Ιαπωνία: Χρησιμοποιούν ακόμα δισκέτες για την αποθήκευση αρχείων στο δημόσιο

Ο υπουργός ψηφιακής τεχνολογίας κύρηξε... πόλεμο στην παλιομοδίτικη τεχνολογία. ”Πού μπορεί να αγοράσει πλέον κανείς μια δισκέτα;”, αναρώτηθηκε.
Pablo Jeffs Munizaga - Fototrekking via Getty Images

Παρά τη φήμη της για τα καινοτόμα gadget υψηλής τεχνολογίας, το ιαπωνικό δημόσιο παραμένει σε μεγάλο βαθμό προσκολλημένη σε ξεπερασμένη συσκευές όπως το φαξ και οι δισκέτες!

Γι αυτό και ο υπουργός ψηφιακής τεχνολογίας της Ιαπωνίας αποφάσισε να «κηρύξει πόλεμο» σε δισκέτες και σε άλλες συσκευές - ρετρό που χρησιμοποιούν οι γραφειοκράτες της χώρας.

Περίπου 1.900 κυβερνητικές διαδικασίες εξακολουθούν να απαιτούν από τις δημόσιες υπηρεσίες να χρησιμοποιούν τις δισκέτες αποθήκευσης, καθώς και CD και mini-disc, δήλωσε ο Tάρο Kόνο.

Πλέον ο Υπουργός υποσχέθηκε ότι οι κανόνες θα αλλάξουν ώστε να επιτρέπεται η αποθήκευση δεδομένων online.

Γνωστές και ως «εύκαμπτοι δίσκοι» (σ.σ floppy discs), οι δισκέτες εμφανίστηκαν τη δεκαετία του ’60 και παρέμειναν δημοφιλείς για περίπου τρεις δεκαετίες πριν αντικατασταθούν από πιο προηγμένες τεχνολογίες αποθήκευσης.

Λίγες είναι οι σημερινές εφαρμογές στις οποίες θα επαρκούσε η τεχνολογία του περασμένου αιώνα, δεδομένου ότι θα χρειάζονταν 20.000 κλασικές δισκέτες των 1,44 megabyte για να αντικαταστήσουν ένα φλασάκι USB των 32 gigabyte.

Πάντως, η κληρονομιά τους παραμένει ορατή στο εικονίδιο «αποθήκευσης» που μοιάζει με δισκέτα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τρίτη, ο κ. Kόνο επέκρινε την παρατεταμένη χρήση ξεπερασμένης τεχνολογίας.

«Ψάχνω τρόπους να απαλλαγώ μια και καλή από τη συσκευή φαξ και σκοπεύω να το κάνω», είπε.

Οσον αφορά τις δισκέτες αποθήκευσης, αναρώτηθηκε: ”Πού μπορεί να αγοράσει κανείς πλέον μια δισκέτα;”

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που η Ιαπωνία μπαίνει στα πρωτοσέλιδα για τις... αναλογικές συνήθειές της.

Το 2018 ο υπουργός κυβερνοασφάλειας της χώρας παραδέχτηκε ότι δεν είχε χρησιμοποιήσει ποτέ υπολογιστή στη ζωή του, λέγοντας ότι ανέθετε πάντα τις δουλειές του υπολογιστική στο προσωπικό ΙΤ.

Επίσης, μόλις το 2019 ο τελευταίος πάροχος τηλεειδοποίησης της Ιαπωνίας έκλεισε την υπηρεσία του, με τον τελευταίο ιδιώτη συνδρομητή να εξηγεί ότι ήταν η προτιμώμενη μέθοδος επικοινωνίας για την ηλικιωμένη μητέρα του.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή