Κυριακάτικο τραπέζι: Τόνος στο φούρνο με πολίτικη λαχανοσαλάτα

Και μους σοκολάτας με τσάι Earl Grey.
SimpleImages via Getty Images

Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι και μαγειρεύουμε τόνο στο φούρνο με πολίτικη λαχανοσαλάτα.

Θα προσθέσουμε μουστάρδα, σκόρδο, χυμό και ξύσμα λεμονιού, καρότα, ψιλοκομμένη πιπεριά Φλωρίνης, κάππαρη και μαϊντανό.

Για γλυκό, απίθανη μους σοκολάτας με τσάι Earl Grey.

Καλή όρεξη.

Τόνος στο φούρνο με πολίτικη λαχανοσαλάτα

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 30′

Ψήσιμο: 5′-8′

Υλικά

για τον τόνο

4 φέτες φρέσκου τόνου, βάρους 200 – 220 γρ. η καθεμία.

2 σκελίδες σκόρδου, σε φετάκια

λίγο αλάτι

για τη σάλτσα

2 κ.σ. μουστάρδα

2 κ.σ. χυμό λεμονιού

1 κοφτή κ.σ. ξύσμα λεμόνι

2 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για τη λαχανοσαλάτα

1 μικρό άσπρο λάχανο ή 1/2 μέτριο (θα χρειαστούμε περίπου 4 φλιτζ. τσαγιού λάχανο τριμμένο)

1 κοφτή κ.σ. αλάτι

1/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο

1 κ.σ. μουστάρδα της αρεσκείας μας

1/4 κ.γ. πιπέρι καγιέν ή μαύρο πιπέρι

2 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί ή χυμός λεμονιού

2 μέτρια καρότα, περασμένα από τη λεπτή πλευρά του τρίφτη

1 πιπεριά Φλωρίνης από βαζάκι, ψιλοκομμένη

2 κ.σ. κάππαρη

1/2 φλιτζ. τσαγιού μαϊντανός (τα φύλλα), ψιλοκομμένος

1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη

Εκτέλεση

για τη λαχανοσαλάτα

Βάζουμε το λάχανο σε ένα σουρωτήρι, το ξεπλένουμε με νερό, το στραγγίζουμε, πασπαλίζουμε με το αλάτι και το αφήνουμε για 5 λεπτά να βγάλει το νερό του. Το στύβουμε καλά με τα χέρια μας.

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το πιρούνι το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το καγιέν και το ξίδι. Προσθέτουμε το λάχανο, τα καρότα, την πιπεριά, την κάππαρη, το μαϊντανό και το σκόρδο, ανακατεύουμε και αφήνουμε κατά μέρος.

για τη σάλτσα

Σε ένα μπολάκι χτυπάμε καλά με ένα πιρούνι τη μουστάρδα, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο.

για τον τόνο

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190° – 200° C. Πλένουμε και σκουπίζουμε τις φέτες τόνου. Τις αλατοπιπερώνουμε και από τις δύο μεριές.

Απλώνουμε τη μισή ποσότητα από τη σάλτσα στον πυθμένα ενός ταψιού που να χωράει τα ψάρια σε μονή στρώση. Σκορπίζουμε τα μισά φετάκια σκόρδου και από πάνω βάζουμε τις φέτες τόνου. Τις περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα και σκορπίζουμε το υπόλοιπο σκόρδο.

Τις ψήνουμε για 6- 10 λεπτά συνολικά (ανάλογα με το πόσο ψημένες τις θέλουμε), στο μεσαίο ράφι του φούρνου, γυρίζοντάς τες μία φορά. Βγάζουμε από το φούρνο, πασπαλίζουμε τις φέτες με πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως συνοδεύοντας με τη λαχανοσαλάτα.

Tip

Αντί για τόνο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φέτες ξιφία ή μαγιάτικου.

Μπορούμε να ετοιμάσουμε αυτήν τη συνταγή και με ολόκληρα ψάρια: λαβράκια ή μικρά τονάκια στην εποχή τους, όπου αλείφουμε την κοιλιά τους με τη μισή σάλτσα και βάζουμε εκεί τα μισά φετάκια σκόρδου. Τα βάζουμε στο ταψί, περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα, σκορπίζουμε το υπόλοιπο σκόρδο και ψήνουμε για 20 λεπτά στους 200° C.

Αναδημοσίευση από « γαστρονόμο - τεύχος #43» σε συνταγή Νένας Ισμυρνόγλου.

Μους σοκολάτας με τσάι Earl Grey

istetiana via Getty Images

Μερίδες: 5-6

Υλικά

200 γρ. κουβερτούρα 55%

150 γρ. κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά

100 γρ. βούτυρο

125 γρ. ασπράδια αυγών

40 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική

15 γρ. τσάι Earl Grey

Εκτέλεση

Ρίχνουμε το τσάι μέσα στα 100 γρ. κρέμα γάλακτος και το αφήνουμε για 24 ώρες τουλάχιστον.

Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια.

Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε την κρέμα με το τσάι, το βούτυρο και τα επιπλέον 50 γρ. κρέμας μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει στους 90° C. Ελέγχουμε με θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής.

Σουρώνουμε το νέο μείγμα όσο είναι ακόμα ζεστό πάνω από τη σοκολάτα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει.

Χτυπάμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη σε χαμηλή ταχύτητα στο μίξερ έως ότου γίνουν μαρέγκα. Ρίχνουμε τη μαρέγκα στο μείγμα της σοκολάτας, ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε να σταθεροποιηθεί.

Με κορνέ γεμίζουμε τα ατομικά μπολ.

Αναδημοσίευση από «Σοκολάτα η Θεϊκή» σε συνταγές Στέλιου Παρλιάρου.