Πλεύρης: Αποκλείεται νέο lockdown

«Η χώρα λειτουργεί με κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα, δεν μπορούμε να μπαίνουμε σε περιορισμούς ala carte».
Open Image Modal
.
Eurokinissi

Το ενδεχόμενο επιβολής οριζόντιων περιοριστικών μέτρων και lockdown απέκλεισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξή του στο Mega το βράδυ της Δευτέρας.

Ο κ. Πλεύρης είπε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι θωρακισμένο και προετοιμασμένο να ανταπεξέλθει στην πίεση που ήδη δέχεται, λόγω των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού σε ορισμένες περιοχές της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι ταυτόχρονα υπάρχει ένα σωστό και αποτελεσματικό πλαίσιο testing και ιχνηλάτησης.

Τόνισε, επίσης, ότι- σε αντίθεση με τα προηγούμενα επιδημικά κύματα που το 80%-85% των δυνάμεων του ΕΣΥ διατίθετο για περιστατικά Covid- σε αυτή τη φάση που υπάρχει το «όπλο» του εμβολιασμού, το ΕΣΥ δεν θα γίνει ξανά μονοθεματικό, με στόχο τη προστασία των συνταγματικών δικαιωμάτων και των ασθενών που πάσχουν και από άλλα νοσήματα. 

Σχετικά με το θέμα της επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, υπενθύμισε ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που προχώρησαν στο μέτρο αναστολής εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών με στόχο την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, ωστόσο στις άλλες επαγγελματικές κατηγορίες θα πρέπει να υπολογιστούν οι όποιες συνέπειες.

Αναφορικά με τις εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη για τους εορτασμούς του πολιούχου της πόλης και της 28ης Οκτωβρίου, ο κ. Πλεύρης είπε πως στις παρελάσεις οι πολίτες φορούσαν μάσκες και ότι έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι στην εστίαση και στα κέντρα διασκέδασης, ο κίνδυνος διασποράς είναι πολύ μεγαλύτερος σε σύγκριση με τις εκκλησίες. «Έχουμε επιλέξει η χώρα να λειτουργεί με κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα, δεν μπορούμε να μπαίνουμε σε περιορισμούς ala carte» ανέφερε.

Για τους ανεμβολίαστους πολίτες και τα μέτρα που τους αφορούν, δήλωσε ότι αυτά δεν είναι τιμωρητικά, αντιθέτως αποδεικνύουν ότι η Πολιτεία μεριμνά και για αυτούς τους ανθρώπους, για να μη νοσήσουν σοβαρά και κινδυνεύσουν. Επιπλέον, εξετάζεται το ενδεχόμενο να κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία, προκειμένου να μπορέσει να γίνει χρήση των ΑΜΚΑ των ανεμβολίαστων- με τη διασφάλιση, βεβαίως, της προστασίας των προσωπικών δεδομένων- έτσι ώστε να μπορούν να αποστέλλονται στα κινητά τους τηλέφωνα ενημερωτικά sms, καθώς και να γίνει μια προσπάθεια πειθούς από τους οικογενειακούς τους γιατρούς.

Ερωτώμενος για το ποσοστό θνητότητας, το οποίο έχει αυξηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο Υπουργός Υγείας απάντησε ότι αυτό οφείλεται σε τρεις παράγοντες: Πρώτον, στη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη, δεύτερον στον μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας του πληθυσμού και τρίτον στο υψηλό ποσοστό ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων που καταγράφεται διαχρονικά στα νοσοκομεία της χώρας.

Τα 5.449 κρούσματα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα το απόγευμα καθώς και οι εκτιμήσεις των επιστημόνων ότι αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο, έχουν σημάνει καμπανάκι συναγερμού στην κυβέρνηση που ετοιμάζεται να λάβει νέα μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για νέα μέτρα τα οποία –σύμφωνα με πληροφορίες- θα ανακοινωθούν την Τετάρτη (3/11) μετά και την συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Όπως έχει ήδη προαναγγείλει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, τα μέτρα θα στοχεύσουν κυρίως στους ανεμβολίαστους και αυτά που φαίνεται να έχουν «κλειδώσει» είναι η υποχρέωση περισσότερων rapid test για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο –από 1 την εβδομάδα σε 2- και οι περαιτέρω περιορισμοί στην κινητικότητα τους, κυρίως σε χώρους που χαρακτηρίζονται μεικτοί.