ΔΙΕΘΝΕΣ
03/03/2020 17:16 EET | Updated 03/03/2020 17:17 EET

ΗΠΑ: Παροχή πυρομαχικών στην Τουρκία και 108 εκατ. δολάριων στη Συρία

Η Ουάσινγκτον εξετάζει το αίτημα της Αγκυρας για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.

AAREF WATAD via Getty Images

Οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να παράσχουν πυρομαχικά μαζί με ανθρωπιστική βοήθεια στην Τουρκία η οποία επιχειρεί στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, δήλωσε την Τρίτη ο αμερικανός ειδικός αντιπρόσωπος στην περιοχή, Τζέιμς Τζέφρι.

«Η Τουρκία είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Μεγάλο μέρος των ενόπλων δυνάμεών της χρησιμοποιεί αμερικανικό εξοπλισμό. Θα εξασφαλίσουμε ότι ο εξοπλισμός αυτός είναι έτοιμος και μπορεί να χρησιμοποιηθεί», δήλωσε ο Τζέφρι στους δημοσιογράφους.

Ο αμερικανός πρεσβευτής στην Τουρκία, Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, δήλωσε, εξάλλου, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων πως η Ουάσινγκτον εξετάζει το αίτημα της Αγκυρας για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτέιγκους, δήλωσε επίσης πως οι ΗΠΑ θα στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια 108 εκατομμυρίων δολαρίων για τον λαό της Συρίας.

Η εκπρόσωπος πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ρητά τη σύσταση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να ανοίξει άλλο ένα μεθοριακό πέρασμα ανάμεσα στη Συρία και την Τουρκία στο Ταλ Αμπιάντ για την παράδοση αρωγής και φαρμάκων.

(με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ)