Ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας δεν δίνει δεκάρα για τις κατηγορίες περί sportwashing

«Έχω αυξήσει το ΑΕΠ κατά 1% από τον αθλητισμό και στοχεύω σε άλλο 1,5%. Πείτε το όπως θέλετε το washing, πάμε να πάρουμε άλλο ένα 1,5%» δήλωσε στο Fox News.
via Associated Press

Αδιάφορος για τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου για το περίφημο sportswashing δήλωσε ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν λέγοντας, ότι το κρατικό ταμείο της χώρας θα συνεχίζει να χρηματοδοτεί τον αθλητισμό.

Σύμφωνα με το Reuters, οι κατηγορίες περί «sportswashing» αφορούν τα δισ δολάρια που δίνει η Σαουδική Αραβία για την αγορά σταρ του ποδοσφαίρου, όπως ο Ρονάλντο και ο Νειμάρ, προκειμένου η προσοχή να στραφεί στα αστέρια της μπάλας κι όχι στην καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η προσπάθεια της χώρας να βελτιώσει την εικόνα της στο εξωτερικό έχει κάνει τη Σαουδική Αραβία την «πιο φιλική» στον αθλητισμό χώρα με επενδύσεις δισεκατομμυρίων στο ποδόσφαιρο, το γκολφ, τη Φόρμουλα 1, την πυγμαχία και το τένις τα τελευταία χρόνια.

Ο διάδοχος του θρόνου ωστόσο, απάντησε στο Fox News ότι «εάν το sportswashing αυξήσει το ΑΕΠ μου κατά 1%, τότε θα το συνεχίσουμε».

Η Σαουδική Αραβία αρνείται τις κατηγορίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λέγοντας ότι προστατεύει την εθνική της ασφάλεια μέσω των νόμων της.

«Δεν με νοιάζει»

Όταν ρωτήθηκε συγκεκριμένα για τον όρο “sportswashing”, ο διάδοχος είπε: «Δεν με νοιάζει. Έχω 1% αύξηση του ΑΕΠ από τον αθλητισμό και στοχεύω σε άλλο 1,5%. Πείτε το όπως θέλετε - πάμε να πάρουμε αυτό το άλλο 1,5%».

Το περίφημο κρατικό ταμείο της χώρας (PIF) κατέχει μερίδιο 80% στην αγγλική ομάδα της Premier League Newcastle United και χρηματοδότησε το LIV Golf, το οποίο στρατολόγησε παίκτες υψηλού προφίλ από το PGA Tour και το Europe’s DP World Tour πριν ανακοινωθεί η συγχώνευσή του.

Η Σαουδική Αραβία κατέχει επίσης μερίδιο ιδιοκτησίας των τεσσάρων κορυφαίων ποδοσφαιρικών συλλόγων της χώρας, προτού οι ομάδες της Σαουδικής Pro League ξόδεψαν σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια στη μεταγραφική περίοδο που έκλεισε στις 7 Σεπτεμβρίου.

Η Σαουδική Αραβία φιλοξενεί ένα Grand Prix της Formula 1 από το 2021 και έχει διοργανώσει αγώνες παγκόσμιου τίτλου πυγμαχίας ενώ το 2023 θα κάνει το ντεμπούτο της και στη διοργάνωση επαγγελματικού αγώνα τένις.

Πηγή: Reuters