ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο να μπει στον "πάγο" ο φόρος στη βενζίνη

Για μια περίοδο τριών μηνών εν μέσω τιμών ρεκόρ στα βενζινάδικα.
Open Image Modal
via Associated Press

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν κάλεσε την Τετάρτη το Κογκρέσο να εγκρίνει μια τρίμηνη αναστολή του ομοσπονδιακού φόρου βενζίνης για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της ανόδου των τιμών στις αντλίες και να προσφέρει προσωρινή ανακούφιση στις αμερικανικές οικογένειες αυτό το καλοκαίρι.

Ο πρόεδρος προέτρεψε επίσης τις Πολιτείες να αναστείλουν προσωρινά τους κρατικούς φόρους καυσίμων, οι οποίοι είναι συχνά υψηλότεροι από τους ομοσπονδιακούς συντελεστές.

Ο Μπάιντεν και οι σύμβουλοί του συζητούν το θέμα εδώ και μήνες εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων να ενεργήσουν καθώς οι τιμές ρεκόρ της βενζίνης μειώνουν τα ποσοστά του προέδρου στις δημοσκοπήσεις και επισκιάζουν τις πιθανότητες των Δημοκρατικών να διατηρήσουν την πλειοψηφία στον Κογκρέσο στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Λευκός Οίκος θα ζητήσει από τον Κογκρέσο να ανασταλεί ως τον Σεπτέμβριο ο ομοσπονδιακός φόρος 18,4 σεντς το γαλόνι (3,78 λίτρα) και ο φόρος ντίζελ (24,4 λεπτά ανά γαλόνι)

Ωστόσο, βουλευτές και των δύο κομμάτων εξέφρασαν αντίθεση στην αναστολή του φόρου, με ορισμένους Δημοκρατικούς, συμπεριλαμβανομένης της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, να ανησυχούν ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να έχει περιορισμένη επίδραση στις τιμές, εάν οι εταιρείες πετρελαίου και οι λιανοπωλητές κάνουν αποταμιεύσεις των κερδών τους.

«Μια αναστολή φόρου βενζίνης από μόνη της δεν αρκεί να ανακουφίσει την αύξηση του κόστους που έχουμε δει», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος. «Αυτή τη μοναδική στιγμή που ο πόλεμος στην Ουκρανία επιβάλλει βαρύ κόστος στις αμερικανικές οικογένειες, το Κογκρέσο θα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να παράσχει μια ανάσα στις εργαζόμενες οικογένειες».

Ο Μπάιντεν ζητά από το Κογκρέσο να αναστείλει τον φόρο καυσίμων μέχρι τον Σεπτέμβριο, μια κίνηση που θα κοστίσει περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε διαφυγόντα έσοδα, αλλά η κυβέρνηση του διαβεβαιώνει ότι το ποσό θα αντικατασταθεί από άλλες πηγές.

Ορισμένες πολιτείες, όπως η Νέα Υόρκη και το Κονέκτικατ, έχουν ήδη σταματήσει τους κρατικούς φόρους στα καύσιμα, ενώ άλλες έχουν προτείνει εκπτώσεις στους καταναλωτές και άλλα μέτρα για την άμεση ελάφρυνση τους.

«Η παύση του ομοσπονδιακού φόρου φυσικού αερίου σίγουρα θα προσφέρει βραχυπρόθεσμη ανακούφιση για τους οδηγούς της χώρας, αλλά δεν θα λύσει το βασικό πρόβλημα του ζητήματος – την ανισορροπία στην προσφορά και τη ζήτηση για προϊόντα πετρελαίου», δήλωσε εκπρόσωπος της αμερικανικής βιομηχανίας καυσίμων και πετροχημικών κατασκευαστών, προσθέτοντας ότι χρειάζονται ακόμη πιο μακροπρόθεσμες πολιτικές για την ενίσχυση της παραγωγής ενέργειας των ΗΠΑ.

Οι τιμές της αντλίας είναι κοντά στα 5 δολάρια το γαλόνι, καθώς η αυξανόμενη ζήτηση για καύσιμα συμπίπτει με την απώλεια περίπου 1 εκατομμυρίου βαρελιών ημερησίως. Τα τελευταία τρία χρόνια πολλά εργοστάσια έκλεισαν όταν η ζήτηση καυσίμων μειώθηκε στο απόγειο της πανδημίας COVID-19.