεται να προσέφερε 300.000 δολάρια για την «εξολόθρευση» του συμβούλου εθνικής ασφάλειας της κυβέρνησης Τραμπ, ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Οι εισαγγελείς λένε ότι το σχέδιο εκτυλίχθηκε περισσότερο από ένα χρόνο αφότου ο Κασέμ Σολεϊμανί, στρατιωτικός ηγέτης, υποστράτηγος και διοικητής των ειδικών δυνάμεων αλ-Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης, σκοτώθηκε σε στοχευμένη αεροπορική επιδρομή στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης τον Ιανουάριο του 2020. Ο Μπόλτον, ο οποίος είχε τότε ήδη εγκαταλείψει τη θέση του στον Λευκό Οίκο, έγραψε στο Twitter: «Ελπίζω ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα για την αλλαγή καθεστώτος στην Τεχεράνη».

Το φθινόπωρο του 2021, ο Πουρσαφί, ένας Ιρανός πολίτης που οι αξιωματούχοι λένε ότι δεν έχει επισκεφθεί ποτέ τις Ηνωμένες Πολιτείες, πρόσφερε 300.000 δολάρια σε κάποιον με τον οποίο είχε αλληλογραφία στις ΗΠΑ, να προσλάβει άτομο για να «εξολοθρεύσει» τον Μπόλτον, σύμφωνα με μια ένορκη κατάθεση του FBI που αποσφραγίστηκε την Τετάρτη. Ωστόσο το άτομο που του ζήτησε να προβεί στην πρόσληψη εκτελεστή, ήταν στην πραγματικότητα ήταν πληροφοριοδότης του FBI.

Ο Πουρσαφί του έδωσε τη διεύθυνση του γραφείου του Μπόλτον, συμπεριλαμβανομένου του ονόματος και των στοιχείων επικοινωνίας κάποιου που εργαζόταν στο γραφείο, και τράβηξε στιγμιότυπα οθόνης από φωτογραφίες παρακολούθησης του γραφείου του Μπόλτον.

Σε δήλωσή του, ο Μπόλτον ευχαρίστησε το FBI και το Υπουργείο Δικαιοσύνης για το έργο τους στην εξάρθρωση της υπόθεσης και τη Μυστική Υπηρεσία για την παροχή προστασίας.

«Αν και πολλά δεν μπορούν να ειπωθούν δημόσια αυτή τη στιγμή, ένα σημείο είναι αδιαμφισβήτητο: οι ηγέτες του Ιράν είναι ψεύτες, τρομοκράτες και εχθροί των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε.

Δημοφιλή