Μπεν Άφλεκ και Ματ Ντέιμον ιδρύουν εταιρεία παραγωγής: Ένα στούντιο με επίκεντρο τον δημιουργό

Σε αντίθεση με τις πλατφόρμες streaming και τα περισσότερα στούντιο, σχεδιάζουν να μοιράζονται τα κέρδη με τους ηθοποιούς και το τεχνικό προσωπικό.
|
 (Photo by Franco Origlia/Getty Images)
(Photo by Franco Origlia/Getty Images)
Franco Origlia via Getty Images

Οι αγαπημένοι φίλοι Μπεν Άφλεκ με τον Ματ Ντέιμον ανακοίνωσαν σε συνέντευξη τους στους The New York Times τη σύσταση της Artists Equity, μιας νέας, ανεξάρτητης εταιρείας παραγωγής. Σε αντίθεση με τις πλατφόρμες streaming και τα περισσότερα στούντιο, οι δύο σταρ σχεδιάζουν να μοιράζονται τα κέρδη με τους ηθοποιούς και το τεχνικό προσωπικό που εργάζεται πίσω από τις κάμερες.

Η εταιρεία έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση που ξεπερνά τα 100 εκατ. δολάρια, κατά κύριο λόγο από την επενδυτική εταιρεία RedBird Capital Partners (το portfolio της οποίας εκτιμάται σε 7,5 δισ. δολάρια). Ο Μπεν Άφλεκ αναλαμβάνει διευθύνων σύμβουλος και ο Ματ Ντέιμον διευθυντής Δημιουργικού.

Οι δύο σταρ αποφάσισαν να ιδρύσουν την εταιρεία μετά τη στροφή του Χόλιγουντ στο streaming, με στόχο να αλλάξουν το επιχειρηματικό μοντέλο, προσφέροντας στους ηθοποιούς και στο τεχνικό προσωπικό μεγαλύτερο ποσοστό κερδών. Όπως είπε ο Άφλεκ αυτό δεν αφορά «μόνο τους σεναριογράφους, τους σκηνοθέτες και τους ηθοποιούς. Αλλά και τους κινηματογραφιστές, τους μοντέρ, τους ενδυματολόγους και όλους τους σημαντικούς καλλιτέχνες [σε μία κινηματογραφική παραγωγή] που, κατά την άποψή μου, είναι υποαμοιβόμενοι».

«Η Artists Equity δημιουργήθηκε από το πάθος του Mατ και το δικό μου για την υποκριτική και την κοινή μας επιθυμία να βοηθήσουμε τους δημιουργούς να πραγματοποιήσουν το όραμά τους, όπως είχαμε την τύχη να κάνουμε στην καριέρα μας. Η βιομηχανία της ψυχαγωγίας ορίζεται από σπουδαίες συνεργασίες -συγγραφείς, σκηνοθέτες, παραγωγοί, συνεργείο, ηθοποιοί- και σε όλη μου την καριέρα έχω μάθει ότι η συνεργασία είναι αυτό που οδηγεί στην επιτυχία. Ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα στούντιο με επίκεντρο τον δημιουργό που θα μπορεί να βελτιστοποιήσει τη διαδικασία παραγωγής με κοινή συμμετοχή στην εμπορική επιτυχία των έργων».

Η Artists Equity παραπέμπει στην ορίζτιναλ United Artists, η οποία ιδρύθηκε το 1919 από τους Τσάρλι Τσάπλιν, Μέρι Πίκφορντ, Ντάγκλας Φέρμπανκς και Ντ. Γ. Γκρίφιθ σε μία προσπάθεια να πάρουν τον έλεγχο, τόσο ως προς το δημιουργικό μέρος όσο και ως προς τις οικονομικές απολαβές. (Η United Artists έχει γίνει εδώ και καιρό μια παραδοσιακή κινηματογραφική εταιρεία και τώρα ανήκει στην Amazon).

Πρόσθεσε δε, ότι η εμπειρία να διευθύνει μια εταιρεία παραγωγής του άνοιξε τα μάτια του όσον αφορά τις δυσκολίες της επιχειρηματικής πλευράς του Χόλιγουντ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μετανιώνει που τόλμησε το βήμα. Αν μη τι άλλο, εύχεται να το είχε κάνει νωρίτερα.

Το πρώτο τους εγχείρημα θα είναι η αληθινή ιστορία πίσω από τη δημιουργία του αθλητικού brand που έθεσε τα θεμέλια της παγκόσμιας βιομηχανίας sneaker Air Jordan με σκηνοθέτη τον Άφλεκ και πρωταγωνιστή τον Ντέιμον.

Με πληροφορίες από IndieWire, The New York Times