Γινόμαστε πιο γρήγοροι όταν φοράμε αυτά τα παπούτσια

Οι ειδήμονες στο τρέξιμο λύνουν τις απορίες μας μια και καλή.
Η τεχνολογία σε ορισμένα παπούτσια επιτρέπει στους αθλητές να αναπτύσσουν μεγαλύτερες ταχύτητες.
ljubaphoto via Getty Images
Η τεχνολογία σε ορισμένα παπούτσια επιτρέπει στους αθλητές να αναπτύσσουν μεγαλύτερες ταχύτητες.

Άραγε ισχύει ο μύθος ότι τα παπούτσια για τρέξιμο μας κάνουν πιο γρήγρους; Ρωτήσαμε τους ειδικούς για να μάθουμε αν η αγορά ενός ζευγαριού «σούπερ παπουτσιών» θα μας βοηθήσει όντως να τρέξουμε με πιο γρήγορο ρυθμό.

Μιλήσαμε με τρεις επιστήμονες με εξειδικευμένες γνώσεις γύρω από το τρέξιμο: τη Χάνα Ράις, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εμβιομηχανικής στη Νορβηγική Σχολή Αθλητικών Επιστημών, τον δρ Σαμ Άλεν, Ανώτερo Λέκτορα Εμβιομηχανικής στο Πανεπιστήμιο Loughborough και την Κέιτ Κάρτερ, δημοσιογράφο και προπονήτρια τρεξίματος, προκειμένου να μάθουμε περισσότερα σχετικά με τον αντίκτυπο που μπορούν να έχουν τα παπούτσια που επιλέγουμε, στην απόδοση μας στο τρέξιμο.

Η απάντηση είναι ομόφωνα «ναι»

«Τα στοιχεία είναι αρκετά πειστικά, ιδιαίτερα εφόσον μιλάμε για τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων», επισημαίνει η Ράις. Η τεχνολογία σε ορισμένες σειρές παπουτσιών επιτρέπει στους αθλητές να αναπτύσσουν μεγαλύτερες ταχύτητες, ενώ τρέχουν με την ίδια ένταση και καταναλώνουν την ίδια ποσότητα οξυγόνου.

Η εξήγηση που δίνεται, είναι ότι τα συγκεκριμένα παπούτσια λειτουργούν ενισχύοντας αυτό που αποκαλούμε «οικονομία του τρεξίματος». «Με τα σωστά αθλητικά αποδίδουμε καλύτερα δίχως όμως να αυξάνεται η ενέργεια που αφιερώνουμε στο τρέξιμο μας», εξηγεί ο Άλεν.

Τα ειδικά σχεδιασμένα παπούτσια τρεξίματος ενισχύουν την προσπάθειά μας να διατηρούμε την ταχύτητά μας αμείωτη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Isbjorn via Getty Images
Τα ειδικά σχεδιασμένα παπούτσια τρεξίματος ενισχύουν την προσπάθειά μας να διατηρούμε την ταχύτητά μας αμείωτη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η μάζα των υποδημάτων, η αντικραδασμική προστασία και η ακαμψία αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν τις επιδόσεις μας στο τρέξιμο. Επενδύοντας σε ένα παπούτσι που αυξάνει την οικονομία του τρεξίματος, θα διαπιστώσουμε βελτίωση στην απόδοσή μας. Ενδέχεται λοιπόν, το να δαπανήσουμε χρόνο και χρήμα για την επιλογή ενός αξιόπιστου ζευγαριού παπουτσιών, να αξίζει περισσότερο σε σχέση με την κατασπατάληση χρημάτων για την αγορά ενός έξυπνου ρολογιού άθλησης τελευταίας τεχνολογίας.

«Τεχνικά τα ειδικά σχεδιασμένα παπούτσια τρεξίματος ενισχύουν την προσπάθειά μας να διατηρούμε την ταχύτητά μας αμείωτη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», εξηγεί η Κάρτερ.

Ωστόσο, δεν δημιουργούνται όλα τα «σούπερ παπούτσια» με την ίδια λογική και τεχνολογία. Στην αγορά διατίθεται τεράστια ποικιλία «γρήγορων παπουτσιών», ενώ ανάμεσά τους υπάρχουν αρκετές προσιτές επιλογές στις οποίες αξίζει να δώσουμε μια ευκαιρία.

Με ποια κριτήρια θα επιλέξουμε παπούτσια τρεξίματος;

Πρωταρχικό παράγοντα επιλογής αποτελεί η μαλακή και ελαφριά σόλα. Εάν η σόλα πληροί τα παραπάνω κριτήρια, επιστρέφει πίσω στον αθλούμενο ένα μέρος της ενέργειάς του και του επιτρέπει να διανύσει περισσότερα χιλιόμετρα. Ένα ελαφρύ και εύκαμπτο παπούτσι μας βοηθά να αισθανόμαστε και τα πόδια μας πιο ανάλαφρα και να μην εστιάζουμε σε τίποτα άλλο πέρα από τη διαδρομή που έχουμε χαράξει.

Είναι δυνατόν τα παπούτσια τρεξίματος να επιδράσουν αρνητικά ως προς την ταχύτητα που αναπτύσσουμε;

Οι ειδικοί συμφωνούν πως το τρέξιμο με παπούτσια δεν πρόκειται να μας επιβραδύνει. Άλλωστε, δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη, πως τρέχοντας ξυπόλητοι γινόμαστε πιο γρήγοροι.