Μαγειρεύουμε κριθαράκι με πέστο βασιλικού και ζαμπόν για το πιάτο ημέρας.

Θα χρησιμοποιήσουμε φύλλα βασιλικού, κατά προτίμηση πλατύφυλλου, ή άνηθου ή μείγμα από άνηθο και μαϊντανό, με διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα το καθένα.

Advertisement
Advertisement

Και προσθέτουμε σκορδάκι, φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα ή πικάντικη γραβιέρα και βραστό ή καπνιστό ζαμπόν από μπούτι χοιρινό.

Συνοδεύουμε το φαγητό μας με μια απλή ντοματοσαλάτα ή μια κολοκυθοσαλάτα.

Καλή όρεξη.

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 15′

Μαγείρεμα: 15′

Advertisement

Υλικά

1 πακέτο κριθαράκι μέτριο ή ψιλό

2 φλιτζ. τσαγιού φύλλα βασιλικού, κατά προτίμηση πλατύφυλλου, ή άνηθου ή μείγμα από άνηθο και μαϊντανό, με διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα το καθένα

Advertisement

1 σκελίδα σκόρδου

3 κ.σ. κουκουνάρια 

6 κ.σ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα ή πικάντικη γραβιέρα

Advertisement

40 ml ελαιόλαδο

4 φέτες βραστό ή καπνιστό ζαμπόν από μπούτι χοιρινό, σε λεπτές λωρίδες

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Advertisement

Εκτέλεση

Advertisement

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε να βράσει μπόλικο νερό με ½ κ.γ. αλάτι.

Μόλις το νερό κοχλάσει, ρίχνουμε το κριθαράκι και το βράζουμε 2′ λιγότερο από τον χρόνο που προτείνεται στη συσκευασία. Τα σουρώνουμε και κρατάμε ½ φλιτζ. τσαγιού από το νερό μέσα που έβρασαν.

Στο μεταξύ, ρίχνουμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι το βασιλικό, το σκόρδο, τα κουκουνάρια, το νερό που κρατήσαμε από το βράσιμο του ζυμαρικού, το ελαιόλαδο και τα πολτοποιούμε, μέχρι να φτιάξουμε μια λεία, πηχτή πάστα.

Advertisement

Ρίχνουμε ξανά το κριθαράκι στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το πέστο και βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας, σε χαμηλή φωτιά.

Ζεσταίνουμε το φαγητό για 1′-2′, ανακατεύοντας απαλά με ξύλινη κουτάλα, μέχρι το κριθαράκι να καλυφθεί καλά με το πέστο.

Αποσύρουμε, πασπαλίζουμε με το τυρί, ανακατεύουμε και το μοιράζουμε στα πιάτα.

Μοιράζουμε σε κάθε μερίδα το ζαμπόν, πασπαλίζουμε με πιπέρι και σερβίρουμε.

Tip

Συνοδεύουμε με μια απλή ντοματοσαλάτα ή μια κολοκυθοσαλάτα – τριμμένα κολοκύθια, καλά στυμμένα και ανακατεμένα με γιαούρτι, λάδι, αλατοπίπερο και άνηθο ή δυόσμο.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο – τεύχος #50» σε συνταγή Ντίνας Νικολάου.