Γιαούρτι: Τελικά μειώνει τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου 2 ή είναι μύθος

Παρ' όλα αυτά ακολουθεί λίστα με εννέα ανυπολόγιστα οφέλη του στην υγεία μας.
Oscar Wong via Getty Images

Tο γιαούρτι εδώ και δεκαετίες προωθείται ως τρόφιμο ευεργετικό για τη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, παρά τα διαφημιστικά συμφέροντα των διαφόρων επωνυμιών, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, θεωρεί ότι γύρω από το ζήτημα δεν έχει διεξαχθεί επαρκής επιστημονική έρευνα.

Πράγματι, έρευνες υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση τουλάχιστον 2 φλιτζανιών γιαούρτι την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου που επηρεάζει περίπου 36 εκατομμύρια Αμερικανούς.

Όμως, αυτοί είναι ισχυρισμοί που στερούνται πλήρους επιστημονικής υποστήριξης, αν και επιτρέπεται να αναγράφονται στις ετικέτες των προϊόντων.

Τι λένε οι ειδικοί για το γιαούρτι και τον διαβήτη τύπου 2

Υπάρχουν «ορισμένα αξιόπιστα στοιχεία» για το όφελος από την κατανάλωση γιαουρτιού, αλλά όχι λόγω κάποιου συγκεκριμένου θρεπτικού του συστατικού. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι το γιαούρτι μπορεί να αποτρέψει τον διαβήτη. Το μόνο που έχουμε είναι ενδείξεις ότι η κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να σχετίζεται με τη μείωση ορισμένων βιοδεικτών που σχετίζονται με την αύξηση του κινδύνου της νόσου.

Μάλιστα, οι επικριτές του ισχυρισμού περί μείωσης του κινδύνου διαβήτη τύπου 2, υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα μύθο που δεν βασίζεται σε τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές, όπως απαιτείται σε αυτές τις περιπτώσεις. Οι ίδιοι προειδοποιούν επίσης, ότι κανένα μεμονωμένο τρόφιμο δεν μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μιας ασθένειας που συνδέεται με τη συνολική διατροφή.

Και τελικά είναι υγιεινό το γιαούρτι;

Ακόμα κι αν δεν μειώνει στα σίγουρα τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, αυτό δεν σημαίνει ότι το γιαούρτι δεν επιφυλάσσει σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.

Συγκεκριμένα το γιαούρτι:

1. Μας προσφέρει μια δυνατή ώθηση πρωτεΐνης.

2. Ρυθμίζει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.

3. Μειώνει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης.

4. Αυξάνει την πρόσληψη του οργανισμού μας σε ασβέστιο.

5. Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος.

6. Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας.

7. Μας κάνει να νιώθουμε όμορφα.

8. Βοηθά το σώμα μας να στείλει στον εγκέφαλο το σήμα ότι αισθανόμαστε «πλήρεις».

9. Αποτελεί πηγή πολλών ζωτικών θρεπτικών συστατικών

(Με πληροφορίες από Associated Press).