H Διεθνής Ημέρα Κατά της Διαφθοράς σε ταινίες: Από το «Nονό» στο «Κεφάλαιο»

H Διεθνής Ημέρα Κατά της Διαφθοράς σε ταινίες: Από το «Nονό» στο «Κεφάλαιο»
Open Image Modal
Andrea Bricco via Getty Images

The Godfather

H τριλογία- σπουδή στη Μαφία βασισμένη στο έργο του Μάριο Πούζο, σε σκηνοθεσία Φράνσις Φόρντ Κόπολα είναι η εμβληματικότερη τριλογία του σύγχρονου κινηματογράφου. Η διαφθορά εδώ είναι παντού, από την αστυνομία και την πολιτική μέχρι την ίδια τη Μαφία. Aντί για τρέιλερ διαλέξαμε μία από τις καλύτερες (και αξέχαστες) στιγμές της τριλογίας.

Inside Job

Η απόλυτη ταινία για τη διεθνή οικονομική κρίση του 2008, το ντοκιμαντέρ του Charles Ferguson ασχολείται με την «συστηματική διαφθορά της Αμερικάνικης κυβέρνησης από τους μεγάλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς των Ηνωμένων Πολιτειών». Με σοβαρή ανάλυση και συνεντεύξεις από ειδικούς το ντοκιμαντέρ κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ για το 2010.

Gomorrah

Βασισμένη στο βιβλίο του Ρομπέρτο Σαβιάνο, αυτή η ιταλική ταινία του 2008 ξεσκεπάζει τη ναπολιτάνικη Μαφία χωρίς τη γοητεία του «Νονού»- εδώ οι ήρωες μοιάζουν αβοήθητοι να δραπετεύσουν από τα γρανάζια μιας μεγάλης μηχανής που έχει απλώσει τα πλοκάμια της σε κάθε τομέα της χώρας.

Syriana

Μαθήματα κυνισμού με τον Τζωρτζ Κλούνι σε διπλό ρόλο παραγωγού και πρωταγωνιστή. Εδώ πρώτο ρόλο έχει η διαφθορά των παγκόσμιων πετρελαϊκών εταιριών και η ανάμιξή τους στην πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή . Θρυλικός έχει μείνει ο μονόλογος του «πετρελαιά»Danny Dalton. «Η διαφθορά είναι η προστασία μας. Η διαφθορά είναι αυτό που μας κρατάει ασφαλείς και ζεστούς. Η διαφθορά είναι ο λόγος που εγώ κι εσύ γυρνάμε δεξιά κι αριστερά αντί να πλακωνόμαστε για λίγα αποφάγια κρέατος στους δρόμους. Η διαφθορά είναι ο λόγος που κερδίζουμε»

Rogue Trader

Με πρωταγωνιστή τον Ewan McGregor στην πραγματική ιστορία του Nick Leeson, του ανθρώπου δηλαδή που προκάλεσε την κατάρρευση της τράπεζας Barings της Βρετανίας, το Rogue Trader εντυπωσιάζει όχι τόσο επειδή ένας μόνο άνθρωπος προκάλεσε την κατάρρευση μιας τράπεζας, αλλά περισσότερο επειδή το σύστημα του επέτρεψε να το κάνει.

Le Capital

Ο Gad Elmaleh είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος μιας μεγάλης Γαλλικής τράπεζας στην ταινία που σκηνοθέτησε ο Κώστας Γαβράς το 2012. Πρωταγωνιστής είναι για άλλη μια φορά η εταιρική απληστία. Εδώ η διαφθορά είναι μάλλον προσωπική- ο πρωταγωνιστής γίνεται σχεδόν καρικατούρα σε μια ταινία που δείχνει την απόλυτη διαφθορά του χρήματος.

.