Οι καλύτερες συμβουλές για να καταψύξουμε μειώνοντας την σπατάλη τροφίμων

Ποια είδη μπορούμε να καταψύξουμε χωρίς να τα καταστρέψουμε.
Peter Dazeley via Getty Images

Ο καταψύκτης μας είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο πρόληψης της σπατάλης τροφίμων, που παρατείνει τη διάρκεια ζωής του φαγητού για μήνες.

Μπορούμε να καταψύξουμε σχεδόν οτιδήποτε, έτσι ώστε να διατηρήσουμε τα θρεπτικά συστατικά αλλά και για να αποφύγουμε την περίπτωση να καταλήξουν στα σκουπίδια. Καταψύχουμε τα τρόφιμα πριν από την ημερομηνία λήξης τους και βεβαιωνόμαστε ότι είναι συσκευασμένα σε αεροστεγείς σακούλες ή δοχεία ανθεκτικά σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες προκειμένου να αποφύγουμε την αφυδάτωση τους.

Σε περίπτωση διαρροής υγρών και επομένως μεταφοράς βακτηρίων, βάζουμε το κρέας και τα γαλακτοκομικά στο κάτω συρτάρι, το μαγειρεμένο φαγητό στη μέση και τα φρούτα και τα φρέσκα τρόφιμα στο επάνω μέρος. Ελέγχουμε τι είδους τρόφιμα έχουμε στην κατάψυξη όχι μόνο για να αποφύγουμε την αφυδάτωση αλλά και για να γλυτώσουμε περιττά έξοδα.

Κολλάμε ετικέτες στις συσκευασίες τροφίμων με το περιεχόμενο τους και την ημερομηνία λήξης τους για να γνωρίζουμε τι προμήθειες έχουμε. Τα περισσότερα τρόφιμα διατηρούνται για τουλάχιστον δύο έως έξι μήνες, μετά από τους οποίους η υφή τους πιθανότατα θα αλλοιωθεί, αν και συχνά μπορούν να χρησιμοποιηθούν έως και ένα χρόνο.

Μετά την απόψυξη τους μπορούμε να τα προσθέτουμε σε σούπες ενώ ακόμη και το αφυδατωμένο κρέας μπορεί να μαριναριστεί, να περαστεί σε κιμά ή να γίνει μαγειρευτό κάτι που θα βελτιώσει την γεύση που θα μας αφήνει στο στόμα αλλά και την επίγευση στον ουρανίσκο.

Ξεπαγώνουμε τα τρόφιμα στο ψυγείο κατά την διάρκεια της νύχτας, για να αποφύγουμε την λεγόμενη επικίνδυνη ζώνη, επειδή μπορεί να σχηματιστούν βακτήρια σε θερμοκρασία πάνω από 8 βαθμούς. Μετά την απόψυξη καλό είναι να τα καταναλώσουμε εντός 24 ωρών ενώ δεν τα καταψύχουμε και πάλι, παρά μόνο αν προηγουμένως έχουν μαγειρευτεί. Σύμφωνα με τον βρετανικό ΕΦΕΤ (The Food Standards Agency), «Δεν έχει σημασία αν μαγειρέψουμε το κρέας, κατεψυγμένο ή φρέσκο, ενώ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ότι περισσέψει για να φτιάξουμε ένα νέο γεύμα. Αυτό μπορεί στη συνέχεια να καταψυχθεί, αλλά θα το ξαναζεστάνουμε μόνο μία φορά».

Πως καταψύχουμε τα τρόφιμα

Φρούτα

Ο οργανισμός WRAP μέσω του Fruit Love Food Hate Waste εκτιμά ότι το 81,25% των φρούτων που σπαταλάμε είναι επειδή απλώς δεν τα έχουμε καταναλώσει εγκαίρως. Τα ωμά ή μαγειρεμένα φρούτα μπορούν να καταψυχθούν ολόκληρα ή να τεμαχιστούν για ευκολία στη χρήση σε smoothies ή κουάκερ, ακόμα και οι παραγινωμένες μπανάνες .

Τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως τα φρούτα, ακόμα και αν χάσουν την αρχική τους υφή και μαλακώσουν μπορούν ακόμα να χρησιμοποιηθούν σε χυμούς ή και να μαγειρευτούν.

Λαχανικά

Το Εθνικό Κέντρο Διατήρησης Τροφίμων στο Σπίτι (The National Center for Home Food Preservation) των Ηνωμένων Πολιτειών συνιστά το ζεμάτισμα των λαχανικών πριν από την κατάψυξη για να αποφευχθεί η απώλεια γεύσης, χρώματος και υφής. Τα κόβουμε σε μερίδες για ευκολία στη χρήση ή μπορούμε να τα καταψύξουμε ολόκληρα.

’Οτι περισσέψει από τα λαχανικά που δεν θα καταναλώσουμε τα τοποθετούμε σε ειδικό δοχείο για την κατάψυξη, προκειμένου να φτιάξουμε ζωμό λαχανικών. Αν πάλι περισσέψει κάτι στο τέλος της εβδομάδας ζεματίζεται και καταψύχεται για μεταγενέστερη χρήση.

Βότανα

Καθώς τα βότανα καταστρέφονται γρήγορα, τα ψιλοκόβουμε και τα απλώνουμε σε ένα δίσκο και τα καταψύχουμε. Στην συνέχεια τα συσκευάζουμε σε ένα δοχείο. Ετσι μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε χωριστά. Μπορούμε επίσης αν θέλουμε να τα τοποθετήσουμε σε παγοθήκες, να προσθέσουμε νερό και στην συνέχεια τις βάζουμε στην κατάψυξη.

Κρέας και ψάρι

Ακόμη και μια μικρή ποσότητα κατεψυγμένου κρέατος ή ψαριού που έχει περισσέψει μπορεί να δημιουργήσει ένα εξαιρετικό πιάτο, είτε αυτό είναι κάρι, μαγειρευτό ακόμα και σάντουιτς. Πρέπει να θυμόμαστε, ότι το κρέας αποθηκεύεται καλύτερα μέσα σε υγρά στοιχεία, όπως στιφάδο, κάρυ, ή διπλοτυλιγμένο σε αεροστεγή σακούλα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο αφυδάτωσης στην κατάψυξη.

Γαλακτοκομικά

Καταψύχονται σε ειδικά δοχεία που επιτρέπουν την αύξηση του όγκου των υγρών. Το γάλα μπορεί μερικές φορές να σβολιάσει όταν είναι κατεψυγμένο, οπότε σε αυτή την περίπτωση είναι προτιμότερο να το χρησιμοποιήσουμε στην μαγειρική. Το τυρί καταψύχεται σε μερίδες ή τριμμένο για ευκολία στη χρήση.

Διάφορα

Καταψύχουμε τα υπολείμματα του κρασιού για χρήση σε σάλτσες. Καταψύχουμε μερίδες ζύμης ζαχαροπλαστικής ή ψωμιού ενώ παράλληλα ξεπαγώνουν πολύ γρήγορα. Το μαγειρεμένο φαγητό το καταψύχουμε σε μερίδες και είναι πιο εύκολο να το ξαναζεστάνουμε.

Πηγή: The Guardian