Milbenkäse: Το σπάνιο γερμανικό τυρί μολυσμένο με ζωντανά ακάρεα

Σήμερα, το Würchwitz είναι το μόνο μέρος στον κόσμο όπου εξακολουθεί να παράγεται Milbenkäse.
Open Image Modal
via Associated Press

Το Milbenkäse  είναι ένας μοναδικός τύπος κατσικίσιου τυριού που ωριμάζει σε ξύλινα κουτιά μολυσμένα με εκατομμύρια μικροσκοπικά ακάρεα τυριού και καταναλώνεται με τα μικροσκοπικά πλάσματα για έξτρα γεύση.

Η ιστορία του Milbenkäse μπορεί να ανιχνευθεί πίσω στον Μεσαίωνα, όταν παρήχθη στις περιοχές της Σαξονίας-Άνχαλτ και της Θουριγγίας της Γερμανίας, αλλά η παράδοση τυροκομίας εξασθένησε με τον καιρό και το 1970 η συνταγή για το Milbenkäse σχεδόν χάθηκε για πάντα.

Μια ηλικιωμένη γυναίκα στο χωριό Würchwitz παρέμεινε το μόνο άτομο στον κόσμο που ήξερε πώς να φτιάχνει αυτό το ιδιαίτερο τυρί και μετέφερε τις γνώσεις της στον τοπικό δάσκαλο επιστημών Helmut Pöschel. Με τη σειρά του συνεργάστηκε με τον Christian Schmelzer και μαζί κατάφεραν να αναζωογονήσουν την παραγωγή του λεγόμενου «τυρί αράχνη».

Σήμερα, το Würchwitz είναι το μόνο μέρος στον κόσμο όπου εξακολουθεί να παράγεται Milbenkäse, αναφέρει το Oddity Central.

Για να φτιάξουν αυτό το ιδιαίτερο τυρί, οι τυροκόμοι ξεκινούν καρυκεύοντας μικρές μπάλες κουάρκ με κύμινο αλατιού και σαμπούκο. Στη συνέχεια τα τοποθετούν σε μεγάλα ξύλινα κουτιά και τα σκεπάζουν σε ένα παχύ στρώμα ζωντανών ακάρεων, εκατομμύρια από αυτά, και «ξεκουράζουν» το τυρί για τρεις μήνες έως ένα χρόνο.

Ένα ένζυμο στους χυμούς της πέψης που εκκρίνεται από τα ακάρεα προκαλεί την ωρίμανση του τυριού, δίνοντάς του μια έντονη, δυσάρεστη μυρωδιά αμμωνίας, αλλά και μια γεύση ξηρού καρπού με μια ζωηρή επίγευση. Είναι ενδιαφέρον ότι η μολυσμένη από ακάρεα φλούδα τυριού καταναλώνεται επίσης μαζί με το τυρί.

Τα ακάρεα Tyrophagus casei που κάνουν τα μαγικά τους στο Milbenkäse ταΐζονται τακτικά με αλεύρι σίκαλης σε όλη τη διαδικασία ωρίμανσης, γιατί διαφορετικά θα κατανάλωναν ολόκληρο το κομμάτι του τυριού, αντί να τσιμπήσουν τη φλούδα και να το ωριμάσουν. Μετά από ένα μήνα περίπου η φλούδα αρχίζει να κιτρινίζει, μετά από τρεις μήνες γίνεται καφέ.

Λέγεται ότι το Milbenkäse ή το «τυρί αράχνη» είναι πολύ ευεργετικό για την πέψη και μερικοί λένε ότι η έκθεση σε ακάρεα τυριού μπορεί να ανακουφίσει τις αλλεργικές αντιδράσεις που προκαλούνται από τα ακάρεα της σκόνης.

 

 

Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, η παρατεταμένη έκθεση σε μεγάλες ποσότητες ακάρεων τυριού μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει μια ήπια αλλεργική αντίδραση. Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι απλά δεν αισθάνονται άνετα να φάνε ένα κομμάτι τυρί μολυσμένο με μικροσκοπικά ζωντανά αραχνίδια.

Η σκόπιμη χρήση ακάρεων στην παραγωγή του Milbenkäse έχει πυροδοτήσει διαμάχες στη Γερμανία, καθώς τοποθετεί το τυρί σε ένα είδος γκρίζας ζώνης.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, η πώληση τροφίμων που περιέχουν ζωντανά ζώα επιτρέπεται εάν είναι «έτοιμα για διάθεση στην αγορά για ανθρώπινη κατανάλωση». Ωστόσο, τα ακάρεα τυριού ή οι χωνευτικοί χυμοί τους δεν επιτρέπονται ως συστατικά τυριού. Επομένως, το Milbenkäse μπορεί να παραχθεί μόνο με άδεια από το τοπικό γραφείο ασφάλειας τροφίμων.