Νύχια press-on: Eίναι ρίσκο; Δερματολόγοι απαντούν

Tα θετικά και τα αρνητικά ενός αμφιλεγόμενου trend.
Kryssia Campos via Getty Images

Όλο και περισσότερες γυναίκες στρεφόμαστε στα press-on νύχια. Αφενός λόγω της προσιτής τιμής τους και αφετέρου, χάρις στην εύκολη εφαρμογή. Συν τοις άλλοις, στην αγορά διατίθενται άφθονα σχέδια, που συχνά δίνουν την αίσθηση ενός ακριβού μανικιούρ, σε κάποιο κέντρο αισθητικής.

Τα press-on νύχια προσκολλώνται στα φυσικά μας νύχια, απλώς με το να τα πιέσουμε για λίγα δευτερόλεπτα επάνω στη βάση. Η εφαρμογή τους απαιτεί κατάλληλη κόλλα, καθώς και προετοιμασία των νυχιών εκ των προτέρων, ώστε να είναι τέλεια. Έτσι μειώνεται ο κίνδυνος να πέσουν.

Τα press-on νύχια κατασκευάζονται από ακρυλική ρητίνη, ενώ υπάρχουν και επωνυμίες που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν.

Ωστόσο, είναι ασφαλή ή μήπως βλάπτουν τα νύχια μας και το δέρμα των δαχτύλων;

«Ενώ δείχνουν όμορφα, τα press-on νύχια μπορεί να είναι πολύ καταστρεπτικά για την υγεία των νυχιών», προειδοποιεί η δερματολόγος Λόρεν Πένζι.

Τα ρίσκα που επιφυλάσσουν τα press-on νύχια σύμφωνα με τους ειδικούς

Μπορεί να μας προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις

Σύμφωνα με την Πένζι, δεν είναι καθόλου δύσκολο να παρουσιάσουμε μια αλλεργική αντίδραση στην κόλλα, στο υλικό δηλαδή που κολλάει το πρόσθετο νύχι στο φυσικό. Αυτές οι αντιδράσεις εμφανίζονται με συμπτώματα όπως ο ερεθισμός και η φαγούρα στο δέρμα.

Η δρ Τζασμίν Ρανά, διευθύντρια της κλινικής διαταραχών των νυχιών στο Stanford Health Care, μας προειδοποιεί και για το ενδεχόμενο να προκύψει έκζεμα των χεριών, που ελλοχεύει ο κίνδυνος να εξαπλωθεί και σε άλλα μέρη του σώματος.

Εάν παρατηρήσουμε δυσφορία, φαγούρα, τσούξιμο ή κάψιμο στην περιοχή των νυχιών, θα πρέπει να επισκεφτούμε άμεσα έναν/μια δερματολόγο, καθώς μπορεί να πρόκειται για αλλεργική αντίδραση ή ερεθισμό.

Τα press-on νύχια είναι εξίσου επικίνδυνα και για λοιμώξεις

«Τόσο οι ζυμομύκητες και τα βακτήρια, όσο και άλλοι τύποι παθογόνων μικροοργανισμών υπάρχει κίνδυνος να παγιδευτούν ανάμεσα στο πρόσθετο και το φυσικό νύχι. Αυτό μπορεί να συμβεί απλώς και μόνο από το καθημερινό πλύσιμο των χεριών, καθώς το press-on νύχι σταδιακά αρχίζει να ξεκολλάει, ”ανοίγοντας την πόρτα” στα μικρόβια», εξηγεί η Ρανά.

Και δυστυχώς δεν υπάρχουν θεραπείες για όλους τους τύπους λοιμώξεων. Ανάλογα με το πόσο προχωρημένη είναι η λοίμωξη, ίσως προκληθούν μόνιμες βλάβες, που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντιμυκητιακή ή αντιβακτηριακή θεραπεία.

Delmaine Donson via Getty Images

Η διαδικασία αφαίρεσης των νυχιών press-on μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή ή την ευθραυστότητα των φυσικών νυχιών

Τα press-on νύχια και πιο συγκεκριμένα η αφαίρεσή τους, απειλεί να βλάψει την πλάκα των νυχιών μας. Αυτό συμβαίνει ήδη από την εφαρμογή των νυχιών, εξαιτίας της πίεσης που ασκούμε για να τα τοποθετήσουμε.

Η φθορά της πλάκας των νυχιών είναι πραγματικά επώδυνη και μπορεί να οδηγήσει σε ζητήματα όπως η αδυναμία των νυχιών και σε ακραίες περιπτώσεις, στον διαχωρισμό της πλάκας των νυχιών από το υπόλοιπο στρώμα του νυχιού.

Το συμπέρασμα

Οι δερματολόγοι συμφωνούν ότι το κλασικό βερνίκι νυχιών είναι η πιο ασφαλής επιλογή, για όσες θέλουμε να έχουμε περιποιημένα άκρα, δίχως να υποφέρουμε από ερεθισμούς ή να κινδυνεύουμε από μυκητιάσεις.

«Αν βέβαια θελήσουμε να φορέσουμε μια στο τόσο νύχια press-on, θα πρέπει αυτά, να είναι σε ένα φυσιολογικό μέγεθος και να εφαρμοστούν πολύ καλά επάνω στα φυσικά μας νύχια», τονίζει η Ρανά. «Γιατί αν τα press-on νύχια είναι υπερβολικά μακριά, ειδικά κατά την καθημερινή χρήση ή ακόμα και κατά την διαδικασία της αφαίρεσης, ελλοχεύει ο κίνδυνος να σπάσουν, προκαλώντας τραυματισμό ή μόλυνση και στο φυσικό νύχι», συμπληρώνει.

Τα φυσικά μας νύχια πάντως, δεν διατρέχουν τον παραμικρό κίνδυνο εάν χρησιμοποιούμε τα Press-On αποκλειστικά και μόνο σε ειδικές περιστάσεις και ακολουθούμε όλους τους κανόνες υγιεινής.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ