Νεκρός σε αμερικανική επιχείρηση, εντός συριακού εδάφους, ηγετικό στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους

Νεκρός σε αμερικανική επιχείρηση, εντός συριακού εδάφους, ηγετικό στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους
|
Open Image Modal
Φωτογραφία αρχείου
AFP via Getty Images

Οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομή στα ανατολικά της Συρίας σκότωσαν έναν υψηλόβαθμο ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους που συμμετείχε στη διεύθυνση των οικονομικών επιχειρήσεων της οργάνωσης και συνέλαβαν τη σύζυγό του, ανακοίνωσαν σήμερα Σάββατο το Πεντάγωνο και ο Λευκός Οίκος.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι την επιδρομή διέταξε ο ίδιος ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ότι ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΙΚ που σκοτώθηκε είναι ο Αμπού Σαγιάφ, μεταδίδει το Reuters.

Επίσης συνελήφθη και κρατείται στο Ιράκ η γυναίκα του Σαγιάφ, Ουμ Σαγιάφ.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Μπερναντέτ Μιχάν, επιβεβαίωσε την είδηση, λέγοντας πως Αμερικανοί με βάση το Ιράκ πραγματοποίησαν επιχείρηση στην αλ Αμρ στην ανατολική Συρία.

«Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης ο Αμπού Σαγιάφ σκοτώθηκε όταν ενεπλάκη σε ανταλλαγή πυροβολισμών με τις αμερικανικές δυνάμεις».

«Ο πρόεδρος Ομπάμα διέταξε την επιχείρηση έπειτα από πρόταση της ομάδας εθνικής ασφαλείας και αυτή διεξήχθη αμέσως μόλις είχαμε αρκετές πληροφορίες και ήμασταν βέβαιοι ότι θα διεξαχθεί με επιτυχία», είπε η Μίχαν και πρόσθεσε ότι η επιχείρηση διεξήχθη με την πλήρη συναίνεση των ιρακινών αρχών και βάσει του εθνικού και διεθνούς δικαίου.

Αίσθηση πάντως προκαλεί η αποκάλυψη πως οι ΗΠΑ δεν είχαν ενημερώσει εγκαίρως τη συριακή κυβέρνηση για τη συγκεκριμένη επιχείρηση. «Η αμερικανική κυβέρνηση δεν συνεργάστηκε με το συριακό καθεστώς, ούτε τους ενημερώσαμε εγκαίρως για αυτή την επιχείρηση», δήλωσε η κ. Μίχαν. «Έχουμε προειδοποίησει το καθεστώς Άσαντ να μην ανακατεύεται στις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις μας εναντίον του ΙΚ στο εσωτερικό της Συρίας», είπε η ίδια και πρόσθεσε ότι «το καθεστώς Άσαντ δεν είναι και δεν μπορεί να είναι εταίρος στη μάχη κατά του ΙΚ».

Σύμφωνα δε με το CNN αμερικανοί κομάντος πέταξαν με ελικόπτερο στην ανατολική Συρία για να πραγματοποιήσουν την επιχείρηση κατά την οποία σκότωσαν περίπου 12 μαχητές ΙΚ.

Νωρίτερα είχε προκληθεί σύγχυση όταν η κρατική τηλεόραση της Συρίας μετέδιδε πως σε επιχείρηση του συριακών στρατευμάτων σκοτώθηκε ένας εκ των ηγετικών στελεχών του Ισλαμικού Κράτους μαζί με άλλους 40 ενόπλους. Σύμφωνα όμως με το Παρατηρητήριο στη Συρία, επρόκειτο για την επιχείρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ.

Παράλληλες επιχειρήσεις στην Παλμύρα

Στο μεταξύ οι δυνάμεις της οργάνωσης Ισλαμικό κράτος εισέβαλαν στην πόλη της Παλμύρας, στη Συρία, και σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι τζιχαντιστές «κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου τμήματος» της πόλης. Σφοδρές συγκρούσεις διεξάγονται στο δυτικό τμήμα της πόλης.

Ο αρχαιλογικός χώρος της Παλμύρας, μίας από τις σημαντικότερες πολιτισμικές κοιτίδες του αρχαίου κόσμου, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, βρίσκεται στο νοτιο-δυτικό τμήμα της πόλης.

Οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους ξεκίνησαν την επίθεση κατά της Παλμύρας την Τετάρτη και προωθήθηκαν προς τον αρχαιλογικό χώρο την Πέμπτη και χθες. Οι τζιχαντιστές εκτέλεσαν τουλάχιστον 49 πολίτες κατά τη διάρκεια αυτής της επίθεσης, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Η Παλμύρα είναι στρατηγικής σημασίας για το Ισλαμικό Κράτος, καθώς ανοίγει τον δρόμο προς την μεγάλη συριακή έρημο που συνορεύει με την επαρχία Αλ-Ανμπαρ, του Ιράκ, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας ελέγχεται από την τζιχαντιστική οργάνωση.