Παρίσι: Διαδηλωτές κατέλαβαν το κτίριο της Louis Vuitton (Βίντεο)

Στη 12η ημέρα των πανεθνικών διαδηλώσεων, οι απεργοί διέκοψαν την συλλογή απορριμμάτων στο Παρίσι και απέκλεισαν την κυκλοφορία σε τμήμα του Ρήνου.
BART BIESEMANS via Reuters

Ακτιβιστές συνδικάτων και διαδηλωτές εισέβαλαν στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας ειδών πολυτελείας Louis Vuitton στο Παρίσι την Πέμπτη, ενάντια στα σχέδια του Εμανουέλ Μακρόν για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και ζητώντας να να φορολογηθούν περισσότερο οι πλούσιοι.

Περισσότεροι από 100 διαδηλωτές εθεάθησαν έξω από την είσοδο του κτιρίου στην πολυτελή λεωφόρο Μονταίν με καπνογόνα και να σκαρφαλώνουν σε μια κυλιόμενη σκάλα που οδηγεί στους επάνω ορόφους, ενώ άλλοι κατέκλυσαν τον δρόμο έξω, πολλοί κυματίζοντας σημαίες του συνδικάτου των σιδηροδρομικών εργαζομένων Sud Rail.

«Αν ψάχνετε χρήματα για να χρηματοδοτήσετε τις συντάξεις, πάρτε τα από τις τσέπες των δισεκατομμυριούχων», δήλωσε ο Φαμπιέν Βιλεντιέ, εκπρόσωπος του συνδικάτου Sud Rail, τονίζοντας ότι η διαμαρτυρία ήταν «συμβολική και ειρηνική».

Ο δισεκατομμυριούχος Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Louis Vuitton, Μπερνάρ Αρνό υπήρξε συχνά στόχος συνθημάτων κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στη Γαλλία.

Η LVMH επωφελήθηκε από την ανάκαμψη της ζήτησης για είδη πολυτελείας μετά την πανδημία και οι μετοχές της έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 26% από την αρχή του τρέχοντος έτους, εδραιώνοντας το προβάδισμά της ως η εταιρεία με τη μεγαλύτερη αξία στην Ευρώπη.

STEPHANE MAHE via Reuters

Στη 12η ημέρα των πανεθνικών διαδηλώσεων από τα μέσα Ιανουαρίου, οι απεργοί εργάτες διέκοψαν επίσης τη συλλογή απορριμμάτων στο Παρίσι και απέκλεισαν την κυκλοφορία σε τμήμα του ποταμού Ρήνου στην ανατολική Γαλλία.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ζήτησαν επίσης δυναμική παρουσία στους δρόμους μια ημέρα πριν από την απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου για τη νομιμότητα του νομοσχεδίου που θα αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια στα 64.

Εάν το Συμβούλιο δώσει την έγκρισή του, ενδεχομένως με κάποιες επιφυλάξεις, η κυβέρνηση θα δικαιούται να εκδώσει τον νόμο και θα ελπίζει ότι αυτό θα θέσει τέλος στις διαμαρτυρίες, οι οποίες κατά καιρούς έγιναν βίαιες και συγκέντρωσαν εκτεταμένη οργή κατά του Μακρόν.

Οι διαδηλωτές απέκλεισαν για λίγο έναν δρόμο πρόσβασης στο Συμβούλιο με κάδους απορριμμάτων, αναρτώντας ένα πανό στην απέναντι πλευρά του δρόμου που έγραφε «Συνταγματική λογοκρισία».

STEPHANE MAHE via Reuters
STEPHANE MAHE via Reuters

«Αυτή σίγουρα δεν είναι η τελευταία μέρα της απεργίας», είπε η Σοφί Μπινέ, η νέα ηγέτης του αριστερού συνδικάτου CGT, κατά τον αποκλεισμό ενός αποτεφρωτηρίου έξω από το Παρίσι.

H Σοφί Μπινέ
H Σοφί Μπινέ
STEPHANE MAHE via Reuters

«Δεν θα τα παρατήσουμε»

Ο Μακρόν είπε ότι θα οργανώσει μια συνάντηση με τα συνδικάτα μετά την απόφαση του Συμβουλίου να εργαστεί σε άλλες προτάσεις ― μια πρωτοβουλία που οι ηγέτες των συνδικάτων λένε ότι θα είναι βραχύβια εάν δεν είναι έτοιμος να συζητήσει την απόσυρση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.

″Μετά από τρεις μήνες κινητοποίησης, θα έλεγα ψέματα αν σας έλεγα ότι δεν υπάρχει κούραση. Είμαστε κουρασμένοι, αλλά μια κινητοποίηση είναι σαν μαραθώνιος”, είπε ο Βιλεντιέ της Sud Rail. «Δεν θα τα παρατήσουμε».

Πολιτικοί παρατηρητές λένε ότι η εκτεταμένη δυσαρέσκεια για τη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής ώθησης για την ακροδεξιά.

«Δεν είμαι τόσο αισιόδοξη για την απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου», δήλωσε στο BFM TV η ηγέτης της ακροδεξιάς Μαρίν Λε Πεν, η οποία αντιτίθεται στη νομοθεσία για το συνταξιοδοτικό. ”Αλλά τι θέλετε να κάνω; Να κάψω αυτοκίνητα; Λέμε απλώς στους Γάλλους: Ψηφίστε Εθνική Συσπείρωση”.

Ο Μακρόν και η κυβέρνησή του υποστηρίζουν ότι ο νόμος είναι απαραίτητος για να διασφαλιστεί ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα της Γαλλίας δεν θα καταρρεύσει.

Τα συνδικάτα λένε ότι αυτό μπορεί να γίνει με άλλα μέσα.

«Ο πρόεδρος της δημοκρατίας είναι εντελώς αποσυνδεδεμένος από τις ανησυχίες των εργαζομένων», είπε ο επικεφαλής του συνδικάτου CFDT, Λοράν Μπερζέρ, στους δημοσιογράφους ενόψει της συγκέντρωσης στο Παρίσι.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι εργασίες διύλισης ξεκίνησαν ξανά στο διυλιστήριο Γκονφρεβίλ της TotalEnergies, το μεγαλύτερο της Γαλλίας σε παραγωγή ανά ημέρα και το τελευταίο από τα εγχώρια διυλιστήρια της εταιρείας που επανεκκίνησαν μετά από ένα μήνα παύσης λειτουργίας.

Στον ποταμό Ρήνο, η μεταφορά εμπορευμάτων διακόπηκε όταν οι εργαζόμενοι διέκοψαν το ρεύμα σε μια κλειδαριά πλωτής οδού κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία και την Ελβετία την οποία διαχειρίζεται η γαλλική κρατική ενεργειακή εταιρεία EDF, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του συνδικάτου.

Δημοφιλή