Πιάτο ημέρας: Εύκολη τηγανιά με κοτόπουλο και πράσο

Συνοδεύουμε με ρύζι πιλάφι.
Carlo A via Getty Images

Μαγειρεύουμε μια πανεύκολη και γρήγορη τηγανιά κοτόπουλο με πράσα για το πιάτο ημέρας.

Θα προσθέσουμε λίγο κύμινο, θα πασπαλίσουμε με άνιθο ψιλοκομμένο και θα το συνοδεύσουμε με ρύζι πιλάφι.

Καλή όρεξη.

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 30′

Μαγείρεμα: 20′

Υλικά

100 ml ελαιόλαδο

700 γρ. φιλέτα από μπούτι (ή στήθος) κοτόπουλου, κομμένα σε κύβους μεγέθους μπουκιάς, αλατισμένα

1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη

5 μεγάλα πράσα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), σε ροδέλες πάχους 1 εκ.

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

1 κουτ. σούπας άνηθος (τα φύλλα), ψιλοκομμένος

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε μια μεγάλη ρηχή κατσαρόλα, κατά προτίμηση με αντικολλητική επίστρωση, ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά. Βάζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου, τα πασπαλίζουμε με το κύμινο και τα σοτάρουμε χωρίς να τα γυρίσουμε, για 2 - 3 λεπτά ή μέχρι να ξεκολλάνε σχετικά εύκολα. Τα γυρίζουμε και τα σοτάρουμε και από τις άλλες πλευρές μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.

Βγάζουμε τα κομμάτια με μια τρυπητή κουτάλα σε ένα μεγάλο πιάτο.

Μετριάζουμε τη φωτιά και ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα πράσα, αλάτι και πιπέρι. Σοτάρουμε για 2 - 3 λεπτά, ανακατεύοντας απαλά και ρίχνουμε 100 ml νερό.

Μαγειρεύουμε μέχρι να σωθεί εντελώς το νερό και δοκιμάζουμε. Αν μας αρέσουν πιο μαλακά, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα. Μόλις γίνουν όπως μας αρέσουν, ξαναβάζουμε το κοτόπουλο στο σκεύος, μαζί με τα υγρά που θα έχει αφήσει στο πιάτο.

Μαγειρεύουμε για άλλα 2 - 3 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, ώστε να αναμειχθούν τα αρώματα των υλικών. Σβήνουμε τη φωτιά, πασπαλίζουμε με τον άνηθο και αφήνουμε το σκεύος πάνω στη σβηστή εστία για 5 λεπτά πριν σερβίρουμε.

Συνοδεύουμε με ρύζι πιλάφι.

Tip

Το σοτάρισμα θα πάρει γύρω στα 10 λεπτά (ή λίγα λεπτά λιγότερο, αν χρησιμοποιήσουμε στήθος). Το κοτόπουλο πρέπει να ροδίσει εξωτερικά και να έχει μαγειρευτεί καλά ως το κέντρο.

Κόβουμε ένα κομμάτι κοτόπουλου για να ελέγξουμε αν έχει μαγειρευτεί εντελώς και συνεχίζουμε να το «ψήνουμε», αν είναι έστω και ελάχιστα ροζέ, σε χαμηλότερη φωτιά για να μην αρπάξει εξωτερικά, μέχρι να γίνει.

Είναι πάντως καλύτερο τα πράσα να ”κρατάνε” κάπως στο δόντι.

Aν δεν μας αρέσει το κύμινο, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με ξερή ρίγανη ή θυμάρι. Για πιο εξωτικό αποτέλεσμα, με κάρι, στην ίδια ποσότητα, με διαφορετικά το καθένα αλλά εξίσου νόστιμα αποτελέσματα.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #55» σε συνταγή Νένας Ισμυρνόγλου.