Κλιματική Κρίση: Ακρως δυσοίωνες προβλέψεις για τις επιπτώσεις στην οικονομία ως το 2050

Οι ζημιές από την κλιματική αλλαγή μπορεί να ανέλθουν στα 38 τρισ. δολάρια ετησίως μέχρι το 2050. To μέσο εισόδημα θα μειωθεί σχεδόν κατά 1/5.
Μια χήνα ψάχνει για νερό στην αποξηραμένη κοίτη της λίμνης Velence στο Velence της Ουγγαρίας,
Μια χήνα ψάχνει για νερό στην αποξηραμένη κοίτη της λίμνης Velence στο Velence της Ουγγαρίας,
via Associated Press

Μία επιστημονική έρευνα που ήρθε στο φως της δημοσιότητας την Τετάρτη (17/4) προειδοποιεί πως η κλιματική κρίση θα έχει όχι απλά ζοφερές, αλλά πραγματικά καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία του πλανήτη.

Την Τρίτη, στο Ντουμπάι έβρεξε σε λίγες ώρες ισόποση βροχή όση πέφτει σε 1,5 χρόνο, στη ισχυρότερη νεροποντή που έχει καταγραφεί στα Εμιράτα εδώ και 75 χρόνια.

Το κόστος της περιβαλλοντικής ζημίας θα είναι έξι φορές υψηλότερο από την τιμή του περιορισμού της παγκόσμιας θέρμανσης στους 2 βαθμούς Κελσίου

Τo μέσο εισόδημα των μισθωτών θα μειωθεί κατά σχεδόν το 1/5 μέσα στα επόμενα 26 χρόνια ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης, σύμφωνα με μία νέα μελέτη τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature. Η εν λόγω έρευνα προβλέπει ότι το κόστος των ζημιών θα είναι έξι φορές υψηλότερο από το τίμημα του περιορισμού της παγκόσμιας θέρμανσης στους 2 βαθμούς Κελσίου.

Η άνοδος της θερμοκρασίας, οι βαρύτερες βροχοπτώσεις και τα συχνότερα και εντονότερα ακραία καιρικά φαινόμενα αναμένεται να προκαλέσουν καταστροφές ύψους 38 τρισ. δολαρίων κάθε χρόνο μέχρι τα μέσα του αιώνα, σύμφωνα με την έρευνα, η οποία είναι η πιο ολοκληρωμένη ανάλυση του είδους της που έχει γίνει ποτέ.

Το βαρύ τίμημα - το οποίο είναι πολύ υψηλότερο από τις προηγούμενες εκτιμήσεις - θεωρείται ήδη δεδομένο στην παγκόσμια οικονομία για τις επόμενες δεκαετίες ως αποτέλεσμα των τεράστιων εκπομπών που έχουν διοχετευθεί στην ατμόσφαιρα μέσω της καύσης φυσικού αερίου, πετρελαίου, άνθρακα και δέντρων.

Η μελέτη αναφέρει ότι η μόνιμη μέση απώλεια εισοδήματος παγκοσμίως θα είναι 19% μέχρι το 2049. Στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη η μείωση θα είναι περίπου 11%, ενώ στην Αφρική και τη νότια Ασία θα είναι 22%, με ορισμένες μεμονωμένες χώρες να βρίσκονται σε πολύ υψηλότερα ποσοστά από αυτά που αναφέραμε πριν.

Οι ζημιές στις καλλιέργειες, τις υποδομές, την παραγωγικότητα και την υγεία από την κλιματική αλλαγή θα κοστίζουν έως και 38 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μέχρι το 2050 και το ποσό αυτό είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αυξηθεί, καθώς από την ανθρώπινη δραστηριότητα εκπέμπονται περισσότερα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

«Είναι ολέθριο», δήλωσε η Λεόνι Βεντς, επιστήμονας στο Ινστιτούτο Πότσδαμ για την Έρευνα των Κλιματικών Επιπτώσεων (ΡΙΚ) και μία εκ των συγγραφέων της μελέτης. «Έχω συνηθίσει στη δουλειά μου να μην έχω ευχάριστες προβλέψεις για την κοινωνία, αλλά πραγματικά εξεπλάγην από το πόσο μεγάλες προβλέπονται οι ζημιές».

Ποια είναι η αντιστοιχία μεταξύ των μειώσεων των εκπομπών με τις απώλειες εισοδήματος

Η μελέτη εξέτασε επίσης το δεύτερο μισό αυτού του αιώνα, όπου οι τωρινές ανθρώπινες ενέργειες μπορούν ακόμη να κάνουν μεγάλη διαφορά. Εάν συνεχιστεί η συνήθης ανθρώπινη δραστηριότητα ρύπανσης και επιβάρυνσης του περιβάλλοντος, οι συγγραφείς προβλέπουν απώλειες του μέσου εισοδήματος άνω του 60% έως το 2100. Αν όμως οι εκπομπές μειωθούν στο καθαρό μηδέν μέχρι τα μέσα του αιώνα, η μείωση του εισοδήματος θα σταθεροποιηθεί μέχρι τα μέσα του αιώνα στο 20% περίπου.

Το οικονομικό πλήγμα στην τσέπη που προβλέπει η μελέτη είναι υπερδιπλάσιο από κάθε προηγούμενη ανάλυση.

Ενώ οι περισσότερες προηγούμενες μελέτες εξέταζαν μόνο τις ζημιές που σχετίζονται με την άνοδο της θερμοκρασίας σε εθνικό επίπεδο, η νέα μελέτη ενσωμάτωσε επίσης τις επιπτώσεις των βροχοπτώσεων και των ακραίων καιρικών φαινομένων χρησιμοποιώντας δεδομένα 40 ετών από 1.600 υποεθνικές περιοχές. Αυτό είναι σημαντικό επειδή ο καιρός είναι ένα τοπικό και όχι εθνικό φαινόμενο. Η μελέτη εξέτασε επίσης πώς οι επιπτώσεις τείνουν να παραμένουν επί μήνες και χρόνια, αντί να αποτελούν μόνο βραχυπρόθεσμο πλήγμα.

Οι προηγούμενες προβλέψεις ήταν αισιόδοξες ότι οι περισσότερες οικονομίες του βόρειου ημισφαιρίου θα συνέχιζαν να αναπτύσσονται. Αντίθετα, η νέα μελέτη αναφέρει ότι χώρες όπως η Γερμανία (-11%), η Γαλλία (-13%), οι ΗΠΑ (-11%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (-7%) θα βγουν χαμένες ακόμη και μέχρι τα μέσα του αιώνα. Χειρότερα θα πληγούν χώρες σε ήδη θερμές περιοχές, όπως η Μποτσουάνα (-25%), το Μάλι (-25%), το Ιράκ (-30%), το Κατάρ (-31%), το Πακιστάν (-26%) και η Βραζιλία (-21%).

Στη μελέτη αυτήν οι ερευνητές συνέκριναν τις θερμοκρασίες και τις βροχοπτώσεις σε περισσότερες από 1.600 περιοχές τα τελευταία 40 χρόνια και εξέτασαν το κόστος αυτών των φαινομένων. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν προβλέψεις κλιματικών μοντέλων για να υπολογίσουν τις μελλοντικές ζημιές. Εάν οι εκπομπές αερίων συνεχιστούν με τον σημερινό ρυθμό και η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ανέβει πάνω από 4 βαθμούς Κελσίου, η εκτιμώμενη οικονομική ζημιά μετά το 2050 θα ανέλθει στο 60% το εισοδήματος μέχρι το 2100. Ο περιορισμός της αύξησης της θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς θα μείωνε τις απώλειες αυτές στο 20%, κατά μέσο όρο.

Ο Μαξιμίλιαν Κοτς, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε: «Ισχυρές μειώσεις εισοδήματος προβλέπονται για την πλειονότητα των περιφερειών, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης, με τη Νότια Ασία και την Αφρική να επηρεάζονται περισσότερο. Αυτές οφείλονται στον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής σε διάφορες πτυχές που έχουν σημασία για την οικονομική ανάπτυξη, όπως οι γεωργικές αποδόσεις, η παραγωγικότητα της εργασίας ή οι υποδομές».

Bloomberg Creative via Getty Images

Η μείωση εκπομπών πολύ φθηνότερη από το να μην κάνουμε τίποτα

Οι συγγραφείς δήλωσαν ότι η μελέτη δείχνει την ανάγκη για ισχυρότερες στρατηγικές προσαρμογής, ιδίως στις φτωχότερες και περισσότερο πληγείσες χώρες, ώστε να αντιμετωπιστούν οι αλλαγές έως το 2050, οι οποίες έχουν ήδη ενσωματωθεί στο κλιματικό σύστημα.

Διαπίστωσε επίσης ότι η μείωση των εκπομπών είναι πολύ φθηνότερη από το να μην κάνουμε τίποτα και να αποδεχτούμε σοβαρότερες επιπτώσεις. Μέχρι το 2050, υπολόγισε ότι το κόστος μετριασμού - για παράδειγμα, από τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων και την αντικατάστασή τους με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - θα ανέρχεται σε 6 εκατ. δολάρια, δηλαδή λιγότερο από το ένα έκτο του μέσου κόστους των ζημιών για εκείνο το έτος, ύψους 38 τρισ. δολαρίων.

Ο Αντερς Λέβερμαν, επικεφαλής της επιστήμης της πολυπλοκότητας στο Ινστιτούτο του Πότσδαμ, δήλωσε: «Είναι στο χέρι μας να αποφασίσουμε: η διαρθρωτική αλλαγή προς ένα σύστημα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι απαραίτητη για την ασφάλειά μας και θα μας εξοικονομήσει χρήματα. Η παραμονή στην πορεία που ακολουθούμε σήμερα θα οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες. Η θερμοκρασία του πλανήτη μπορεί να σταθεροποιηθεί μόνο αν σταματήσουμε να καίμε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα».

Πηγή: Guardian, Reuters

Δημοφιλή