Είναι φυσικό ανά διαστήματα να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το πρήξιμο και τη φλεγμονή. Είναι όμως λογικό αυτό να εξελίσσεται σε μια μόνιμη κατάσταση; Και πότε μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνο για την υγεία μας, σε σημείο που να οδηγήσει σε ασθένειες όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης τύπου δύο;

https://www.huffingtonpost.gr/entry/preximo-sten-koilia-pote-to-na-men-anevainei-to-fermoear-tha-prepei-na-mas-anesechesei_gr_64c2879ee4b024f8ebc77090

Advertisement
Advertisement

Η φλεγμονή πέρα από επικίνδυνες παθήσεις, συνδέεται και με την αύξηση του βάρους μας. Κατανοούμε επομένως πώς στην περίπτωση που παρατηρούμε ένα-ένα τα παντελόνια μας να μην κουμπώνουν, θα πρέπει να λάβουμε δραστικά μέτρα.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/proino-foeskoma-treis-epertrofes-yia-na-men-mas-apascholesei-pote-xana_gr_6499bed2e4b095a2925f4820

Ακόμη όμως κι αν κάνουμε τα πάντα προκειμένου να προλάβουμε το φούσκωμα και τη φλεγμονή, όσοι είναι οι προφανείς ένοχοι που θα πρέπει να αποφύγουμε, όπως τα γλυκά ή αλμυρά υπερ-επεξεργασμένα σνακ, άλλα τόσα είναι και τα επιβλαβή συστατικά που περιέχονται στα τρόφιμα και ίσως δεν γνωρίζουμε ότι συνδέονται με τη φλεγμονή.

Προκειμένου να αποκτήσουμε μια εικόνα γύρω από τις χειρότερες επιλογές που διατίθενται στην αγορά, η διατροφολόγος Λίζα Ρίτσαρντς και η προπονήτρια Τζοάνα Γουέντ, μοιράζονται μαζί μας τις δύο πιο ύπουλες τροφές που εκτοξεύουν το νούμερο στη ζυγαριά και καθιστούν το κούμπωμα του τζιν σκέτο βάσανο.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/poio-einai-to-akros-epikindeno-ladi-poe-stiymatizetai-sto-tiktok-kai-ti-ischeei-telika_gr_640768cbe4b0c62918de785e&key=03a58c747ae3b2d45118fb7210af1bad

Τα φυτικά έλαια

Τα φυτικά έλαια, ακόμη κι αν προωθούνται ως αβλαβή ή ακόμη και υγιεινά, – καθώς σε τελική ανάλυση προέρχονται από λαχανικά – στην πραγματικότητα προκαλούν φλεγμονή και στέκονται εμπόδιο στην προσπάθειά μας να χάσουμε βάρος.

Advertisement

Κι αυτό οφείλεται στην περιεκτικότητά τους σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, που ενώ ναι μεν είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας, σε υπερβολική πόσοτητα, όπως αυτή που κρύβεται στο καλαμποκέλαιο, το σογιέλαιο και το ηλιέλαιο, μας φουσκώνουν και αυξάνουν το βάρος μας.

Η υπερβολική πρόσληψη ωμέγα-6 λιπαρών οξέων ωθεί το σώμα μας στην μεγαλύτερη παραγωγή προφλεγμονωδών μορίων. Αντίθετα, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια, τους λιναρόσπορους και τα καρύδια, έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Συμπερασματικά, η αντικατάσταση των φυτικών ελαίων με ελαιόλαδο μόνο οφέλη υπόσχεται για τον οργανισμό μας.

Advertisement

https://www.huffingtonpost.gr/entry/ta-anapsektika-me-e-choris-zachare-einai-exisoe-epikindena-yia-ten-kardia_gr_5f98036cc5b646c70e9c6336

Τα τεχνητά γλυκαντικά

Mέχρι πρότινος γνωρίζαμε ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης εγκυμονεί μια σειρά από κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του βάρους μας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ορισμένοι ανάμεσά μας να πιστέψουμε ότι τα τεχνητά γλυκαντικά αποτελούν μια καλή εναλλακτική λύση.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/tha-ekplayoeme-apo-tis-allayes-sto-soma-mas-an-apechoeme-apo-ten-zachare-ena-mena_gr_63d3d788e4b04d4d18e5899e

Advertisement

Δυστυχώς, όμως, η Γουέντ προειδοποιεί ότι τα εν λόγω τεχνητά υποκατάστατα της ζάχαρης ελλοχεύει ο κίνδυνος να προκαλέσουν φλεγμονή και να ανεβάσουν το νούμερο στη ζυγαριά.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/telika-leyei-to-meli-e-ochi_gr_64ad812fe4b0e87d655712bc

Επομένως, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να επιμείνουμε στην ισορροπημένη πρόσληψη φυσικών γλυκαντικών, όπως το μέλι, το σιρόπι σφενδάμου ή η μαύρη ακατέργαστη ζάχαρη.

Advertisement

(Με πληροφορίες από Shefinds).

Advertisement