Κούβα: Φονική πυρκαγιά σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Νεκρός, αγνοούμενοι και δεκάδες τραυματίες

Η φωτιά προκλήθηκε από κεραυνό ενώ πυροσβέστες δίνουν μάχη για να μην επεκταθεί και σε άλλες δεξαμενές. Η Αβάνα ζήτησε βοήθεια από ειδικούς στο εξωτερικό.
|
.
.
Associated Press

Κεραυνός έπληξε δεξαμενές πετρελαίου προκαλώντας ανεξέλεγκτη φωτιά σε εγκαταστάσεις στην Ματάνζας, της Κούβας ενώ σημειώθηκαν τουλάχιστον τέσσερις εκρήξεις.

Μέχρι στιγμής, έχει αναφερθεί πως 121 άτομα τραυματίστηκαν, ενώ αγνοούνται 17 πυροσβέστες. Επιπλέον, οι κουβανικές αρχές δήλωσαν ότι εντοπίστηκε και μία σορός που δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί.

Πυροσβέστες εξακολουθούσαν να προσπαθούν να κατασβέσουν τη φωτιά στις εγκαταστάσεις από όπου ξεκίνησαν να αναδύονται οι φλόγες, κατά τη διάρκεια καταιγίδας, το βράδυ της Παρασκευής, 5 Αυγούστου, όπως ανέφερε το Υπουργείο Ενέργειας και Ορυχείων. Οι αρχές δήλωσαν ότι περίπου 800 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τη γειτονιά Ντουμπρόκ, που βρίσκεται κοντά στο σημείο εκδήλωσης της φωτιάς.

Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ζητήσει βοήθεια από διεθνείς εξειδικευμένους φορείς σε «φιλικές χώρες» με εμπειρία στη διαχείριση τέτοιων περιστατικών

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Κάρλος Φερνάντες, δήλωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσέφερε τεχνική βοήθεια για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Λίγα λεπτά αργότερα, ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ ευχαρίστησε το Μεξικό, τη Βενεζουέλα, τη Ρωσία, τη Νικαράγουα, την Αργεντινή και τη Χιλή για τη βοήθειάς τους.

Το επίσημο κουβανικό πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε ότι ο κεραυνός χτύπησε μια δεξαμενή, προκαλώντας φωτιά η οποία αργότερα επεκτάθηκε σε μια δεύτερη. Καθώς στρατιωτικά ελικόπτερα πετούσαν πάνω από την περιοχή, ρίχνοντας νερό πάνω στις φλόγες, πυκνός μαύρος καπνός ξεχύθηκε από τις εγκαταστάσεις και εξαπλώθηκε δυτικά πάνω από 100 χιλιόμετρα, προς την Αβάνα.

Ο Ρομπέρτο Ντε λα Τόρε, επικεφαλής των επιχειρήσεων , ανέφερε ότι οι πυροσβέστες ψέκαζαν νερό σε δεξαμενές που δεν είχαν αγγίξει οι φλόγες, προσπαθώντας να τις διατηρήσουν δροσερές με την ελπίδα να αποτρέψουν την εξάπλωση της φωτιάς.

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανέφερε ότι 121 άνθρωποι τραυματίστηκαν, με πέντε από αυτούς να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διευκρύνισε ότι οι 17 άνθρωποι που αγνοούνται είναι πυροσβέστες που βρίσκονταν στην κοντινή περιοχή, προσπαθώντας να αποτρέψουν την εξάπλωση της φλόγας.

Αργότερα το Σάββατο, το υπουργείο Υγείας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι εντοπίστηκε ένα πτώμα, ενώ οι αξιωματούχοι προσπαθούσαν να το αναγνωρίσουν.

Το ατύχημα σημειώθηκε σε μια περίοδο που η Κούβα αντιμετωπίζει ελλείψεις καυσίμων. Δεν υπάρχει άμεση ενημέρωση για την ποσότητα πετρελαίου που χάθηκε ή κινδύνεψε στις εγκαταστάσεις, η οποία διαθέτει οκτώ γιγαντιαίες δεξαμενές πετρελαίου για καύση σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

«Ήμουν στο γυμναστήριο όταν ένιωσα την πρώτη έκρηξη. Μια στήλη καπνού και τρομερής φωτιάς αναδύθηκε στον ουρανό», ανάφερε κάτοικος σε τηλεφωνική μαρτυρία στο Associated Press.

Σημείωσε επίσης, ότι κάποιοι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν περιοχή η οποία βρίσκεται λίγο πιο μακριά από το συγκρότημα των δεξαμενών.

Πλήθος ασθενοφόρων, αστυνομία και πυροσβεστικά οχήματα φάνηκαν στους δρόμους της Ματάνζας, μιας πόλης που μετρά περίπου 140.000 κατοίκους.

Ο ντόπιος μετεωρολόγος Ελιέρ Πιλά, κοινοποίησε δορυφορικές εικόνες της περιοχής, όπου ένα πυκνό νέφος μαύρου καπνού κινείται πάνω από το σημείο της φωτιάς, προς τα δυτικά και φτάνει ανατολικά μέχρι την Αβάνα.