Α.Τσίπρας: Αν ψηφίσουν οι νέοι και όσοι θέλουν να τιμωρήσουν τον Μητσοτάκη, δεν θα προλάβει να πακετάρει

Ολα όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε από το Ζάππειο Μέγαρο.
.
.
Eurokinissi

Διακαναλική συνέντευξη από το Ζάππειο Μέγαρο παραχωρεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, το μεσημέρι της Τρίτης εν όψει των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Παρακολουθείστε την ζωντανά μέσα από τη HuffPost Greece.

«Ο λαός έχει μνήμη και εμπειρία, γνωρίζει ποιοι μας έβαλαν στα μνημόνια και ποιοι το 2015 άφησαν τη χώρα με άδεια ταμεία και ποια κυβέρνηση κατάφερε να βγάλει τη χώρα απ′ τα μνημόνια, να ρυθμίσει το χρέος και να αφήσει 37 δισ. στα δημόσια ταμεία. Έχω πλήρη επίγνωση των δημοσιονομικών δυνατοτήτων και δυσκολιών της χώρας, είμαι σε διαρκή επαφή αυτά τα 4 χρόνια με Ευρωπαίους αξιωματούχους», είπε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το πρόγραμμα μας είναι απόλυτα κοστολογημένο και έχει στόχο να διαλύσει το σύστημα της αισχροκέρδειας», τόνισε.

Μίλησε για «πρεμούρα» του κ. Μητστοτάκη να δημιουργήσει την εικόνα ότι κοστίζει ακριβά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτήρισε «αθλιότητα να περιφέρουν ένα ιδιωτικό έγγραφο που φτιάχτηκε στα γραφεία του Μαξίμου και να λένε ότι είναι έγγραφο του ΓΛΚ». Σημείωσε ότι το κόστος του προγράμματος σε ετήσια βάση είναι περίπου 5,5 δισ. «Το κόστος αυτό είναι βιώσιμο, γιατί κάθε πρόγραμμα έχει σκέλος δαπανών και εσόδων», είπε, τονίζοντας ότι θα φορολογηθούν τα υπερκέρδη και θα υπάρξει νέος μηχανισμός στην πηγή ώστε να μην υπάρχουν αυτά τα υπερκέρδη. Είπε μεταξύ άλλων ότι θα κοστίσει 1,5 δισ. η μείωση του ΕΦΚ σε ετήσια βάση και 1, 4 δισ. σε ετήσια βάση η μείωση του ΦΠΑ, επισημαίνοντας ότι 4 δισ. ήταν η αύξηση των εσόδων από τον υψηλό ΦΠΑ μόνο το ’22.

Eurokinissi

Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έτοιμη μια ΠΝΠ με τρία άρθρα: Το πρώτο είναι η αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας -μηδέν το δημοσιονομικό κόστος. Το δεύτερο έχει να κάνει με την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσεις Εισαγωγής -μηδέν το δημοσιονομικό κόστος. Το τρίτο είναι μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ που από τότε που θα εφαρμοστεί έως το τέλος του έτους, δηλαδή για έξι μήνες, είναι 1,4 δισ., είπε.

«Θέλω κυβέρνηση σταθερή, μακράς πνοής»

Ερωτηθείς για τις συνεργασίες υποστήριξε ότι το πρώτο με το τρίτο κόμμα θα έχει τη δυνατότητα να φτιάξει συγκυβέρνηση. Αν είναι η ΝΔ πρώτη ο κ. Μητστοτάκης θα επιδιώξει να φτιάξει κυβέρνηση δεν θα το ρισκάρει, εκτίμησε. Αν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος θα έχουμε κυβέρνηση, τόνισε, προσθέτοντας ότι η προοδευτική κυβέρνηση θα στηρίζεται σε ένα πρόγραμμα για ανάταξη της οικονομίας, στήριξη της κοινωνίας, επαναφορά της δημοκρατίας στην εξουσία.

«Δεν είναι το όραμα μου ούτε το σχέδιο μου να φτιάξω μια κυβέρνηση που θα στηρίζεται στην ανοχή ενός κόμματος. Θέλω κυβέρνηση σταθερή, μακράς πνοής», σημείωσε. Σχολίασε ότι «ο κ. Βαρουφάκης αυτοεξαιρέθηκε από το προσκλητήριο των δημοκρατικών προοδευτικών δυνάμεων». «Αν δεν υπήρχε ο κ. Βαρουφάκης, ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να τον εφεύρει. Ήταν το αλτερ έγκο του σε όλη την προεκλογική περίοδο. Με την εμμονή του έκανε πολύ μεγάλο δώρο. Δεν ξέρω αν ήταν συνενοημένοι ή αν απλά ήταν μια χρήσιμη προσφορά του κ. Βαρουφάκη στον κ. Μητσοτάκη», σχολίασε.

Οι νέοι άνθρωποι «στοχοποιήθηκαν»

Την άποψη ότι οι νέοι άνθρωποι την τελευταία 4ετία «στοχοποιήθηκαν» από την κυβέρνηση εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο πιστεύει ότι οι νέοι αυτή τη φορά θα προσέλθουν στις κάλπες. «Πέρασε μια 4ετια στοχοποίησης για τους νέους ακόμα και για τη διασπορά κορονοϊού.

ÎÎ ÎÎÎΡΠΤÎΤÎÎÎÎEurokinissi

Ζήσανε στο πετσί τους μια πολιτική εχθρότητας, συντριβής των ονείρων και των δικαιωμάτων τους», είπε ενώ επισήμανε και πάλι την «πρωτοφανή θέσπιση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής» αλλά και την «εργασιακή ζούγκλα» και τα «περιστατικά αυταρχισμού». «Έχουν πολλούς λόγους να αξιοποιήσουν το όπλο τους, που είναι η ψήφος τους», είπε, τονίζοντας επίσης ότι στις μετρήσεις σε νέους 17-45 ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται σημαντικά. «Η συμμετοχή θα κρίνει το αποτέλεσμα, το οποίο είναι απολύτως ανοιχτό τώρα», προσέθεσε.

«Αν στην κάλπη πάνε οι 450.000 νέοι που ψηφίζουν για πρώτη φορά και αυτοί που θέλουν να ρίξουν ψήφο τιμωρίας για αυτά που έχει κάνει ο κ. Μητσοτάκης και δεν γυρίσουν την πλάτη στις εκλογές, τότε δεν θα του φτάσουν οι μέρες να πακετάρει», υπογράμμισε.

Μηδενικό ΦΠΑ σε είδη άμεσης ανάγκης

Σε ερώτηση για τη μείωση του ΦΠΑ και κατά πόσο είναι αποτελεσματικό μέτρο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε πως είναι «πολύ δύσκολο κανείς να προσπαθήσει να υπερασπιστεί ένα επιχείρημα που δεν έχει καμία λογική». Σημείωσε ότι ακόμα και ο πρωθυπουργός μείωσε τον ΦΠΑ σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως την οικοδομή και το τουριστικό πακέτο, προκειμένου ν′ αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα. Το ίδιο, είπε, θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να πέσουν οι τιμές σε βασικά προϊόντα. «Μην προσπαθούμε να συγκρουστούμε με την κοινή λογική», ανέφερε, υπενθυμίζοντας ότι σε είδη άμεσης ανάγκης ο ΣΥΡΙΖΑ θα θεσπίσει μηδενικό ΦΠΑ, ενώ όπως είπε ιδιαιτέρως σημαντικό είναι να γίνονται «ουσιαστικοί έλεγχοι» και όχι «έλεγχοι μαϊμού» «όπως κάνει τώρα το υπουργείο Ανάπτυξης».

Για την Αλβανία και τη Συμφωνία των Πρεσπών

Για τις εξελίξεις στην Αλβανία με τη σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη, ο Αλ. Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων πως επί διακυβέρνησης του, όταν ο Έντι Ράμα ζητούσε να κάνει επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα κι εκείνος στα Τίρανα, «δεν το έκανα γιατί είχα θέσει ως όρο την προώθηση των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνική μειονότητας στην Αλβανία». «Τι έκανε ο κ. Μητσοτάκης 4 χρόνια για τα δικαιώματα; Το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν η επικοινωνία. Ιδιωτική εξωτερική πολιτική; Πού είναι τα εθνικά μας συμφέροντα; Και έχει το θράσος να εγκαλεί εμάς για τον πατριωτισμό μας;», είπε μεταξύ άλλων.

Eurokinissi

Μίλησε για υποκρισία και φαρισαϊσμό στην προεκλογική στάση του κ. Μητσοτάκη το ’19 και τη στάση του ως πρωθυπουργού για τη Συμφωνία των Πρεσπών, που τώρα την τηρεί, όπως είπε.

Είπε ότι στην εξωτερική πολιτική ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει τη χώρα στις ράγες της εθνικής γραμμής: πυλώνας σταθερότητας, γέφυρα συνεργασίας, αλλά ταυτόχρονα η υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και δικαίων θα είναι αδιαπραγμάτευτη «όπως ήταν και τα 4 χρόνια που κυβερνήσαμε».

Σύσταση Προανακριτικής για τις υποκλοπές

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι υπάρχει θέμα εκβιασμού του πολιτικού κόσμου μέσω των υποκλοπών, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «μιλάμε για ωμή παραβίαση του κράτους δικαίου, αποδεδειγμένη παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών με στοιχεία». «Έχουμε την παρακολούθηση από ένα κέντρο που ήταν υπό τον έλεγχο του πρωθυπουργού μέσα απ′ το Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Μητσοτάκης το συγκάλυπτε 9 μήνες, έκανε Εξεταστική για να το συγκαλύψει επικαλούμενος το εθνικό απόρρητο» είπε και προσέθεσε ότι ήρθε προχθές στο ντιμπέιτ και «ομολόγησε» ότι είναι σκάνδαλο και ότι δεν υπήρξε εθνικός λόγος της παρακολούθησης, άρα δεν υπήρχε λόγος επίκλησης του εθνικού απορρήτου, ανέφερε.

Eurokinissi

Παράλληλα σημείωσε ότι 9 μήνες τώρα «με ευθύνη και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου έχουμε μια έρευνα όπου δεν έχει κληθεί ούτε ένας ύποπτος», προσθέτοντας ότι «η αρμόδια εισαγγελέας της ΕΥΠ υπέγραφε παρανόμως αφού δεν υπήρχε εθνικός λόγος της παρακολούθησης και είναι ακόμη στη θέση της».

Υπογράμμισε ότι το μεγαλύτερο θέμα που πρέπει να απασχολήσει τον πολιτικό κόσμο «αφορά τη συγκάλυψη και το πού βρίσκονται τα στοιχεία των παρακολουθήσεων» του μισού πολιτικού συστήματος και οικονομικού κόσμου και της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως είπε. «Όποιος κρατά αυτά τα χιλιάδες gigabyte στα χέρια του έχει τη δυνατότητα να εκβιάζει το πολιτικό και οικονομικό σύστημα την επόμενη δεκαετία και να κάνει κακό και στα εθνικά μας θέματα».

«Αν έρθει η ΝΔ πρώτο κόμμα θα υπάρξει συγκάλυψη. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα με προοδευτική πλειοψηφία μια από τις πρώτες κινήσεις είναι να προχωρήσουμε προς την κάθαρση του δημόσιου βίου» είπε και σημείωσε: «Γιατί ο κ. Ανδρουλάκης μιλά για Εξεταστική; Έγινε Εξεταστική. Θα πρέπει να πάμε σε Προανακριτική. Τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται οφείλουν να λογοδοτήσουν. Με βάση όσα το Σύνταγμα ορίζει θα προχωρήσουμε στη Βουλή στη σύσταση Προανακριτικής στην κατεύθυνση της διαλεύκανσης. Όχι μόνο για να μάθουμε ποιος αλλά και πού βρίσκονται αυτά τα τεκμήρια. Ελπίζω να το αποδεχθεί ο κ. Ανδρουλάκης».

.
.
Eurokinissi

Σε επόμενη ερώτηση και πάλι για τις υποκλοπές, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως «μόνο» ο κ. Μητσοτάκης έχει την «απόλυτη γνώση και ευθύνη» να απαντήσει για το πού βρίσκονται αυτά τα στοιχεία, αλλά, όπως σχολίασε «ο ίδιος επιδιώκει τη συγκάλυψη». Τον κατηγόρησε ότι επικαλέστηκε άγνοια και τώρα «ζητά την ψήφο των συντηρητικών ψηφοφόρων» προκειμένου να γίνουν «συνένοχοι σ′ ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης». Όσον αφορά, δε, το κατά πόσο είναι παγιδευμένο το πολιτικό και οικονομικό σύστημα της χώρας, σχολίασε ότι «αν ήξερα ότι κάποιος έχει προσωπικά μου δεδομένα, δεν θα αισθανόμουν καλά».

Αν δεν δημιουργηθεί προοδευτική κυβέρνηση θα χαθεί μια σημαντική ευκαιρία για τον τόπο

Ερωτηθείς για το πώς θα προσπαθήσει να πείσει τον κ. Ανδρουλάκη να αποσύρει το αίτημα του για τρίτο πρόσωπο στη θέση του πρωθυπουργού, τόνισε πως αν «θέσει το ζήτημα προσώπου θα αναλάβει και την ευθύνη να πάμε σε δεύτερες εκλογές», σχολιάζοντας μάλιστα ότι αυτές θα έχουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος και άρα δεν θα ωφεληθούν τα μικρότερα κόμματα. «Θα έχει χαθεί, όμως, μια σημαντική ευκαιρία για τον τόπο», προσέθεσε και σημείωσε πως «δεν θα χρειαστεί να τον πείσει, θα έχει πάρει τις αποφάσεις του».

Σε επόμενη ερώτηση για τα Τέμπη, αναφέρθηκε στην «ντροπιαστική» δήλωση, όπως είπε, του πρωθυπουργού ότι ”ήταν μια πρόσκαιρη φθορά” για την κυβέρνηση και σχολίασε πως δεν μπορούν όλα να αποτιμώνται με βάση το πολιτικό κόστος. «Ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη, ακόμα μεγαλύτερο έγκλημα από την απαξίωση του σιδηροδρόμου είναι ο τρόπος που διαχειρίστηκε ο κ. Μητσοτάκης το δυστύχημα από την πρώτη μέρα», σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι προσπάθησε να ρίξει την ευθύνη στον σταθμάρχη, που μάλιστα αποδείχθηκε πως ήταν «γαλάζιο ρουσφέτι».

«Αδιανόητα» χαρακτήρισε επίσης τα «ψέματα» που ειπώθηκαν μετά και το «σόου» σχετικά με την τηλεδιοίκηση, ενώ σχολίασε πως ο υπεύθυνος υπουργός είναι ξανά υποψήφιος επειδή λέγεται ”Καραμανλής” και ότι «αυτό είναι το κόμμα της ΝΔ- οικογενειοκρατία παντού». Κλείνοντας είπε πως «είναι ηθική υποχρέωση του ΣΥΡΙΖΑ να δοθούν απαντήσεις και να υπάρξει δικαίωση».