Oλυμπιακοί Αγώνες: Και άνδρες αθλητές στην συγχρονισμένη κολύμβηση

Για πρώτη φορά στο Παρίσι, θα δούμε οκταμελείς ομάδες όπου θα συμμετέχουν εως δύο άνδρες, σε μία απόφαση που δίνει ώθηση στην ιδέα της συμπερίληψης.
Open Image Modal
Ο Ιταλός Giorgio Minisi και η Ιταλίδα Lucrezia Ruggiero διαγωνίζονται κατά τη διάρκεια του τεχνικού τελικού μεικτού ντουέτου της καλλιτεχνικής κολύμβησης στο 19ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας, στις 20 Ιουνίου 2022. Οι άνδρες μπορούν να αγωνιστούν στην Ολυμπιακή καλλιτεχνική κολύμβηση για πρώτη φορά στους Αγώνες του Παρισιού, δήλωσε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Υγρού Στίβου την Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2022. (AP Photo/Anna Szilagyi, File)
via Associated Press

 

Οι άνδρες θα έχουν τη δυνατότητα να αγωνιστούν στην καλλιτεχνική (συγχρονισμένη) κολύμβηση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, κάνοντας την αρχή από την διοργάνωση στο Παρίσι το 2024, ανακοίνωσε η Διεθνής Κολυμβητική Ομοσπονδία (World Aquatics), ως μέρος μιας προσπάθειας για την συμπερίληψη,που χαιρετίστηκε από τους αθλητές ως η πραγματοποίηση ενός «απραγματοποίητου ονείρου».

Η παγκόσμια ομοσπονδία του αθλήματος ανέφερε ότι κάθε ομάδα οκτώ ατόμων μπορεί να έχει έως δύο άνδρες στους Αγώνες, σύμφωνα με τους νέους κανόνες, ενώ 10 ομάδες πρόκειται να αγωνιστούν στο Παρίσι μετά την έγκρισή της από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (IOC).

Η καλλιτεχνική κολύμβηση ονομαζόταν συγχρονισμένη μέχρι το 2017 και ήταν μέρος των Αγώνων από το 1984. Όμως, ενώ οι άνδρες αγωνίζονται στην καλλιτεχνική κολύμβηση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου από το 2015, δεν τους είχε επιτραπεί να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Η ένταξη των ανδρών στην ολυμπιακή καλλιτεχνική κολύμβηση εθεωρείτο κάποτε απραγματοποίητο όνειρο», είπε ο Αμερικανός Μπιλ Μέι, ο πρώτος άνδρας παγκόσμιος πρωταθλητής στην εναρκτήρια τεχνική διοργάνωση μικτού ντουέτου, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου του 2015.

Open Image Modal
Ο Ιταλός Giorgio Minisi και η Ιταλίδα Lucrezia Ruggiero (AP Photo/Anna Szilagyi, File)
via Associated Press

 

«Αυτό αποδεικνύει ότι όλοι πρέπει να κάνουμε μεγάλα όνειρα. Οι άνδρες αθλητές έχουν αντέξει... Τώρα, με την επιμονή τους και τη βοήθεια και την υποστήριξη τόσων πολλών, όλοι οι αθλητές μπορούν να σταθούν ο ένας δίπλα στον άλλο, φτάνοντας στην Ολυμπιακή δόξα.»

Ο Ιταλός Τζόρτζιο Μινισίνι, παγκόσμιος πρωταθλητής στην τεχνική ρουτίνα του μικτού ντουέτου το 2017 και το 2022, είπε ότι η ανακοίνωση αποτελεί σημαντικό ορόσημο.

«Η εξέλιξη του αθλήματός μας προς την ένταξη (στο ολυμπιακό πρόγραμμα) προχωρά γρήγορα και αυτή η απόφαση της ΔΟΕ και της διεθνούς ομοσπονδίας υγρού στίβου θα μας βοηθήσει να γίνουμε παράδειγμα για ολόκληρο το Ολυμπιακό κίνημα», είπε.

«Ως ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα στους Αγώνες, είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε το όνειρο των Ολυμπιακών Αγώνων σε όλο τον κόσμο, πιο δυνατά από ποτέ: «Πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά - μαζί».