Κυριακάτικο τραπέζι: Ψαρονέφρι γεμιστό με γκοργκοντζόλα και πουρέ κολοκύθας και ρυζόγαλο με φρούτα

Μαριναρισμένα σε βανίλια και βινσάντο και πασπαλισμένο με φιστίκια Αιγίνης.
LauriPatterson via Getty Images

Το κυριακάτικο τραπέζι αυτής της εβδομάδας στρώνεται με δύο απίθανα πιάτα που σίγουρα θα απολαύσουμε αλλά και θα ευχαριστηθούμε κατά την προετοιμασία τους.

Έτσι λοιπόν επιλέγουμε να μαγειρέψουμε για κυρίως, ψαρονέφρι γεμιστό με γκοργκοντζόλα μαζί με μανούρι, καρύδια, κρεμμύδι ψιλοκομμένο που έχουμε σοτάρει και σβήσει με μπράντι και λευκό κρασί, ενώ συνοδεύουμε με πουρέ κίτρινης κολοκύθας, στον οποίο έχουμε προσθέσει και λίγο ξίδι μπαλσάμικο.

Για γλυκό θα βγάλουμε φοβερό ρυζόγαλο με φρούτα, μαριναρισμένα σε βανίλια και κρασί βινσάντο και πασπαλισμένο με φιστίκια Αιγίνης.

Καλή όρεξη

Ψαρονέφρι γεμιστό με γκορκοντζόλα και πουρέ κολοκύθας

Μερίδες: 4

Υλικά

4 ψαρονέφρια

100 γρ. μανούρι

100 γρ. γκοργκοντζόλα

4 κ.σ ψιλοκομμένα καρύδια

2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο

1 ξερό κρεμμύδι

1/4 του φλιτζανιού μπράντι

1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί

για τον πουρέ κολοκύθας

1 κιλό κίτρινη κολοκύθα

ελαιόλαδο

ξίδι μπαλσάμικο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Χαράζουμε τα ψαρονέφρια κατά μήκος χωρίς να τα κόψουμε τελείως και τα αλατοπιπερώνουμε. Τρίβουμε το μανούρι και την γκοργκοντζόλα και τα ανακατεύουμε με τα ψιλοκομμένα καρύδια. Μοιράζουμε το μείγμα στα ψαρονέφρια.

Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο. Αφήνουμε για λίγα λεπτά σε δυνατή φωτιά και σβήνουμε με το μπράντι και το λευκό κρασί. Αφήνουμε 2-3 λεπτά και κατεβάζουμε το μείγμα από την φωτιά. Βάζουμε σε ένα ταψί τα ψαρονέφρια και τα περιχύνουμε με το παραπάνω μείγμα.

Ψήνουμε τα ψαρονέφρια σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 25-30 λεπτά.

για τον πουρέ της κολοκύθας

Καθαρίζουμε την κολοκύθα από την φλούδα και τους σπόρους και την κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια. Τα αλατίζουμε, τα βάζουμε σε ένα ταψί και τα περιχύνουμε με ελαιόλαδο. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά.

Αφού ψηθούν, αδειάζουμε τα κομμάτια της κολοκύθας σε μπολ και τα πολτοποιούμε. Ανακατεύουμε με 2 κ.σ ξίδι μπαλσάμικο και σερβίρουμε τον πουρέ της κολοκύθας με τα ψημένα ψαρονέφρια.

Αναδημοσίευση από Gourmet σε συνταγές Βαγγέλη Δρίσκα

Ρυζόγαλο με φρούτα μαριναρισμένα σε βανίλια και βινσάντο

Westend61 via Getty Images

Μερίδες: 4

Υλικά

1/2 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα ή γλασέ

1 λίτρο γάλα

1/2 φλιτζάνι ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

1 φυσική βανίλια

4 κ.σ. ψημένα και ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης

για τα φρούτα

4 βανίλιες ή δαμάσκηνα ή αχλάδια

1/2 φλιτζάνι ζάχαρη

1/2 φλιτζάνι βινσάντο

Εκτέλεση

Κόβουμε την φυσική βανίλια στην μέση κατά μήκος. Βάζουμε το ρύζι με 1 1/2 φλιτζάνι νερό στην κατσαρόλα με την μισή φυσική βανίλια και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 12-15 λεπτά, μέχρι το ρύζι να απορροφήσει το νερό.

Προσθέτουμε ζάχαρη και γάλα και συνεχίζουμε το βράσιμο για 30 λεπτά ανακατεύοντας συχνά. Όταν γίνει το ρυζόγαλο, βγάζουμε την φυσική βανίλια και το μοιράζουμε σε μπολ.

Ξεπλένουμε τα φρούτα, βγάζουμε τα κουκούτσια και τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια. Βάζουμε στην κατσαρόλα την ζάχαρη με το βινσάντο και την μισή φυσική βανίλια που περίσσεψε. Βράζουμε το σιρόπι για 5-6 λεπτά. Ρίχνουμε τα φρούτα και τα αφήνουμε για 1-2 ώρες μέχρι να κρυώσει το σιρόπι.

Πασπαλίζουμε το ρυζόγαλο με φιστίκια και σερβίρουμε με τα μαριναρισμένα φρούτα.

Αναδημοσίευση από Gourmet σε συνταγές Βαγγέλη Δρίσκα