Πιάτο ημέρας: Κοκκινιστές φακές φούρνου με πλιγούρι και σπανάκι

Συνδυασμός από όσπρια, δημητριακά και λαχανικά στα καλύτερα τους.
ClarkandCompany via Getty Images

Το πιάτο ημέρας αυτή της εβδομάδας περιλαμβάνει όσπρια, δημητριακά και λαχανικά.

Έτσι λοιπόν μαγειρεύουμε κοκκινιστές φακές στο φούρνο με πλιγούρι και σπανάκι. Θα προσθέσουμε φρέσκο κρεμμυδάκι, σκορδάκι, ντομάτα ψιλοκομμένη και καυτερό μπούκοβο.

Καλή όρεξη.

Μερίδες: 4-6

Προετοιμασία: 10 λεπτά

Ψήσιμο: 30 λεπτά

Αναμονή: 5-10 λεπτά

Υλικά

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

3 σκελίδες σκόρδο

1/4 κ.γ. καυτερό μπούκοβο

1 κ.σ. ντομάτα πελτέ

800 γρ. ντομάτες ψιλοκομμένες (κονκασέ)

500 ml νερό ή ζωμός λαχανικών

500 γρ. σπανάκι

150 γρ κόκκινες φακές

150 γρ. πλιγούρι

ελαιόλαδο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα 3 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε χαμηλή φωτιά για 5-6 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και το μπούκοβο και σοτάρουμε για 1 λεπτό σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτουμε τον τοματοπελτέ και σοτάρουμε για 2 λεπτά, ξύνοντας παράλληλα τον πάτο της κατσαρόλας με μια κουτάλα. Ρίχνουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, το νερό και μόλις πάρει μια βράση, κατεβάζουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε.

Μεταφέρουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Προσθέτουμε τις φακές, το πλιγούρι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Ψήνουμε το φαγητό για 30 λεπτά σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C, στις αντιστάσεις.

Βγάζουμε από τον φούρνο, περιχύνουμε με 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και αφήνουμε το φαγητό να καθίσει για 5-10 λεπτά πριν το σερβίρουμε.

Αναδημοσίευση από «Food Stories» τεύχος 71, σε συνταγές Madame Ginger και Ιωάννας Μαστροκόλλια.