Πώς να επαναπρογραμματίσουμε το εσωτερικό μας ρολόι για τη νέα σεζόν

Πολύτιμες συμβουλές για να προσαρμοστούμε στη θερινή ώρα κι εποχή.
.
Iordache Laurențiu / 500px via Getty Images
.

Η εποχή άλλαξε κι επιτέλους στην άνοιξη. Ηρθε η ώρα να καλοσωρίσουμε περισσότερο φως στη ζωή μας. Με τα ρολόγια να έχουν αλλάξει Κυριακή, αυτή είναι η τέλεια στιγμή για να επαναφέρουμε το σώμα μας για την άνοιξη.

Παρόλο που τα ρολόγια πηγαίνουν μόνο μία ώρα μπροστά, μπορούμε να εκμεταλλευθούμε αυτή την εποχή για να «αγκαλιάσουμε» την αλλαγή του καιρού, να δημιουργήσουμε μικρές συνήθειες και αλλαγές στη ρουτίνα μας και να περάσουμε περισσότερο χρόνο στη φύση.

Η δρ. Ρζάν Μοχιντίν, γιατρός και επικεφαλής του τμήματος βελτίωσης της υγείας στην Vitality, μοιράζεται κορυφαίες συμβουλές για το πώς να βοηθήσουμε στην ...επαναφορά του ρολογιού του σώματός μας στην νέα εποχή.

Ας εφαρμόσουμε μια καλή υγιεινή ύπνου


Ας προσπαθήσουμε να τηρήσουμε το συνηθισμένο πρόγραμμα ύπνου μας. Ας πηγαίνουμε για ύπνο κι ας ξυπνάμε περίπου την ίδια ώρα για να ρυθμίσουμε το ρολόι του σώματός μας – θα πρέπει να στοχεύσουμε να κοιμόμαστε από επτά ως εννιά ώρες κάθε βράδυ.

Είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε σωστά τη ρουτίνα πριν τον ύπνο για να έχουμε καλύτερες πιθανότητες για ποιοτικό ύπνο. Ας δοκιμάσουμε να κάνουμε ένα ζεστό μπάνιο πριν τον ύπνο για να χαλαρώσουμε ή να κάνουμε γιόγκα ή διαλογισμό.
Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να παρακολουθούμε την αγαπημένη μας τηλεοπτική εκπομπή στο κρεβάτι, είναι καλύτερο να αποφεύγουμε τα ηλεκτρονικά είδη μία ώρα πριν τον ύπνο σας. Η έκθεση στο μπλε φως από smartphone, υπολογιστές και οθόνες τηλεόρασης καταστέλλει την παραγωγή της ορμόνης του ύπνου, της μελατονίνης.

Τέλος, ας καταλήξουμε στη θερμοκρασία που προτιμάμε για ύπνο – η ιδανική θερμοκρασία είναι περίπου 18 °C, αλλά ο καθένας έχει τη δική του προτίμηση για το πόσο ζεστό/κρύο θέλει να είναι το υπνοδωμάτιο.

Ας έρθουμε κοντά στην ύπαιθρο

Δεν είναι απλώς μια καλή ρουτίνα ύπνου που μπορεί να μας βοηθήσει να «επαναφέρουμε» την άνοιξη. Το χειμώνα πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή ( Seasonal Affective Disorder / SAD) που πιστεύεται ότι προκαλείται από τη μειωμένη έκθεση στο ηλιακό φως με τις ημέρες να είναι μικρότερες, γεγονός που επηρεάζει το ρολόι του σώματός μας, τη μελατονίνη και τα επίπεδα σεροτονίνης.

Καθώς ερχόμαστε σε μεγαλύτερες μέρες ας βγούμε έξω κι ας προσπαθήσουμε να λάβουμε όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό ηλιακό φως, ενώ ας μην ξεχνάμε τη χρήση αντηλιακού. Είναι ακόμα καλύτερο αν ασκούμαστε σε εξωτερικούς χώρους, καθώς αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος όχι μόνο να βελτιώσουμε τον ύπνο μας, αλλά αποδεικνύεται ότι μειώνει το στρες και το άγχος και ωφελεί τη σωματική μας υγεία.

Ας φροντίσουμε να διατηρούμε αυτές τις συνήθειες το Σαββατοκύριακο

Τα Σαββατοκύριακα είναι εξίσου σημαντικά με τις καθημερινές όταν πρόκειται για τη ρύθμιση του ρολογιού του σώματός μας, καθώς το σώμα μας δεν κάνει διαλείμματα από τους κανονικούς κύκλους και τους ρυθμούς του. Ας φροντίσουμε, λοιπόν, να μην κοιμόμαστε υπερβολικά και ότι, ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας άνετης Κυριακής, εξακολουθούμε να είμαστε σε επαφή με αυτό το τόσο σημαντικό φως της ημέρας.

Ας πάρουμε όσο χρόνο χρειαστεί για να μπούμε σ′ αυτή τη νέα ρουτίνα

Έχουμε ήδη πολλαπλά στρες που μπορούν να μας κρατήσουν ξύπνιους τη νύχτα, επομένως ας αποφύγουμε να πιέζουμε τον εαυτό μας για να ρυθμίσουμε το εσωτερικό μας ρολόι σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ας αφιερώσουμε χρόνο για την πρακτική εφαρμογή αυτών των αλλαγών και σιγά σιγά ας δημιουργήσουμε συνήθειες που θα έχουν θετικό αντίκτυπο στη ζωή μας.