«Σοβαρά τραυματισμένος» από αεροπορική επιδρομή ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους

«Σοβαρά τραυματισμένος» από αεροπορική επιδρομή ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους
Open Image Modal
FILE - This file image made from video posted on a militant website Saturday, July 5, 2014, which has been authenticated based on its contents and other AP reporting, purports to show the leader of the Islamic State group, Abu Bakr al-Baghdadi, delivering a sermon at a mosque in Iraq during his first public appearance. (AP Photo/Militant video, File)
ASSOCIATED PRESS

Ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, τραυματίστηκε σοβαρά σε αεροπορική επιδρομή στο δυτικό Ιράκ, όπως αναφέρει ο Guardian, επικαλούμενος πηγές.

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, πηγή στο Ιράκ με διασυνδέσεις στην τρομοκρατική οργάνωση αποκάλυψε ότι ο αλ Μπαγκντάντι υπέστη σοβαρά τραύματα σε μια επίθεση του διεθνούς συνασπισμού, του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ, τον Μάρτιο.

Όπως ανέφερε η πηγή, τα τραύματα του αλ Μπαγκντάντι σε πρώτη φάση ήταν απειλητικά για τη ζωή του, αλλά έκτοτε αναρρώνει αργά- χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση ακόμα να αναλάβει ξανά κανονικά τον έλεγχο της οργάνωσης.

Ο τραυματισμός του αλ Μπαγκντάντι είχε ως αποτέλεσμα μια σειρά εκτάκτων συναντήσεων ηγετικών στελεχών του ISIS, οι οποίοι αρχικά εκτιμούσαν ότι θα πέθαινε και έκαναν σχέδια για την εκλογή νέου ηγέτη.

Δύο αξιωματούχοι- ένας δυτικός διπλωμάτης και ένας Ιρακινός σύμβουλος- επιβεβαίωσαν ότι το πλήγμα έλαβε χώρα στις 18 Μαρτίου στο αλ Μπαάζ, περιοχή της Νινευή, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο είχαν υπάρξει άλλες δύο αναφορές περί τραυματισμού του, οι οποίες ωστόσο ήταν ανακριβείς.

Ο διπλωμάτης επιβεβαίωσε ότι αεροπορικό πλήγμα έλαβε χώρα εναντίον αυτοκινητοπομπής τριών οχημάτων εκείνη την ημερομηνία, μεταξύ του χωριού Ουμ αλ Ρους και του Αλ Καραάν. Η επίθεση είχε στοχεύσει τοπικά ηγετικά στελέχη του ISIS και εκτιμάται ότι τρεις άνδρες είχαν σκοτωθεί. Ωστόσο, δεν είχε γίνει γνωστό ότι ο αλ Μπαγκντάντι ήταν σε ένα από τα αυτοκίνητα.

Ο Μπαγκντάντι θεωρείται ότι περνούσε πολύ χρόνο στο αλ Μπαάζ, δυτικά της Μοσούλης. Σύμφωνα με μια πηγή, είχε επιλέξει εκείνη την περιοχή επειδή γνώριζε ότι η κάλυψη της περιοχής από τις δυνάμεις των ΗΠΑ είναι ελλιπής, κάτι που ήξερε από την περίοδο του πολέμου.