Επτά τραγικές συνήθειες στη γυμναστική μας που μετά τα τριάντα καταστρέφουν ό,τι είχαμε χτίσει

Αν δεν θέλουμε να υποστούμε τις συνέπειες, ας αλλάξουμε ρότα σήμερα κιόλας.
=
skynesher via Getty Images
=

Ένας δραστήριος και γεμάτος ενδιαφέροντα τρόπος ζωής θεωρείται πολύτιμος για την υγεία μας. Δυστυχώς όμως, σε ό,τι αφορά τη φυσική μας κατάσταση, συχνά να υιοθετούμε συνήθειες που περισσότερο μας βλάπτουν παρά μας ευνοούν.

Η personal trainer Ρόουζ ΜακΝάλτι, μοιράζεται μαζί μας τη λίστα με τις επτά συνήθειες που θα μπορούσαν να βλάψουν το σώμα μας μετά τα τριάντα. Αποφεύγοντας αυτά τα καθημερινά σφάλματα και ενσωματώνοντας στη ρουτίνα της εξάσκησής μας εναλλακτικές μορφές άσκησης, θα εκτοξεύσουμε στα ύψη τις πιθανότητές να παραμείνουμε υγιείς και δραστήριοι, όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Πιέζoυμε υπερβολικά το σώμα μας με αποτέλεσμα να το καταπονούμε

Όταν δεν ακούμε το σώμα μας και δεν του προσφέρουμε μικρά διαλείμματα κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης, αυξάνεται ο κίνδυνος τραυματισμού, εξάντλησης, πεπτικών προβλημάτων και απουσίας κινήτρου.

Γι′ αυτό είναι απαραίτητο να βρούμε την ισορροπία ανάμεσα στο να προκαλούμε διαρκώς το σώμα μας να δοκιμάσει νέα πράγματα και στο να του δίνουμε τον απαραίτητο χρόνο να ανακάμψει.

Αν δεν εντάξουμε στο πρόγραμμα γυμναστικής μας μερικές ημέρες ανάπαυσης και ορισμένες περιόδους αποφόρτισης, ίσως καταλήξουμε να αισθανόμαστε υπερβολικά κουρασμένοι ή να πάψουμε να βλέπουμε πρόοδο, παρά την σκληρή προσπάθεια.

Εκτελούμε ασκήσεις με υπερβολικά βάρη

Το να επενδύουμε μόνο στις προπονήσεις με βάρη, είναι επιβλαβές για τις αρθρώσεις μας. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να εντάξουμε στη ρουτίνα μας και προπονήσεις όπως η γιόγκα, το κολύμπι ή η ποδηλασία, προκειμένου να περιορίσουμε την πίεση που ασκείται στο σώμα.

Προπονήσεις όπως το τρέξιμο, θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται σε καθημερινή βάση, καθώς με την πάροδο του χρόνου, επιβαρύνουν τις αρθρώσεις μας εξίσου με τα υπερβολικά βάρη.

Κάνουμε διαρκώς τα ίδια και τα ίδια

Η επανάληψη των ίδιων ασκήσεων ή προγραμμάτων εκγύμνασης σε καθημερινή βάση προκαλεί αφενός μυϊκές ανισορροπίες και αφετέρου αφόρητη πλήξη. Γι′ αυτό είναι χρήσιμο να θέτουμε στον εαυτό μας νέες προκλήσεις, δοκιμάζοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα καινούργια προγράμματα γυμναστικής, με έμφαση στην αρμονική ενίσχυση όλων των μυών του σώματός μας.

Δεν φροντίζουμε τη διατροφή μας

Μια κακή διατροφή, μακροπρόθεσμα, έχει αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό και στο σώμα μας, συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου κινδύνου μεταβολικών διαταραχών και άλλων παθήσεων υγείας, που υπό άλλες συνθήκες, θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί.

Ανεξάρτητα λοιπόν από το πόσο σκληρά γυμναζόμαστε, θα πρέπει να τροφοδοτούμε το σώμα μας με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως είναι οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που κάθε ισορροπημένο διαιτολόγιο συνιστά την κατανάλωση άφθονων φρούτων, λαχανικών, άπαχης πρωτεΐνης και υγιεινών λιπαρών.

Δεν κάνουμε ζέσταμα

Η παράλειψη μιας σωστής προθέρμανσης αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμού και παρατείνει τον χρόνο αποθεραπείας. Επομένως, είναι πολύτιμο να αφιερώνουμε λίγα λεπτά πριν -αλλά και μετά- την προπόνησή μας κάνοντας διατάσεις και ελαφριά αεροβική άσκηση, για να προετοιμάσουμε το σώμα μας για τη δυναμική προπόνηση που πρόκειται να ακολουθήσει.

Δεν δίνουμε προτεραιότητα στον ύπνο μας

Ο ύπνος αποτελεί καθρέφτη της γενικής μας υγείας και βοηθά τον οργανισμό μας να ανακτήσει δυνάμεις μετά από μια έντονη προπόνηση. Χωρίς τον επαρκή ύπνο, το σώμα μας δεν έχει την ενέργεια που χρειάζεται για να αποδώσει τα μέγιστα. Αυτό μας καθιστά πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς και ασθένειες.

Δεν αφιερώνουμε χρόνο στις διατάσεις μας

Οι διατάσεις συμβάλλουν στη βελτίωση της ευελιξίας και της κίνησής μας. Κι όμως συχνά τις βγάζουμε εκτός της γυμναστικής μας ρουτίνας, ενώ στην πραγματικότητα θα πρέπει να αφιερώνουμε στις διατάσεις λίγα λεπτά μετά από κάθε μας προπόνηση. Έτσι θα μειώσουμε στημαντικά τον μυϊκό πόνο και θα αποτρέψουμε το ενδεχόμενο τραυματισμού.

Με πληροφορίες από eatthis