Νέες ταινίες: Το Γεγονός, Men, 18, Μαύρα Γυαλιά, Βρώμικος Παράδεισος

Οι ταινίες που κάνουν πρεμιέρα στις αίθουσες την Πέμπτη 2 Ιουνίου.
Open Image Modal
«Το Γεγονός»
Rosebud21

Εξι συν μία ταινίες φέρνει η νέα κινητογραφική εβδομάδα -μαζί με την επανέκδοση της υποψήφιας για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας του Μίλος Φόρμαν «Οι Έρωτες Μιας Ξανθιάς» (1965)-, με πρώτη «Το Γεγονός» της Γαλλίδας Οντρέ Ντιγουάν, που προκάλεσε αίσθηση στη Βενετία και κέρδισε το 2021 τον Χρυσό Λέοντα.

Ακόμη, η ταινία «Men» του Άλεξ Γκάρλαντ (Από Μηχανής, Αφανισμός), ένα δείγμα υπαρξιακού τρόμου που θέτει ερωτήματα για τα απαρχαιωμένα στερεότυπα που ταλανίζουν τον πολιτισμό μας μέχρι σήμερα, το «18» του Βασίλη Δούβλη, για τον ρατσισμό και τη βία στην ελληνική κοινωνία και τα «Μαύρα Γυαλιά» από τον μετρ Ντάριο Αρτζέντο. 

«Το Γεγονός»

Η ταινία μιλά για το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου να ορίζει τη δική του μοίρα σε οτιδήποτε αφορά και σχετίζεται με το σώμα και -κατ’ επέκταση- την ψυχή του.

Το L’Événement βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Ανί Eρνό -κυκλοφόρησε πριν από μερικές μέρες στα ελληνικά, σε μετάφραση Ρίτας Κολαΐτη από τις εκδόσεις Μεταίχμιο- μίας από τις σπουδαιότερες φωνές της σύγχρονης γαλλικής λογοτεχνίας, η οποία αντλεί την έμπνευσή της κατά κύριο λόγο από αυτοβιογραφικά στοιχεία.

Η ταινία μάς μεταφέρει στη Γαλλία της δεκαετίας του ’60, όπου η 23χρονη Αν, μια φέρελπις φοιτήτρια λογοτεχνίας που διψά να ανακαλύψει τον εαυτό της και να γευτεί τη ζωή, ανακαλύπτει πως είναι έγκυος. Εγκλωβισμένη σε μια μοίρα που απειλεί να βάλει φραγή στα όνειρά της, μιας και οι αμβλώσεις είναι παράνομες εκείνη την εποχή, η Αν έρχεται αντιμέτωπη με ένα οδυνηρό δίλημμα. Είτε θα προχωρήσει με την εγκυμοσύνη της, εγκαταλείποντας τα σχέδιά της, καθώς και κάθε υπόνοια ελευθερίας, είτε θα αναζητήσει μια διαφορετική λύση, πέρα από το αυστηρό γράμμα του νόμου και τις επιταγές της καθεστηκυίας ηθικής.

Παίζουν Αναμαρία Βαρτολομέι, Κέισι Μότετ Κλάιν, Πιό Μαρμάι, Σαντρίν Μπονέρ, Άνα Μουγκλαλίς.

«Men»

Μετά από μία προσωπική τραγωδία, η Χάρπερ (Τζέσι Μπάκλεϊ) αποσύρεται στην πανέμορφη αγγλική εξοχή για να θεραπεύσει το τραύμα της. Όμως κάτι ή κάποιος από το δάσος εμφανίζεται και την παρενοχλεί. Αυτό που ξεκινάει σαν αδιόρατος φόβος εξελίσσεται σε καθολικό εφιάλτη, που φιλοξενεί τις πιο σκοτεινές της αναμνήσεις.

Μία γυναίκα μόνη σε ένα μεγάλο, απομονωμένο σπίτι, μία βόλτα στο δάσος και ένας ξένος που την παρακολουθεί μέσα από τα χαμόδεντρα. Όλα αυτά θυμίζουν κλασικό θρίλερ. Αλλά το Men δεν είναι ένα συμβατικό θρίλερ, ακόμα κι αν επιστρατεύει τα πιο σαγηνευτικά συστατικά του είδους για να διαπεράσει την επιφάνεια και να καθηλώσει τον θεατή. Στον πυρήνα της είναι μια ιστορία για μία σημαντική κρίση της εποχής μας που αφορά την αρρενωπότητα και τις εκφάνσεις της, την υποδόρια ή εξωτερικευμένη επιθετικότητα, τη μετάνοια, τις απαρχαιωμένες απόψεις και τις προσδοκίες μιας ολόκληρης κουλτούρας. 

Σενάριο και σκηνοθεσία: Άλεξ Γκάρλαντ

Παίζουν Τζέσι Μπάκλεϊ, Ρόρι Κινίαρ, Πάαπα Εσιέντου. 

«18»

Σε μια λαϊκή γειτονιά στην Αθήνα της οικονομικής κρίσης, της αναζωπύρωσης του φασισμού και της πανδημίας, μια ομάδα δεκαοχτάχρονων μαθητών καταδιώκει μετανάστες, ομοφυλόφιλους, όλους όσοι είναι απλώς διαφορετικοί και δεν συμφωνούν με τις ιδέες τους. Ένας συμμαθητής τους που δεν κρύβει την αποστροφή του για τη δράση τους, θα γίνει σύντομα ο επόμενος στόχος τους.

Παίζουν Ιωσήφ Γαβριελάτος, Νικολάκης Ζεγκίνογλου, Αναστάσης Λαουλάκος, Natalie Pawloff.

«Μαύρα Γυαλιά»

Ρώμη. Μια έκλειψη κρύβει τον ήλιο και οι ουρανοί μιας ζεστής καλοκαιρινής μέρας μαυρίζουν, ενώ το «σκότος» περιβάλλει την Νταϊάνα όταν ένας κατά συρροή δολοφόνος την επιλέγει ως θήραμα. Προσπαθώντας να αποφύγει τον διώκτη της, η γυναίκα τρακάρει με το αυτοκίνητο της και χάνει την όρασή της. Συνέρχεται από το αρχικό σοκ αποφασισμένη να παλέψει για τη ζωή της, μόνο που δεν είναι πια μόνη. Ο Τσιν, ένα μικρό αγόρι που επιβίωσε από το τροχαίο, την προστατεύει και γίνεται τα μάτια της. Αλλά ο δολοφόνος δεν θα εγκαταλείψει το θύμα του. 

Η νέα ταινία του μετρ του ιταλικού θρίλερ Ντάριο Αρτζέντο, μία δεκαετία μετά το «Dracula 3D». 

Παίζουν Ιλένια Παστορέλι, Άσια Αρτζέντο, Αντρέα Γκερπέλι, Άντρεα Ζανγκ. 

«Βρώμικος Παράδεισος»

Στο μακρινό μέλλον, ο πλανήτης After Blue κατοικείται αποκλειστικά από γυναίκες. Η μοναχική έφηβη Ρόξι, άθελά της, απελευθερώνει μια διαβόητη εγκληματία. Η κοινότητα αναθέτει στην μητέρα της και στην ίδια να την βρουν. Το ταξίδι των δυο τους στην ενδοχώρα του πλανήτη κρύβει πολλές εκπλήξεις. Η νέα ταινία του Μπερτράν Μαντικό («Άγρια Αγόρια») είναι γυρισμένη σε 35ρι σινεμασκόπ.

Παίζουν Μάρα Τακουίν, Ταμάρ Μπάρουκ, Βιμάλα Πονς, Κλάινα Κλάβαρον, Κλερ Ντούμπουρτς, Μάικλ Έρπελντιν, Ελίνα Λόουενσον, Αγκάτα Μπούζεκ, Πόλα Λούνα, Αναΐς Τόμας.

«Ελκάνο και Μαγγελάνος: Ο Πρώτος Περίπλους της Γης»

Ένα ταξίδι στο άγνωστο που ξεκίνησε με επικεφαλής τον πασίγνωστο Φερδινάνδο Μαγγελάνο και ολοκληρώθηκε με τον Χουάν Σεμπαστιάν Ελκάνο. Καταιγίδες, πείνα, εχθρικές φυλές… Πέντε πλοία ξεκινούν από τη Σεβίλλη. Τρία χρόνια μετά, επιστρέφει μόνο ένα, κάνει τον πλήρη περίπλου και αποδεικνύει ότι η Γη είναι στρογγυλή.

Η ιστορία των δύο ατρόμητων θαλασσοπόρων, του Μαγγελάνου και του Ελκάνο, που κόντρα σε όλες τις αντιξοότητες, αψηφώντας φουρτούνες, λιμούς και επιθέσεις από εχθρικές φυλές, κατόρθωσαν να αλλάξουν για πάντα την Ιστορία, για πρώτη φορά σε κινούμενα σχέδια.

Σκηνοθεσία: Χόσε Αντόνιο, Γκαρμπίνιε Λοσάνα

Στη ελληνική μεταγλώττιση ακούγονται: Χάρης Αριστείδους, Μάρκος Δρουσιώτης, Μένιος Σωτηρέλλης, Άντονυ Παπαμιχαήλ, Μαρία Κάνθερ, Μαρία Μαχλαμούζη, Λουκάς Ζήκος, Χρήστος Γρηγοριάδης, Πέτρος Κονόμου, Δημήτρης Φύριος.