Ιταλία: Γιατί ο Ντενάρο δεν είναι το μεγάλο αφεντικό της Κόζα Νόστρα

Ο 60χρονος μαφιόζος ήταν ο αρχι δολοφόνος της οργάνωσης, όχι όμως το μεγάλο αφεντικό.
Anadolu Agency via Getty Images

Παρότι η σύλληψη του Ματέο Μεσίνα Ντενάρο στη Σικελία έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από την κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι, η οποία δέχθηκε τα εύσημα, εντέλη αποδεικνύεται μικρότερης σημασία απ΄ότι αρχικά είχε θεωρηθεί.

Ο 60χρονος Ντενάρο, μπορεί να ήταν ο μεγαλύτερος δολοφόνος της Σικελικής μαφίας δεν φαίνεται όμως ότι ήταν και το μεγάλο αφεντικό της.

Παρότι ο ίδιος καυχιόνταν για τις δολοφονίες που είχε διαπράξει όλα αυτά τα χρόνια της δράσης του, (γέμιζαν ένα νεκροταφείο όπως έλεγε χαρακτηριστικά) και διαχειριζόταν κάποιες από τις υποθέσεις της οργάνωσης, δεν προκύπτει πως ήταν το αφεντικό των αφεντικών.

Γι αυτό και σύμφωνα με τους Ιταλούς αξιωματούχους, που ερευνούν τη δράση των μαφιόζικων οργανώσεων της Ιταλίας, δεν φαίνεται η σύλληψη αυτή να επηρεάσει σημαντικά την πορεία της οργάνωσης.

Ματέο Μεσίνα Ντενάρο
Ματέο Μεσίνα Ντενάρο
SOPA Images via Getty Images

«Το ποιο θα είναι το μέλλον της Κόζα Νόστρα και τι θα συμβεί λεπτομερώς το επόμενο διάστημα, δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε», δήλωσε η γενική εισαγγελέας του Παλέρμο, Λϊα Σάβα, στο ραδιόφωνο της Rai.

«Αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο. Η Κόζα Νόστρα αποτελείται από κανόνες και νόμους πάνω στους οποίους έχει βασίσει την ύπαρξη της εδώ και 150 χρόνια. Επομένως, θα θέσει σε εφαρμογή αυτούς τους κανόνες για να αποκαταστήσει τη ζημιά και να δημιουργήσει τη νέα ηγετική δομή μετά τη σύλληψη του Ντενάρο», είπε η Σάβα.

Το τελευταίο μεγάλο αφεντικό

«Πρακτικά η μυθική φιγούρα ενός «αφεντικού των αφεντικών» έληξε το 1993, με τη σύλληψη σε ένα κρησφύγετο του Παλέρμο του Σαλβατόρε «Τότο» Ρίινα ο οποίος ήταν ο κορυφαίος φυγάς της Ιταλίας για 23 χρόνια» αμαφέρει η Σάβα..

Σύμφωνα με μαρτυρίες που ακούστηκαν στη δίκη του και οδήγησαν στην καταδίκη του, ο Ρίινα ήταν επικεφαλής της ηγετικής ομάδας της Κόζα Νόστρα που διαχειριζόταν τις παράνομες επιχειρήσεις της ενώ ήταν ο εμπνευστής της στρατηγική των θανατηφόρων αντιποίνων κατά του κράτους.

Ήταν άλλωστε αυτός που ευθύνεται για την αιματηρή βομβιστική επίθεση το 1992 κατά την οποία δολοφονήθηκαν οι εισαγγελείς του Παλέρμο Τζιοβάνι Φαλκόνε και Πάολο Μπορσελίνο, και τις βομβιστικές επιθέσεις του 1993 εναντίον εκκλησιών της Ρώμης, των γκαλερί Ουφίτσι στην Φλωρεντία και μια γκαλερί τέχνης στο Μιλάνο.

Οι δύο δολοφονημένοι εισαγγελείς του Παλέρμο Τζιοβάνι Φαλκόνε και Πάολο Μπορσελίνο, που δολοφονήθηκαν το 1992.
Οι δύο δολοφονημένοι εισαγγελείς του Παλέρμο Τζιοβάνι Φαλκόνε και Πάολο Μπορσελίνο, που δολοφονήθηκαν το 1992.
Anadolu Agency via Getty Images

Η δολοφονία των δύο διακεκριμένων εισαγγελέων κατά της μαφίας, θεωρείται ένα από τα σκληρότερα πλήγματα στην καρδιά του ιταλικού κράτους καθώς άνοιξε το δρόμο για την περίφημη υπόθεση «καθαρά χέρια». Την κάθαρση του πολιτικού συστήματος της Ιταλίας από διεφθαρμένους πολιτικούς που είχαν άμεσες σχέσεις με τη μαφία.

«Μετά τον Ρίινα δεν υπήρξε ποτέ κανένα άλλο απόλυτο αφεντικό», υποστηρίζει ο Γενικός Εισαγγελέας της Ρώμης Φραντσέσκο Λο Βόι, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του πέρυσι αφού υπηρέτησε ως γενικός εισαγγελέας του Παλέρμο όπου είχε ως αποστολή του τον εντοπισμό του Ντενάρο.

Το Παλέρμο βγάζει τους αρχηγούς

«Ακόμα όμως κι αν η φιγούρα του “capo di capi” εξακολουθούσε να υπήρχε, ο Ντενάρο δεν θα μπορούσε να είναι ο αρχηγός γιατί κατάγεται από το Castelvetrano, ένα χωριό στη δυτική Σικελία, κι όχι από το Παλέρμο ή τη γύρω περιοχή του όπως απαιτούν οι νόμοι της οργάνωσης» υπογραμμίζει ο Λο Βόι.

Ωστόσο, ο Ντενάρο, γιος ενός αφεντικού του οργανωμένου εγκλήματος, «ήταν από τα υψηλόβαθμα μέλη καθώς είχε διασυνδέσεις με άλλες εγκληματικές οργανώσεις στην Ιταλία και στο εξωτερικό και ήταν ο αρχή δολοφόνος της οργάνωσης», είπε ο Βόι στο Associated Press.

«Γι’ αυτό η σύλληψή του έχει προκαλέσει έναν μικρό σεισμό στην Κόζα Νόστρα», υπογραμμίζει.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο Ντενάρο μεταφέρθηκε αμέσως μετά τη σύλληψή του με στρατιωτικό αεροπλάνο σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στη L’Aquila, στην κεντρική Ιταλία, όπου υπάρχουν πολύ αυστηροί κανόνες για τις επισκέψεις σε κρατούμενους ώστε να μην τον προσεγγίσουν μέλη της οργάνωσης δωροδοκώντας τις τις αρχές.

Ο εθνικός εισαγγελέας κατά της μαφίας της Ιταλίας, Τζιοβάνι Μελίλο, υποστηρίζει οτι η φυλάκιση του Μεσίνα Ντενάρο δεν θα αλλάξει τη στρατηγική που ακολουθεί η Κόζα Νόστρα για περισσότερο από μια δεκαετία.

«Αυτή η στρατηγική δεν είναι πλέον στρατηγική βίας εναντίον του κράτους, όπως στη δεκαετία του 1990, για να σταματήσει το κυνήγι της οργάνωσης» είπε ο Μελίλο στην κρατική τηλεόραση.

Η πτώση της Κόζα Νόστρα ευνοεί την Ντράγκετα

Άλλωστε πολλά μέλη της Κόζα Νόστρα έχουν συλληφθεί και παραμένουν στις ιταλικές φυλακές τις τελευταίες δεκαετίες, γεγονός που έδωσε μεγαλύτερο χώρο δράσης στη μαφία της Καλάβριας την περιβόητη drangheta η οποία διαχειρίζεται το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου κοκαΐνης στον κόσμο.

Τόσο η Ντράγκετα όσο και η ναπολιτάνικη Καμόρα είναι από τις σκληρότερες εγκληματικές οργανώσεις στην Ευρώπη με παρακλάδια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Στη δεκαετία του 1980, μια μυστική επιχείρηση του FBI σε συνεργασία με Ιταλούς αστυνομικούς και εισαγγελείς, συμπεριλαμβανομένου του Φαλκόνε, διέλυσε ένα κύκλωμα πολλών εκατομμυρίων ηρωίνης και διανομής κοκαΐνης που είχαν στα χέρια τους στελέχη της σικελικής μαφίας και η μαφιόζικη οικογένεια Καμπίνο στη Νέα Υόρκη.

«Πρόσφατα, η Κόζα Νόστρα έχει επιστρέψει σε μεγάλο βαθμό στη διακίνηση ναρκωτικών, συμπεριλαμβανομένης της κοκαΐνης, των συνθετικών παράνομων ναρκωτικών και της ηρωίνης ενώ προσπαθεί να διεισδύσει στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της Ιταλίας», είπε ο Λο Βόι.

Με τη διακίνηση ναρκωτικών, «τα κέρδη είναι τεράστια και η δραστηριότητα είναι λιγότερο επικίνδυνη από τον εκβιασμό και την προστασία σε μαγαζιά και επιχειρήσεις, γνωστά ως «pizzo», που αποτελεί εδώ και δεκαετίες τον βασικό άξονα της δραστηριότητας της Κόζα Νόστρα», καταλήγει ο Λο Βόι.

Πληροφορίες από Associated Press, La Repubblica

Δημοφιλή