Τι μπορεί να αποκαλύψει ο τρόπος που περπατάμε για εμάς και την υγεία μας

Και πότε θεωρείται απαραίτητο να σπεύσουμε για ανάλυση βαδίσματος. .
FG Trade via Getty Images

Ολοι κινούμαστε με μοναδικό τρόπο και το προσωπικό μας βάδισμα μπορεί να υποδεικνύει πολλά για τη φυσική μας κατάσταση.

Ενώ το βάδισμα του καθενός μας διαφέρει, υπάρχει πάντοτε το ενδεχόμενο να διαμορφώσουμε ένα μη φυσιολογικό βάδισμα λόγω ασθένειας, τραυματισμού, γενετικών παραγόντων ή προβλημάτων με τα πόδια.

Οι μη φυσιολογικοί βηματισμοί χαρακτηρίζονται από ακανόνιστες κινήσεις, όπως το να σέρνoυμε τα πόδια μας ή να τα σταυρώνουμε υπερβολικά καθώς περπατάμε. Η ταχύτητα με την οποία περπατάμε μπορεί επίσης να αποτελεί δείκτη της γενικής μας υγείας, σε συνδυασμό με τη θερμοκρασία του σώματός μας, τους παλμούς, τον ρυθμό της αναπνοής και την αρτηριακή πίεση.

Όσον αφορά τις αθλητικές μας επιδόσεις και τη φυσική μας κατάσταση, οι αναλύσεις βάδισης μπορούν να υποδείξουν την πιθανότητα τραυματισμού, ανατομικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και τον χρόνο που θα είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε μια δραστηριότητα, μετά από τυχόν τραυματισμό ή λόγου χάρη μια χειρουργική επέμβαση.

Μια επαγγελματική ανάλυση μπορεί επίσης να υποδείξει αναποτελεσματικότητα στην κίνησή μας που, όταν αντιμετωπιστεί, μπορεί να βελτιώσει την ταχύτητα τρεξίματός μας ή τις επιδόσεις μας στο τένις ή το κολύμπι.

«Ωστόσο, το βάδισμά μας δεν είναι κάτι που διορθώνεται αμέσως. Μπορεί να περπατάμε με έναν συγκεκριμένο τρόπο επειδή ο ένας μυς της γάμπας έχει το μισό μέγεθος του άλλου και τότε, ο μόνος τρόπος να το διορθώσουμε είναι να επικεντρωθούμε σε ορισμένες ασκήσεις που απαιτούν κόπο και χρόνο», προειδοποιεί ο δρ. Μπράιαν Χέιντερσιτ, καθηγητής ορθοπεδικής στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison και διευθυντής του Badger Athletic Performance στο Μάντισον.

Τι μπορεί να αποκαλύψει μια ανάλυση βαδίσματος για την υγεία μας

Η αξιολόγηση του βαδίσματος μπορεί να προβλέψει τυχόν μεγάλες κινητικές καθυστερήσεις στα παιδιά, τους κινδύνους πτώσης σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και, όταν συνδυάζεται με έκπτωση της γνωστικής λειτουργίας, τον κίνδυνο άνοιας.

Επιπλέον, ένα αργό βάδισμα μπορεί να είναι σημάδι πρόωρης θνησιμότητας, καρδιαγγειακής νόσου ή καρκίνου, σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση του Ιουλίου 2018 που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Medical Directors Association.

Η εξέλιξη στη μέθοδο ανάλυσης βάδισης

Οι επαγγελματίες υγείας αναλύουν το βάδισμά μας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Ο ιδανικός τύπος ανάλυσης για εμάς θα εξαρτηθεί από το ζήτημα που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε.

Ορισμένες διαδικασίες ανάλυσης είναι εξαιρετικά απλές: Ένας εκπαιδευμένος επαγγελματίας, συνήθως ένας φυσιοθεραπευτής, μας παρακολουθεί καθώς σηκωνόμαστε από την καθιστή θέση, περπατάμε μια συγκεκριμένη απόσταση και επιστρέφουμε πίσω στο κάθισμά μας.

Ο επαγγελματίας στη συνέχεια θα αξιολογήσει την ποιότητα της κίνησης και τον χρόνο που χρειάστηκε προκειμένου να εκτελέσουμε την οδηγία.

Ωστόσο, τα πιο σύγχρονα κλινικά εργαστήρια είναι εξοπλισμένα με διαδρόμους συνδεδεμένους με κάμερες και αισθητήρες, οι οποίοι καταγράφουν και αναδημιουργούν τις κινήσεις μας.

Πλέον, μπορεί και η τεχνητή νοημοσύνη να παρακολουθεί το βάδισμά μας. Ένα παράδειγμα είναι το OneStep, μια ψηφιακή πλατφόρμα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι επαγγελματίες υγείας με τους ασθενείς τους. Οι ασθενείς κατεβάζουν την εφαρμογή OneStep στο κινητό τους τηλέφωνο και μετά βάζουν τη συσκευή στην τσέπη τους. Η εφαρμογή παρακολουθεί συνεχώς την κίνησή τους, την οποία οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορούν εύκολα να ελέγξουν.

«Εξετάζουμε την ταχύτητα βάδισης, τον ρυθμό και τον αριθμό των βημάτων ανά λεπτό, τη μεταβλητότητα στην ταχύτητα, το μήκος του βήματος, τη στάση και πολλά άλλα», εξηγεί η Στέφανι Γουέικμαν, φυσιοθεραπεύτρια και διευθυντής κλινικών λειτουργιών της OneStep.

Auτού του είδους οι εφαρμογές επιτρέπουν στους επαγγελματίες υγείας να παρακολουθούν πώς εξελίσσεται η ανάρρωση ή η φυσικοθεραπεία του ασθενούς, ενώ ειδοποιούν και για άλλα, δυνητικά σοβαρά ζητήματα.

«Εάν λόγου χάρη κάποιος έχει πολύ αργή ταχύτητα βαδίσματος, αλλά ο καρδιακός του ρυθμός είναι υπερβολικά υψηλός και τα βήματά του πολύ σύντομα, αυτός ο συνδυασμός μπορεί να υποδηλώνει διαταραχές στο βάδισμα, που σχετίζονται με τη νόσο του Πάρκινσον», προειδοποιεί ο Γουέικμαν.

Πότε πρέπει να «τσεκάρουμε» το βάδισμά μας

Εάν υποφέρουμε από κάποιον τραυματισμό ή πόνο που υποψιαζόμαστε ότι συνδέεται με το βάδισμά μας, ίσως είναι χρήσιμο να προγραμματίσουμε μια ανάλυση βαδίσματος με έναν φυσιοθεραπευτή τώρα κιόλας.

Αλλά κι αν μας ενδιαφέρει μια τέτοια ανάλυση για να ενισχύσουμε την αθλητική μας απόδοση ή να αποτρέψουμε τραυματισμούς, μπορούμε να την κάνουμε ανά πάσα στιγμή.

(Με πληροφορίες από CNN).