Παρέμβαση εισαγγελέα για τα επεισόδια στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης ζητά η Νίκη Κεραμέως

Βίαιες συμπεριφορές τέτοιου είδους δεν θα γίνουν ανεκτές, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.
|
Open Image Modal
.
MotionTeam- Eurokinissi

Παρέμβαση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης (1ο και 2ο), ζήτησε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο υπογραμμίζεται πως «βίαιες συμπεριφορές σαν αυτές που σημειώθηκαν στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης είναι απολύτως καταδικαστέες και δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές. Μεμονωμένες ομάδες δεν μπορούν να στέκονται εμπόδιο στην πρόοδο των παιδιών μας και να αμαυρώνουν τα σχολεία μας, χώρους γνώσης, δημιουργίας, ελεύθερης σκέψης».

 

 

Για εικόνες ντροπής έκανε λόγο στην ΕΡΤ ο γενικός γραμματέας του υπ. Παιδείας, Αλ. Κόπτσης. Τέτοιες έκνομες ενέργειες δεν θα γίνουν ανεκτές, όποιος εμπλέκεται θα αναλάβει ευθύνη, και θα υπάρχουν αυστηρότατες κυρώσεις, τόνισε, προσθέτοντας πως «υπήρξαν λυπηρά φαινόμενα, τα οποία ξεφεύγουν από την αρμοδιότητα της εκπαίδευσης, αλλά τα αντιμετωπίζουμε..υπάρχει συντονισμένο σχέδιο που εκπονείται με γνώμονα την ασφάλεια και την υγεία, είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς, το θέμα θα επιλυθεί» υπογράμμισε. Για τα αίτια των επεισοδίων είπε πως δεν έχουν καμία σχέση με το σχολείο και τον παιδαγωγικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης. «Επρόκειτο για ιδεολογική αντιπαράθεση μεταξύ ομάδων. Το σχολείο δεν επιτρέπεται να έχει σχέση με τέτοια αντιπαράθεση. Θα αποδοθούν ευθύνες, μόλις διαπιστωθεί ποιος φταίει» είπε.

 

 

Νέες εντάσεις και επεισόδια σημειώθηκαν το πρωί της Τετάρτης στο 1ο και 2ο ΕΠΑΛ στη Σταυρούπολη της Θεσσαλονίκης, σε συνέχεια αυτών που έλαβαν χώρα την Τρίτη. Όπως έχουν μεταδώσει τοπικά ΜΜΕ, έχουν γίνει προσαγωγές και συλλήψεις, ενώ υπάρχουν καταγγελίες για δράση εθνικιστών στο σχολείο, που ήρθαν σε συγκρούσεις με μέλη της ΚΝΕ, αριστερών οργανώσεων και φοιτητικών συλλόγων τα οποία έκαναν συγκέντρωση έξω από αυτό.

 

Open Image Modal
.
MotionTeam- Eurokinissi

 

Σύμφωνα με το thestival.gr, η αστυνομία έχει προβεί σε πέντε προσαγωγές ανηλίκων, οι τρεις εκ των οποίων έγιναν συλλήψεις, καθώς στην κατοχή των νεαρών βρέθηκαν αιχμηρά αντικείμενα. 

 

 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το πρωί μέλη της ΚΝΕ, αριστερών οργανώσεων και φοιτητικών συλλόγων, μετά τα επεισόδια της Τρίτης. Υπήρξαν αρχικά εντάσεις, υπό τη μορφή έντονων διαλόγων και διαπληκτισμών μεταξύ κάποιων εκ των συγκεντρωμένων φοιτητών και μαθητών που αντιδρούσαν στην παρουσία τους. Παρενέβη η αστυνομία και οι μαθητές μπήκαν μετά στις τάξεις τους για μάθημα. Ωστόσο ακολούθησαν νέα επεισόδια, με ομάδα κουκουλοφόρων να εκτοξεύει μολότοφ, πέτρες και φωτοβολίδες προς την πλευρά των συγκεντρωμένων φοιτητών και τους αστυνομικούς να κάνουν χρήση χημικών. Τα επεισόδια συνεχίστηκαν σποραδικά, ενώ υπήρξαν αναφορές για αγνώστους εξωσχολικούς που μπαινόβγαιναν από τα κάγκελα και την πίσω πόρτα. Μαθητές έμειναν κλεισμένοι στις τάξεις για λόγους ασφαλείας, ενώ υπήρξαν και αναφορές για μικροτραυματισμούς.  

 

 

Σύμφωνα με το thesstoday.gr, μετά τα επεισόδια δύο μαθήτριες βγήκαν από το σχολείο καταγγέλλοντας ότι έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού από συμμαθήτριές τους, εντός του ΕΠΑΛ, με τη μία εκ των δύο να λέει ότι την απείλησαν επειδή είναι μέλος του 15μελούς του σχολείου. Επίσης, όπως μετέδωσε το thestival.gr, φοιτητές διαπληκτίστηκαν με καθηγητές στην είσοδο του σχολείου.  

 

 

Καθηγητής του 1ου ΕΠΑΛ Σταυρούπολης είπε στο thestival.gr, σχετικά με την ταυτότητα των ταραξιών, πως «πρόκειται για μαθητές των δύο σχολείων που δηλώνουν εθνικιστές. Είναι οπαδοί συγκεκριμένης ποδοσφαιρικής ομάδας και έχουν εμπειρία από επεισόδια και πορείες. Μας λένε ότι δεν ανέχονται να έρχονται έξω από το σχολείο υποστηρικτές αντίθετης ιδεολογίας και να διαδηλώνουν». 

 

 

Όπως μετέδωσε η ίδια ιστοσελίδα, μαθητής που συμμετείχε στα επεισόδια είπε πως «πριν από λίγες μέρες ήρθαν κάτι κομμουνιστές να μοιράσουν φυλλάδια και τους διώξαμε με τις κλωτσιές. Χθες ήρθαν έξω από το σχολείο και μας φώναζαν να βγούμε έξω. Μας έλεγαν φασίστες και τέτοια. Τους κάναμε ντου. Χτυπήθηκαν και κάποιοι από εμάς. Καταρχάς αυτοί είναι μεγαλύτεροι από εμάς και έρχονται να μας κάνουν μαγκιά. Εμείς δεν φωνάξαμε μεγαλύτερους...Είμαστε εθνικιστές και δεν έχει σχέση αυτό με ομάδες και συνδέσμους. Οι συμμαθητές μας μας λένε ότι καλά κάνουμε. Κάποιοι συμμαθητές μας κράζουν γιατί είναι αριστεροί».

 

Open Image Modal
.
MotionTeam- Eurokinissi

 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα του thesstoday.gr, μέλος του ΔΣ της Ε′ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης είπε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ πως «έχουν μαζευτεί έξω από το σχολείο όλη η Χρυσή Αυγή από όλες τις γειτονιές της Θεσσαλονίκης».

Μαθήτρια της Α′ Λυκείου δήλωσε στην ίδια ιστοσελίδα πως «κάποιοι φασίστες επιτέθηκαν στην κοπέλα που εξηγούσε τι ακριβώς έγινε χθες, την χτύπησαν, και ενώ προσπάθησε ένα αγόρι να την προστατεύσει, τον χτύπησαν και αυτόν. Έπειτα ήρθαν όλοι, και οι φασίστες άρχισαν να τους δέρνουν με σίδερα. Οι φασίστες ήταν εξωσχολικοί, και τους έδειραν ακόμη και με μαχαίρια. Φοβόμαστε πάρα πολύ γιατί δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει. Δεν ξέρω πως μπήκαν στο σχολείο...οι καθηγητές λένε να μην βγαίνουν έξω από την τάξη, καθώς υπήρχαν πάρα πολλά ατυχήματα. Είδα μαχαίρια, σίδερα, ξύλα...εντός του σχολείου βρίσκονται άτομα του ακροδεξιού χώρου, εξωσχολικοί αλλά και μαθητές, οι οποίοι κρατάνε μαχαίρια, σίδερα και ξύλα, φωνάζουν φασιστικά συνθήματα και τρομοκρατούν όποιον εκφράζει αντίθετη άποψη. Οι καθηγητές, που προσπαθούν να αποφύγουν τα χειρότερα και να διατηρούν ηρεμία για την προστασία των ανηλίκων, επιχείρησαν να απομακρύνουν τους εξωσχολικούς ωστόσο η κατάσταση φαίνεται να είναι ανεξέλεγκτη...φοβόμαστε πάρα πολύ γιατί δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει. Είμαστε τρομοκρατημένοι. Φοβόμαστε να βγούμε έξω, να σχολάσουμε».

Όπως είναι αναμενόμενο, έντονες ανησυχίες εκφράζουν γονείς για όσα γίνονται στο σχολείο, κάνοντας λόγο για απαράδεκτες καταστάσεις. 

 

 

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, Thestival, Thesstoday