Με Καμπακόφ, Ζογγολόπουλο, αλλά και Νέλσον Μαντέλα, ανοίγει τις πύλες της η Art-Thessaloniki

Για τη διοργάνωση και τους στόχους της φετινής φουάρ, μιλά αποκλειστικά στη Huffpost o ιδρυτής της Παντελής Τσάτσης.
Open Image Modal
.
Art-Thessaloniki

Το μεγάλο εικαστικό γεγονός της Βαλκανικής, η Art-Thessaloniki Fair, μετρά έξι χρόνια παρουσίας στα εικαστικά πράγματα της περιοχής και συνεχίζει την προσφορά της στην ΔΕΘ-XELEXPO, στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης με τα εγκαίνιά της να έχουν προγραμματιστεί την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου. 

Τη διοργάνωση λαμπρύνουν εικαστικές παρουσίες με ειδικό βάρος στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ανάμεσα στα ονόματα της εγχώριας εικαστικής σκηνής, ξεχωρίζει ο γλύπτης που έγινε κοσμαγάπητος στη Θεσσαλονίκη, χαρίζοντας στο παραλιακό της μέτωπο ένα μοναδικό τοπόσημο. Ο γνωστός για τις Ομπρέλες του και δημιουργός της «Νίκης της Σαμοθράκης» στην είσοδο της ΔΕΘ – Helexpo, Γιώργος Ζογγολόπουλος, μας άφησε εκτός από περίφημα γλυπτά και ζωγραφικό έργο, το οποίο έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε σε βάθος στη φετινή φουάρ.

Ανάμεσα στους ξένους καλλιτέχνες, στεκόμαστε στον Ίλια Καμπακόφ και τη γυναίκα του Αιμιλία. Ο γεννημένος στην Ουκρανία το 1933 Ιλια Καμπακόφ, θεωρείται σήμερα ο πιο σημαντικός καλλιτέχνης της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, τουλάχιστον κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.

Open Image Modal
Ο Ίλια Καμπακόφκαι η γυναίκα του Αιμιλία.
Art-Thessaloniki

Είναι γνωστός στο ελληνικό κοινό από το μνημειώδες έργο που εκτίθεται στην Αθήνα και στη μόνιμη συλλογή του ΕΜΣΤ. Πρόκειται για «το καράβι της ζωής μου», ένα μεγάλο και επίμηκες (17 μ.) ξύλινο πλοίο που κατασκεύασε σε ηλικία εξήντα χρόνων, κλείνοντας µε τη μορφή εγκατάστασης, την ιστορία της ζωής του. Ο Ουκρανός καλλιτέχνης Ίλια Καμπακόφ, από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, υπήρξε πρωτοπόρος στη δημιουργία «συνολικών εγκαταστάσεων» (total installation), σύμφωνα με τον όρο που εισήγαγε ο ίδιος, παρόλο που ο ίδιος δεν αποδέχεται για τον εαυτό του τον τίτλο «εννοιολογικός», αλλά «ρεαλιστής» καλλιτέχνης. 

Open Image Modal
.
Art-Thessaloniki

Και μια πραγματική έκπληξη με ισχυρό συμβολισμό. Κατά τη διάρκεια της φουάρ (από 3 έως 6 Νοεμβρίου) πρόκειται να δούμε έργα από το χέρι του μεγάλου Νέλσον Μαντέλα, του ανθρώπου που πλήρωσε τον αγώνα κατά του Απαρτχάιντ, περνώντας 18 χρόνια στο κελί νούμερο 5, έγκλειστος στο νησί Ρόμπεν της Νοτίου Αφρικής. Το συγκεκριμένο μέρος είναι πλέον ουσιαστικά τόπος προσκυνήματος. Το έχουν επισκεφθεί εκατομμύρια άνθρωποι, ανάμεσα τους ο Μπάρακ Ομπάμα και ο Μπιλ Κλίντον. Στο βιβλίο του, «Ο μακρύς Δρόμος προς την Ελευθερία», ο Μαντέλα είχε γράψει για αυτό: «Μπορούσα να περπατήσω από τη μία άκρη του κελιού στην άλλη με τρία βήματα». Στη διάσταση του χαρτιού, όμως, μπόρεσε να αποτυπώσει χωρίς περιορισμούς, το όραμά του κι αυτό πρόκειται να γνωρίσουμε στη Θεσσαλονίκη.

Για τη διοργάνωση και τους στόχους της φετινής φουάρ, μιλά αποκλειστικά στη Huffpost o ιδρυτής της Παντελής Τσάτσης. 

Open Image Modal
O Παντελής Τσάτσης.
Art-Thessaloniki

Θα μπορούσατε με λίγα λόγια να πείτε στον αναγνώστη για ποιο λόγο να επισκεφθεί την Art Thessaloniki;

Σε κάθε διοργάνωση δίνουμε την ευκαιρία στο ελληνικό και διεθνές κοινό να έρθει σ’ επαφή με τη σύγχρονη τέχνη. Από το ξεκίνημα λειτουργήσαμε σαν μηχανισμός ώθησης της τέχνης στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι, επενδύοντας στη στρατηγική και γεωγραφική θέση της πολυπολιτισμικής Θεσσαλονίκης, υπερασπιζόμενοι την ελληνική δημιουργία και την προώθησή της μέσω ανταλλαγών σε χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής. Εξαρχής καθιερώσαμε τον θεσμό του τιμώμενου καλλιτέχνη με ολοκληρωμένη παρουσία του καλλιτεχνικού του έργου σε χώρο μεγαλύτερο των 200 τ.μ. Σκεφτείτε μόνο τα ονόματα, Έλληνες και ξένους: Theodoros, Sachinis, Tsoclis, Takis, Vostell, Fokas, Stamos, Vasarely, Picasso. Έτσι και φέτος συνεργαζόμαστε με το Ίδρυμα του Γεώργιου Ζογγολόπουλου με επιλογή σημαντικών γλυπτών μεγάλων διαστάσεων, αλλά και με ένα επιλεγμένο κομμάτι από το ζωγραφικό έργο του καλλιτέχνη που είναι άγνωστο στο ευρύ κοινό, καθώς παρουσιάζεται για πρώτη φορά.

Επίσης, σε συνεργασία με το OSTEN Museum of Drawing, θα παρουσιάσουμε το multimedia project των παγκοσμίους φήμης καλλιτεχνών Ilya & Emilia Kabakov: DREAMS & REALITY- Four stories of Escapism. Ως θεσμός, δίνουμε και ιδιαίτερη βαρύτητα στους νέους καλλιτέχνες. Σε συνεργασία με το ΠΕΕΒΕ, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, έχουμε τα βραβεία MATAROA. Δίνουμε την ευκαιρία σε 10 νέους καλλιτέχνες, μετά από επιλογή της κριτικής επιτροπής, να παρουσιάσουν σε ατομικά booth το έργο τους. 

Στους δημιουργούς που διακρίθηκαν στα MATAROA, βλέπετε κάποιον που μπορεί να σταθεί με αξιώσεις στο εξωτερικό;

Νομίζω μπορούν να σταθούν επάξια και οι 30 καλλιτέχνες που έχουν επιλεγεί αυτά τα τρία τελευταία χρόνια, καθώς η επιλογή τους έγινε από προσωπικότητες του χώρου, με καλή γνώση της διεθνούς εικαστικής σκηνής. 

Ειδικά φέτος, τι καινούργιο καλεί τον επισκέπτη της να ανακαλύψει η διοργάνωση;

Φέτος έχουμε ένα νέο θεσμό. Είναι η πρώτη χρονιά που θα παρουσιάσουμε το project Independent Artists με την παρουσίαση 25 ανεξάρτητων καλλιτεχνών σε ατομικά περίπτερα. Με το project Conflict resolution θα γίνει η παρουσίαση του ζωγραφικού έργου του Nelson Mandela το οποίο δημιούργησε στα χρόνια της φυλάκισης του. 

Επισκεφθήκατε την Art Athina στο Ζάππειο;

Φυσικά και την επισκέφθηκα, όπως επισκέπτομαι όσες περισσότερες art-Fair μπορώ κάθε χρόνο. Tο θεωρώ υποχρέωση μου ως Art Director να ενημερώνομαι σχετικά με τα να της τέχνης. 

Σας ρωτώ γιατί θα ήθελα να μου πείτε πού σκοπεύετε να διαφοροποιηθείτε; Γιατί να ταξιδέψει κάποιος από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη;

Γιατί ο κόσμος πρέπει να είναι εκεί που είναι και η τέχνη. Η Art-Thessaloniki αποτελεί ένα μεγάλο γεγονός στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης, δεν έχει στενά εθνική σημασία, αλλά ανοίγει τους ορίζοντες του φιλότεχνου επισκέπτη, καθώς και του Έλληνα δημιουργού. 

Καθώς είστε άνθρωπος με «προϋπηρεσία» στον χώρο, πώς κρίνετε το περιβάλλον για τους νέους καλλιτέχνες; Σήμερα, είναι πιο εύκολο το ξεκίνημα για κάποιον που θέλει να ζήσει από την τέχνη του; Τι έχει αλλάξει, αν έχει αλλάξει κάτι.

Το να είσαι καλλιτέχνης είναι επιλογή. Πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν δυσκολίες για να ζήσει κάποιος από την τέχνη του. Χρειάζεται επιμονή και υπομονή. Σε κάθε Art-Fair αλλά και στις αίθουσες τέχνης δίνεται η ευκαιρία στους καλλιτέχνες να έρθουν σε άμεση επαφή με τους ιδιοκτήτες των αιθουσών και να τους γνωρίσουν τη δουλειά τους. 

Πώς φαντάζεστε την Art Thessaloniki το 2023;

Έχει γίνει ήδη επιλογή έμψυχου δυναμικού από Ελλάδα και εξωτερικό έτσι ώστε να συνεχιστεί η ανοδική πορεία της 7ης διοργάνωσης, θέτοντας δύο βασικούς στόχους. Πρώτος μας στόχος είναι να κρατήσουμε την ποιοτική αναλογία 50% γκαλερί του εξωτερικού και 50% γκαλερί του εσωτερικού και δεύτερος είναι οι ξένες γκαλερί να συμπεριλαμβάνουν όλο και περισσότερους Έλληνες καλλιτέχνες στο πρόγραμμά τους. 

6η Art-Thessaloniki International Contemporary Art Fair στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης από 3/11 έως και 6/11.

 

Ωράριο κοινού: Πέμπτη 18:00 – 22:00 , Παρασκευή 14:00 – 21:00, Σάββατο & Κυριακή 11:00 – 21:00.

 

Ημερήσια Εισιτήρια: Ενήλικες 7€, Παιδιά / Φοιτητές 3€

 

Για περισσότερες πληροφορίες: www.art-thessaloniki.gr