Οταν ο σύντροφός μας παλεύει με την ψυχική του υγεία και συνεχίζει να μας διώχνει μακριά

Η επί 20 χρόνια σύντροφος του Πολ – που περνάει μια δύσκολη περίοδο ψυχικά – είπε ότι δεν είναι σίγουρη αν θέλει να είναι πια μαζί του.
.
Moyo Studio via Getty Images
.

Διαβάζετε τη στήλη Love Stuck, όπου επαγγελματίες θεραπευτές απαντούν σε σε ερωτήματα σε σχέση με το σεξ και τις σχέσεις.

Όταν προσπαθούμε να υποστηρίξουμε διανοητικά κάποιον που αγαπάμε, που βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, μπορεί να είναι αφάνταστα δύσκολο - ειδικά αν αρχίσει να γίνεται απόμακρος.

Αυτή είναι η περίπτωση του αναγνώστη αυτής της εβδομάδας, Πολ. «Η επί σχεδόν 20 χρόνια σύντροφός μου είπε ότι δεν είναι σίγουρη αν θέλει να είναι πια μαζί μου», γράφει. «Περνάει μια πολύ δύσκολη περίοδο ψυχικά, που είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει σ′ αυτό – και ως μέρος αυτής της αναταραχής είπε ότι δεν είναι σίγουρη αν θέλει να μείνει μαζί μου. Ζούμε μαζί και είμαστε και οι δύο στην αρχή της δεκαετίας μας των 40. Ως κάποιος που έχει επίσης παλέψει με κακή ψυχική υγεία για παρατεταμένη περίοδο στο παρελθόν, ξέρω πώς αυτά τα προβλήματα μπορούν να επηρεάσουν ολόκληρο τον κόσμο μας και κάθε πτυχή της ζωής μας, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων. Θέλω να τη στηρίξω και να τη βοηθήσω να ξεπεράσει τις προκλήσεις στη ζωή της, αλλά μου ραγίζει η καρδιά, χωρίς να έχει καμία οικειότητα (μαζί μου) και με την επικοινωνία μεταξύ μας να είναι μικρή».

Τα μέλη του Counselling Directory, Τζορτζίνα Σμιθ και Τζέιμς Ιβ βοηθούν τον Πολ.

Τι θα μπορούσαμε τα πούμε σ′ αυτό τον αναγνώστη;

Πρώτα απ′ όλα, η Τζωρτζίνα Σμιθ συνιστά στον Πολ να προστατεύει τη δική του ψυχική υγεία, καθώς αντιμετώπιζε προβλήματα με με την ψυχική του υγεία στο παρελθόν. «Αυτή η παλιά παροιμία ”δεν μπορείς να χύνεις από ένα άδειο φλιτζάνι” είναι αληθινή. Φρόντισε πρώτα να έχεις υποστήριξη για τον εαυτό σου, ώστε μετά να μπορείς να στηρίξεις την σύντροφό σου με όποιον τρόπο χρειάζεται», λέει.

Όταν δεν είμαστε σίγουροι για τον εαυτό μας και την κυμαινόμενη διάθεση και τις ψυχικές μας καταστάσεις, (αυτό) θέτει υπό αμφισβήτηση τις πολλές πτυχές της ζωής μας – συμπεριλαμβανομένων των στενών μας σχέσεων, λέει ο Τζέιμς Ιβ. «Από τους δικούς μας αγώνες, μπορούμε να αναγνωρίσουμε και να κατανοήσουμε πώς η δική μας ψυχική ευημερία μπορεί να επηρεάσει τις διαφορετικές πτυχές της ζωής μας», συμπληρώνει.

«Μα τι γίνεται με εμάς; Μπορεί να προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε τον σύντροφό μας ή να του έχουμε κάνει προτάσεις για το πώς μπορεί να νιώσει καλύτερα. Μπορεί να επιλέξουμε – και αυτό δεν είναι εύκολο – να είμαστε δίπλα στον σύντροφό μας και να του παρέχουμε κάποιο επίπεδο διαβεβαίωσης ότι αυτό (που περνάει) θα βελτιωθεί και να είμαστε δίπλα του, παρόλο που μπορεί να μην ισχύει το αντίστροφο.

«Μπορεί να είναι απολύτως αποδεκτό να νιώθουμε κατάθλιψη, άγχος ή συναισθηματικά ανομοιόμορφα αν έχει υπάρξει μια απώλεια ή μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή μας. Εάν αυτή η κατάσταση δεν είναι περιστασιακή μήπως υπάρχουν παράγοντες στη σχέση μας που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη;

«Λέτε ότι είστε μαζί 20 χρόνια και περάσατε μαζί παρόμοιες (δύσκολες) καταστάσεις. Πώς σας έχει υποστηρίξει ο σύντροφός σας; Ίσως αυτή η αντιστροφή ρόλου σας φέρνει σε μια άβολη ή άγνωστη θέση;»

Πώς μπορεί να επηρεάσει μια σχέση η αντιμετώπιση προβλημάτων ψυχικής υγείας;

«Ο όρος ”προβλήματα ψυχικής υγείας” έχει πολλές έννοιες ή ερμηνείες… ας πούμε ότι υπάρχει αυξημένο επίπεδο ταλαιπωρίας στον σύντροφό μας – είτε είναι άγχος, κατάθλιψη ή κρίσεις πανικού», λέει ο Ιβ.

«Όλοι θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας σημαίνουν αύξηση της ταλαιπωρίας και μείωση της ευημερίας ενός ατόμου. Φυσικά, όταν βλέπουμε να υποφέρει κάποιος που αγαπάμε ή ζούμε μαζί του, μπορεί να θέλουμε να τον κάνουμε (να αισθανθεί) καλύτερα ή να τον φροντίσουμε».

Τα προβλήματα ψυχικής υγείας μπορεί να μας κάνουν να αποσυρθούμε συναισθηματικά και μπορεί να μην μπορούμε να επικοινωνήσουμε αποτελεσματικά με τον σύντροφό μας, σύμφωνα με ό,τι λένε οι θεραπευτές. «Μπορούμε να νιώθουμε ντροπή και ενοχές όταν ”βαρύνουμε” τα αγαπημένα μας πρόσωπα με τα προβλήματά μας, έτσι δεν μοιραζόμαστε τα συναισθήματά μας – αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να κάνει τους συντρόφους μας να αισθάνονται απομονωμένοι και να μην αγαπιούνται», λέει η Σμιθ.

Τι πρακτικές συμβουλές θα μπορούσαν να δοθούν σ′ αυτό το ζευγάρι;

«Θα ήταν καλό να γνωρίζουμε και να κατανοούμε το ”δίκτυο” υποστήριξής μας ως ζευγάρι», λέει ο Τζέιμς Ιβ.

«Υποφέρουμε μόνο από αυτό; Υπάρχουν φίλοι, μέλη της οικογένειας, θεραπευτές με τους οποίους μπορούμε να μιλήσουμε; Ένας ”χώρος” για να μιλήσουμε για τους δικούς μας αγώνες και την ίδια τη σχέση μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε τα συναισθήματα αδυναμίας και απομόνωσης...», προσθέτει.

Η θεραπεύτρια Τζορτζίνα Σμιθ προτείνει στον Πολ να συνεχίσει να ενθαρρύνει τη σύντροφό του να ανοιχτεί όταν είναι έτοιμη, αλλά να παραμένει υπομονετικός και συμπονετικός όσο το δυνατόν περισσότερο.

«Η σχέση μπορεί κάλλιστα να έχει κάνει τον δρόμο της, ωστόσο θα της πρότεινα να αναζητήσει τη σωστή υποστήριξη ψυχικής υγείας πριν πάρει μια μεγάλη απόφαση», προσθέτει.

«Όπως κάθε άτομο ή ζευγάρι που υποφέρει αυτή τη στιγμή ή που έχει υποφέρει στο παρελθόν από προβλήματα ψυχικής υγείας, μια ήπια έμφαση στην αυτοφροντίδα θα ήταν επίσης καθοριστική – η καλή υγιεινή ύπνου, η άσκηση, η ξεκούραση, η καλή διατροφή είναι επίσης ένα σημαντικό μέρος της γενικής εικόνας».