Ιαπωνία:Συνταγματική η απαγόρευση γάμου ομοφυλοφίλων αλλά η νέα δικαστική απόφαση γεννά ελπίδες

Πολλοί, νέοι και ταλαντούχοι ομοφυλόφιλοι αναγκάζονται να μεταναστεύσουν σε χώρες που σέβονται τα δικαιώματά τους, και αρκετές εταιρείες να ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση.
|
Open Image Modal
KIM KYUNG-HOON via REUTERS

Ιαπωνικό δικαστήριο με σημερινή απόφασή του κρίνει πως η απαγόρευση του γάμου ομοφυλόφιλων είναι συνταγματική αν και επεσήμανε ότι η έλλειψη νομικής προστασίας για τις ομόφυλες οικογένειες παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, κάτι που οι ενάγοντες χαιρέτησαν ως ένα βήμα προς την ευθυγράμμιση της Ιαπωνίας με άλλες χώρες της G7.

Η Ιαπωνία είναι η μόνη χώρα της G7 που δεν επιτρέπει τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών και το σύνταγμά της ορίζει ότι ο γάμος βασίζεται στην ”αμοιβαία συναίνεση και των δύο φύλων.

Το κυβερνών κόμμα του Πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα δεν έχει αποκαλύψει ακόμη πιθανές σκέψεις για επανεξέταση του θέματος ή εάν θα προτείνει κάποιο σχετικό νομοσχέδιο, αν και πολλά ανώτερα στελέχη υποστηρίζουν τους γάμους ομοφύλων.

Η απόφαση ήρθε από το περιφερειακό δικαστήριο του Τόκιο και αναφέρει συγκεκριμένα πως ενώ η απαγόρευση ήταν συνταγματική, η απουσία νομικού πλαισίου για την προστασία των ομόφυλων οικογενειών αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Open Image Modal
KIM KYUNG-HOON via REUTERS

«Αυτή είναι στην πραγματικότητα μια αρκετά θετική απόφαση», δήλωσε ο Νομπουχίτο Σαγουασάκι ένας από τους δικηγόρους στην υπόθεση. «Ενώ ο γάμος παραμένει μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας, και η απόφαση το επιμένει σε αυτό, αναφέρει επίσης ότι η τρέχουσα κατάσταση χωρίς νομική προστασία για οικογένειες ομοφυλόφιλων δεν είναι καλή και πρότεινε να γίνει κάτι γι′ αυτό», είπε στο Reuters. 

Η απόφαση, η οποία έχει βαρύνουσα σημασία καθώς αφορά δικαστήριο του Τόκιο αναμενόταν με μεγάλο ενδιαφέρον επειδή η απόφαση του 2021 δικαστηρίου πόλη Σαπόρο είχε δημιουργήσει πολλές ελπίδες έκρινε αντισυνταγματική την απαγόρευση του γάμου ομοφυλόφιλων, ενώ μια απόφαση στην Οσάκα τον Ιούνιο κινήθηκε προς την αντίθετη κατεύθυνση. 

Επί του παρόντος, η Ιαπωνία δεν επιτρέπει στα ομόφυλα ζευγάρια να παντρεύονται ή να κληρονομούν τα περιουσιακά στοιχεία ο ενός του άλλου, όπως ένα σπίτι που μπορεί να μοιράζονταν, και επίσης δεν δίνει γονικά δικαιώματα του ενός στα παιδιά του άλλου. 

Αν και τα πιστοποιητικά συμβίωσης δήμων αφορούν πλέον το 60% του πληθυσμού στην Ιαπωνία, συμπεριλαμβανομένου του Τόκιο, δεν παρέχουν στα ομόφυλα ζευγάρια τα ίδια δικαιώματα που απολαμβάνουν τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια.

Open Image Modal
KIM KYUNG-HOON via REUTERS

Οι οκτώ ενάγοντες που εμπλέκονται στην υπόθεση επί της οποίας αποφάνθηκε το δικαστήριο του Τόκιο, υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση γάμου μεταξύ ομόφυλων παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματά τους και ζητούσαν αποζημίωση 1 εκατομμυρίου γιεν, αίτημα που το δικαστήριο απέρριψε.

Όμως η ομάδα, η οποία άνοιξε ένα πανό έξω από το δικαστικό μέγαρο που έγραφε «Ένα βήμα προς τα εμπρός για την ισότητα στον γάμο» μετά την ανακοίνωση της απόφασης, είπε ότι ήταν ενθαρρυντική.  

«Ένα μέρος αυτής είναι απογοητευτικό, το άλλο μας έδωσε ελπίδες», είπε ο Κάτσου, ένας εκ των εναγόντων. 

Η απόφαση ήρθε μια μέρα αφού η Γερουσία των ΗΠΑ ψήφισε νομοσχέδιο για την προστασία του γάμου ομοφυλόφιλων και η Σιγκαπούρη ήρε την απαγόρευση του ομοφυλοφιλικού σεξ, αλλά περιόρισε τις προοπτικές νομιμοποίησης του γάμου ομοφυλόφιλων.

Open Image Modal
KIM KYUNG-HOON via REUTERS

Δύο ακόμη ανάλογες υποθέσεις εκκρεμούν σε δικαστήρια στην κεντρική και δυτική Ιαπωνία και ακτιβιστές και δικηγόροι ελπίζουν ότι μια συσσώρευση δικαστικών αποφάσεων για την υποστήριξη του γάμου ομοφύλων θα πιέσει τελικά τους νομοθέτες να αλλάξουν την νομοθεσία, αν και αυτό είναι απίθανο να συμβεί σύντομα. 

Η κατάσταση, με τον περιορισμό δικαιωμάτων των ομόφυλων ζευγαριών εκτιμάται πως επηρεάζει την στελέχωση διεθνών εταιρειών με ταλαντούχο προσωπικό  -κάτι που επισημαίνουν πολλοί φορείς όπως και το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στην Ιαπωνία, ζητώντας αλλαγή.

«Σκέφτονται το μέλλον τους, τη ζωή τους και δεν βλέπουν τίποτα στην Ιαπωνία. Έτσι μετακινούνται σε πιο φιλικές χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Μάσα Γιαναγκισάουα επικεφαλής των prime services της Goldman Sachs και μέλος της ομάδας ακτιβιστών. «Επενδύουμε σε άτομα,  για να αναλάβουν μια ανώτερη θέση και μετά φεύγουν... Όλο αυτό το ταλέντο καταλήγει να φεύγει από τη χώρα λόγω του κοινωνικού συστήματος».