Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, εάν καταναλώνουμε έως και 12 μερίδες την ημέρα επεξεργασμένης τροφής, ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον μπορεί να υπερδιαπλασιαστεί.
Μία χούφτα πατατάκια, λίγη κέτσαπ, ακόμη κι μία φέτα συσκευασμένου κέικ, μπορεί να αποβούν μοιραία για την υγεία του εγκεφάλου μας.
«Η έρευνά μας δείχνει ότι η κατανάλωση πολλών επεξεργασμένων τροφίμων, όπως τα ζαχαρούχα αναψυκτικά και τα συσκευασμένα σνακ, μπορεί να επιταχύνει τα πρώιμα σημάδια της νόσου του Πάρκινσον», δηλώνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης δρ. Σιάνγκ Γκάο, διακεκριμένος καθηγητής και κοσμήτορας του Ινστιτούτου Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Fudan στη Σαγκάη της Κίνας.
Ωστόσο, η μελέτη δεν παρακολουθούσε αν οι συμμετέχοντες διαγνώστηκαν αργότερα με τη νόσο.
Η υγεία του εγκεφάλου μας εξαρτάται από το τι καταναλώνουμε
Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα για την υγεία και τη διατροφή σχεδόν 43.000 συμμετεχόντων, στοιχεία τα οποία συνέλλεξαν από δύο διαφορετικές έρευνες. Ο μέσος όρος ηλικίας των ατόμων που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν 48 ετών και κανένας δεν νοσούσε με Πάρκινσον κατά την έναρξη της έρευνας.
Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα τα οποία καταγράφηκαν, επρόκειτο για ποτά με ζάχαρη, καρυκεύματα, σάλτσες, συσκευασμένα γλυκά σνακ ή επιδόρπια, γαλακτοκομικά, ψωμί και δημητριακά.
Η μελέτη διαπίστωσε μια σχέση μεταξύ των πρώιμων συμπτωμάτων της νόσου του Πάρκινσον και όλων των τύπων επεξεργασμένων τροφίμων εκτός από τα ψωμιά και τα δημητριακά.
Ένας λόγος γι′ αυτό θα μπορούσε να είναι, ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν συνήθως λιγότερες διαιτητικές ίνες, πρωτεΐνες και μικροθρεπτικά συστατικά – αλλά έχουν πρόσθετη ζάχαρη, αλάτι και κορεσμένα ή λιπαρά, σύμφωνα με τη μελέτη. Επίσης, τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να επηρεάσουν την ισορροπία της χλωρίδας στο έντερο, ενώ τα πρόσθετα είναι πιθανό να αυξήσουν τη φλεγμονή ή και το θάνατο των νευρώνων.
«Η υπερβολική κατανάλωση UPF όχι μόνο αποτελεί παράγοντα κινδύνου για μεταβολικές ασθένειες, αλλά μπορεί επίσης να επιταχύνει τις νευροεκφυλιστικές διαδικασίες και τα συναφή συμπτώματα», αναφέρει η μελέτη.
Τα πρώιμα συμπτώματα εμφανίζονται πολύ νωρίτερα από όσο έχουμε φανταστεί
Τα πρώιμα συμπτώματα που εμφανίζονται χρόνια ή δεκαετίες πριν από το τρέμουλο, τους δύσκαμπτους μύες, το αργό βάδισμα και τις αλλαγές στη στάση του σώματος που αποτελούν χαρακτηριστικά συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον, είναι πιο συνηθισμένα από όσο πιστεύουμε.
Ο σωματικός πόνος, η δυσκοιλιότητα, τα σημάδια κατάθλιψης, οι αλλαγές στην ικανότητα όσφρησης ή αντίληψη χρωμάτων και το έντονο αίσθημα της υπνηλίας κατά τις πρωινές ώρες, μπορεί να αποτελούν πρώιμα σημάδια της νόσου του Πάρκινσον.
Διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν περίπου 11 μερίδες την ημέρα εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που έτρωγαν μόνο τρεις, είχαν 2,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν τρία ή περισσότερα από τα πρώιμα σημάδια του Πάρκινσον.
«Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια ανίατη ασθένεια», επισημαίνει ο δρ Γκάο. «Σε προηγούμενη μελέτη μας η οποία βασίστηκε στο ίδιο πληθυσμιακό κοινό, διαπιστώσαμε ότι ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο και η σωματική δραστηριότητα θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την εξέλιξη και γενικότερα, την εμφάνιση της νόσου», προσθέτει.
Η επιλογή της κατανάλωσης λιγότερων επεξεργασμένων τροφίμων και η αντικατάσταση τους από θρεπτικές επιλογές, θα μπορούσε να είναι μια καλή στρατηγική, ώστε να θωρακίσουμε την υγεία του εγκεφάλου.
Με πληροφορίες από CNNHealth.