Μπαρτσελόνα: Η UEFA ξεκίνησε έρευνα για την «υπόθεση Νεγκρέιρα»

Ο κίνδυνος κυρώσεων, ακόμα και αποκλεισμού από το Champions League μοιάζει πιο ορατός από ποτέ για τους Καταλανούς.
Open Image Modal
Tempura via Getty Images

 Ο Χοσέ Νεγκρέιρα φέρεται να έλαβε ποσό ύψους 7,3 εκατ. ευρώ σε διάστημα 17 ετών προκειμένου να «βοηθά» την Μπαρτσελόνα σε θέματα διαιτησίας.

Η UEFA ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ζήτησε από τους πειθαρχικούς επιθεωρητές «να διεξαγάγουν έρευνα σχετικά με πιθανή παραβίαση του νομικού πλαισίου της UEFA από την FC Barcelona σε σχέση με τη λεγόμενη «Υπόθεση Νεγκρέιρα».

Ο κίνδυνος κυρώσεων, λοιπόν και συγκεκριμένα αποκλεισμού από το Champions League μοιάζει πιο ορατός από ποτέ για τους Καταλανούς.

 Οι κανονισμοί του Champions League που ισχύουν από τον Απρίλιο του 2007 επιτρέπουν την απομάκρυνση των συλλόγων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις εάν συμμετείχαν σε στημένους αγώνες ενώ ενδέχεται να ακολουθήσουν περαιτέρω πειθαρχικές κυρώσεις από την UEFA.

Οι εισαγγελείς στην Ισπανία κατηγόρησαν επισήμως τη Μπαρτσελόνα για διαφθορά στον αθλητισμό, δόλια διαχείριση και παραποίηση επιχειρηματικών εγγράφων. Ο ανακριτής θα αποφασίσει εάν αυτό θα οδηγήσει σε πειθαρχική δίωξη.

Η Μπαρτσελόνα αρνείται επανειλημμένα οποιαδήποτε αδικοπραγία ή σύγκρουση συμφερόντων, λέγοντας ότι πλήρωσε για τεχνικές αναφορές για τους διαιτητές, αλλά ποτέ δεν προσπάθησε να επηρεάσει τις αποφάσεις τους στα παιχνίδια.

 

Open Image Modal
Europa Press Sports via Getty Images

 

Οποιαδήποτε απόδειξη στημένων αγώνων τα τελευταία 16 χρόνια θα μπορούσε να οδηγήσει την UEFA να αποκλείσει την Μπαρτσελόνα από τις διοργανώσεις της για ένα χρόνο.

Η Μπαρτσελόνα έχει προβάδισμα 12 βαθμών στο ισπανικό πρωτάθλημα και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προκριθεί στο Champions League της επόμενης σεζόν - μια συμμετοχή που θα φέρει στα ταμεία του συλλόγου δεκάδες εκατομμύρια ευρώ την στιγμή που οι ”μπλαουγκράνα” σημείωσαν απώλειες ρεκόρ πέρυσι.

«Εάν, με βάση όλες τις πραγματικές συνθήκες και τις πληροφορίες που διαθέτει η UEFA, η UEFA καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ένας σύλλογος έχει εμπλακεί άμεσα ή/και έμμεσα, (από τις 27 Απριλίου 2007), σε οποιαδήποτε δραστηριότητα που αποσκοπεί στη χειραγώγηση ή επιρροή στην έκβαση ενός αγώνα σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο, η UEFA θα κηρύξει έναν τέτοιο σύλλογο μη επιλέξιμο για συμμετοχή στις διοργανώσεις της», αναφέρουν οι κανόνες.

Σε προηγούμενες υποθέσεις ύποπτων στημένων αγώνων, σύλλογοι όπως η τουρκική Φενέρμπαχτσε, η ουκρανική Μέταλιστ Χαρκόβου και η αλβανική Σκεντέρμπεου Κορυτσάς αποκλείστηκαν από τις διοργανώσεις της UEFA με αποφάσεις που επικυρώθηκαν από το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο.

Η Φενέρμπαχτσε αποσύρθηκε από το Τσάμπιονς Λιγκ 2011-12 από την τουρκική ομοσπονδία ποδοσφαίρου, ύστερα υπό πιέσεις από την UEFA, αφού ενεπλάκη σε χειραγώγηση αγώνων στην εξασφάλιση του εγχώριου πρωταθλήματος της προηγούμενης σεζόν. Ο σύλλογος του Φαναρίου της Κωνσταντινούπολης αργότερα αποκλείστηκε για δύο ακόμη σεζόν.

Η πρώην πρωταθλήτρια Αλβανίας Σκεντέρμπεου Κορυτσάς εκτίει ποινή 10ετούς αποκλεισμού μετά από έρευνα της UEFA για στημένους αγώνες για στοιχηματικές απάτες, συμπεριλαμβανομένων των προκριματικών του Champions League και των αγώνων των ομίλων του Europa League το 2015.