Γαλλία: Καθησυχαστική η ΔΟΕ για τις πρόωρες εκλογές λίγο πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων

30 Ιουνίου και 7 Ιουλίου κάλπες και 26 Ιουλίου έναρξη Αγώνων στο Παρίσι. Έξαλλη η Δήμαρχος κάνει λόγο για ακατανόητη απόφαση και "νέο πραξικόπημα" Μακρόν.
Το σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων στον Πύρο του Άιφελ στο Παρίσι
Το σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων στον Πύρο του Άιφελ στο Παρίσι
via Associated Press

Ανησυχία προκαλεί η απόφαση του γάλλου προέδρου, Εμμανουέλ Μακρόν για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 30 Ιουνίου με τον δεύτερο γύρο να πραγματοποιείται στις 7 Ιουλίου δηλαδή μόλις τρεις εβδομάδες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στις 26 του ίδιου μήνα.

Η αιφνιδιαστική απόφαση για εξπρές προσφυγή σε εθνικές κάλπες, ελήφθη μετά την μεγάλη νίκη της ακροδεξιάς της Μαριν Λε Πεν στις ευρωεκλογές και την μεγάλη ήττα του κόμματος του Μακρόν με υποδιπλάσιο ποσοστό.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ, IOC, CIO) Τόμας Μπαχ, αντιλαμβανόμενος την ανησυχία που εγείρει η απόφαση, έσπευσε να δηλώσει πως αυτές οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα που φιλοξενεί τους Αγώνες δεν θα επηρεάσουν τις προετοιμασίες.

«Η Γαλλία είναι συνηθισμένη να διεξάγει εκλογές, θα το κάνουν άλλη μια φορά, θα υπάρξει μια νέα κυβέρνηση και όλοι θα υποστηρίξουν τους Ολυμπιακούς», δήλωσε ο Μπαχ σε εκδήλωση ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, προσθέτοντας ότι οι γάλλοι πολιτικοί ηγέτες υποστηρίζουν άπαντες τη διεξαγωγή των Αγώνων. «Δεν έχω την παραμικρή ένδειξη ότι η ενότητα αυτή θα διαρραγεί τώρα, μόλις λίγες ημέρες πριν αρχίσουν οι Αγώνες», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού Τόνι Εστανγκέ δήλωσε πως η ομάδα του είναι «περισσότερο αποφασισμένη παρά ποτέ» να κάνει τους Αγώνες να επιτύχουν. «Υπήρξαν γύρω στις δέκα εκλογικές αναμετρήσεις αφότου θέσαμε την υποψηφιότητα για τους Ολυμπιακούς και μάθαμε πώς να δουλεύουμε με τους δημόσιους παράγοντες», πρόσθεσε.

Η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, πάντως ήταν ιδιαίτερα κριτική προς τον Μακρόν. Όπως είπε «δυσκολεύεται να κατανοήσει» γιατί ο επέλεξε να ρίξει τη χώρα σε πολιτική αβεβαιότητα τόσο κοντά στους Αγώνες και αποκάλεσε την κίνηση ως «άλλο ένα πραξικόπημα» εκ μέρους του προέδρου.

Πηγές: AFP, Reuters, ΑΠΕ ΜΠΕ

Δημοφιλή