Πόσο καιρό μπορούμε να ζήσουμε χωρίς τροφή

Τα στάδια που ακολουθούν από την στιγμή που σταματήσουμε να τρώμε μέχρι να πεθάνουμε από την πείνα.
lolostock via Getty Images

Το σώμα μας είναι έτσι διαμορφωμένο που μετατρέπει το φαγητό που καταναλώνουμε σε ενέργεια ώστε να μπορεί να συντηρηθεί. Η επιπλέον ενέργεια που δεν αξιοποιείται μετατρέπεται σε σωματικό λίπος, το οποίο εν συνεχεία μετατρέπεται σε γλυκόζη από το συκώτι, πολύ αργότερα, όταν θα χρειαστεί.

Αν, όμως, σταματούσαμε να καταναλώνουμε φαγητό, πόσο καιρό θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε μόνο από το αποθηκευμένο λίπος στο σώμα μας;

Ένας άνθρωπος που πεθαίνει της πείνας υποκύπτει τελικά στον θάνατο όταν συμβεί ένα από αυτά τα δύο:

  • Τα εσωτερικά συστήματα στο σώμα σας εξασθενούν σοβαρά και οι μύες (συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς) παθαίνουν ατροφία. Το σώμα σας δεν μετατρέπει μόνο το αποθηκευμένο καύσιμο (σωματικό λίπος) σε χρησιμοποιήσιμη ενέργεια, αλλά επίσης καταστρέφει τους μυς για τη γλυκόζη και την πρωτεΐνη που δεν μπορεί να πάρει μόνο από το λίπος του σώματος. Τελικά, η βλάβη που προκαλείται στα όργανα και την καρδιά, λόγω του ότι σώμα σας κυριολεκτικά «τρώει» τον εαυτό του, είναι τελικά αυτό που σας σκοτώνει.
  • Αν έχετε πρόσβαση σε νερό αλλά όχι σε τροφή, τότε η διαδικασία παίρνει περισσότερο χρόνο. Αναλόγως το σωματικό λίπος που έχετε αποθηκευμένο στο σώμα σας, η διαδικασία διαρκεί 2-8 εβδομάδες.

Τα στάδια που ακολουθούν από την στιγμή που θα σταματήσετε να τρώτε

Grafissimo via Getty Images

Πρώτο στάδιο: Δεν έχετε καταναλώσει καθόλου φαγητό για μεγάλο χρονικό διάστημα και τώρα πεινάτε πολύ. Ευτυχώς, έχετε απόθεμα γλυκογόνου στους σκελετικούς μύες και στο συκώτι σας. Το γλυκογόνο διασπάται σε γλυκόζες τις οποίες το σώμα σας χρησιμοποιεί ως επιπλέον καύσιμο που μπορεί να σας κρατήσει για 10-14 ώρες παραπάνω.

Δεύτερο στάδιο: Όταν τελειώσει η προμήθεια της γλυκόζης, το σώμα μας στρέφεται στο λίπος του σώματος για να μπορέσει να επιβιώσει. Το σωματικό λίπος διασπάται σε λιπαρά οξέα και γλυκερόλη, σε μια διαδικασία που ονομάζεται γλυκογένεση. Τα ίδια τα λιπαρά οξέα διασπώνται σε κετόνες που εισέρχονται στον κύκλο του κιτρικού οξέος και μετατρέπονται σε χρήσιμη ενέργεια. Όταν οι άνθρωποι είναι νηστικοί ή κάνουν απεργία πείνας, αυτή είναι η ενέργεια που χρησιμοποιεί το σώμα τους για να επιβιώσει.

Τρίτο στάδιο: Σε αυτό το στάδιο ο εγκέφαλος δεν μπορεί να επιβιώσει μόνο με τις κετόνες. Παρά το γεγονός ότι το 75% της ενέργειας μπορεί να προέρχεται από κετόνες, χρειάζεται και ένα 25% γλυκόζη για να μπορέσει να λειτουργήσει. Το σώμα, λοιπόν, αρχίζει να διασπά τη γλυκερόλη σε γλυκόζη, η οποία έμεινε από τη μετατροπή σωματικού λίπους στο δεύτερο στάδιο.

Τέταρτο στάδιο: Επειδή η γλυκόζη δεν είναι αρκετή για να καλύψει το 25% που απαιτείται από τον εγκέφαλο για να λειτουργήσει, το σώμα σας αρχίζει να μετατρέπει τα αμινοξέα σε γλυκόζη. Αυτό το κάνει με τη διάσπαση της πρωτεΐνης του σώματός σας. Δεδομένου ότι δεν έχετε καταναλώσει κάποια πρωτεΐνη πρόσφατα, το σώμα σας μετατρέπεται στην επόμενη διαθέσιμη πηγή πρωτεΐνης, αυτήν που βρίσκεται στους μύες σας.

Suradech14 via Getty Images

Πέμπτο στάδιο: Το σώμα σας δεν είναι ιδιαίτερα επιλεκτικό στο ποιο μυ θα στοχεύσει και αρχίζει και επιτίθεται σε πολλά όργανα και μυς. Οι πλέον τραυματισμένοι εντερικοί μύες είναι ο λόγος για τον οποίο εμφανίζονται επιπλοκές όταν προσπαθείς να ταΐσεις κάποιον που έχει πολύ καιρό να φάει. Στην χειρότερη περίπτωση, το σώμα επιτίθεται στην καρδιά.

Έκτο στάδιο: Το σώμα σας είναι τώρα βρίσκεται κοντά στην πλήρη κατάρευση. Το νευρικό σας σύστημα υποβαθμίζεται σοβαρά, τα επίπεδα ηλεκτρολυτών σας προκαλούν αρρυθμία στην ήδη εξασθενημένη καρδιά σας και τα άλλα όργανα σας έχουν αρχίσει να κλείνουν ή έχουν σοβαρή βλάβη. Τελικά, η ατροφική, καρδιά δεν μπορεί να αντέξει άλλο και σταματά να χτυπάει. Χωρίς οξυγόνο ή αίμα να μεταφέρεται στα όργανα και τον εγκέφαλο, τελικά πεθαίνετε.