Οι άνθρωποι των τεχνών και της κουλτούρας που "έφυγαν" το 2015

Οι άνθρωποι των τεχνών και της κουλτούρας που "έφυγαν" το 2015
Open Image Modal
LOS ANGELES - NOVEMBER 22: Leonard Nimoy as Mr. Spock in the STAR TREK episode, 'Plato's Stepchildren.' Original air date, November 22, 1968. Season 3, episode 10. Image is a screen grab. (Photo by CBS via Getty Images)
CBS Photo Archive via Getty Images

Το 2015 ήταν μία χρονιά η οποία μας στέρησε πολλές προσωπικότητες. Απώλειες που μας στεναχώρησαν, μας συγκίνησαν και σε κάποιες περιπτώσεις μας σόκαραν.

Αγαπημένοι ηθοποιοί, άνθρωποι του θεάτρου, του πενταγράμμου, "έφυγαν" από κοντά μας το 2015.

Arts and culture stars who died on 2015
Leonard Nimoy - 27 Φεβρουαρίου - 83 ετών(01 of09)
Open Image Modal
Γεννήθηκε στη Βοστόνη της Μασαχουσέτης στις 26 Μαρτίου του 1931, από οικογένεια Εβραίων μεταναστών, που είχαν έλθει στις ΗΠΑ από το Izyaslar της σημερινής Ουκρανίας. Έφτασε στο απόγειο της δημοφιλίας του, με τη συμμετοχή του στη σειρά Σταρ Τρεκ (1965-1969), όπου υποδύθηκε με μεγάλη πειστικότητα τον κ Σποκ (Mr Spock) έναν φλεγματικό εξωγήινο, αξιωματούχο-συγκυβερνήτη του πληρώματος του φανταστικού διαστημόπλοιου "Έντερπραϊζ". (credit:Pineapples101/Flickr)
Anita Ekberg - 11 Ιανουαρίου - 83 ετών(02 of09)
Open Image Modal
Σουηδέζα καλλονή και ηθοποιός, πρωταγωνίστρια της κλασικής ταινίας του Φεντερίκο Φελίνι «Γλυκιά Ζωή» (La Dolce Vita). Με τα πλατινένια ξανθά μαλλιά της, τα γατίσια γαλάζια μάτια της, την πληθωρική φιγούρα της και τη βαθιά ερωτική φωνή της, ήταν ένα από τα σύμβολα του σεξ τη δεκαετία του ‘60. Το παρατσούκλι "παγόβουνο" που της κόλλησαν έχει να κάνει και με τη σκανδιναβική καταγωγή της.Η Anita Ekberg γεννήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 1931 στο Μάλμε της Σουηδίας. Μεγάλωσε σε πολυμελή οικογένεια και αρχικά εργάστηκε ως μοντέλο. (credit:Mondadori Portfolio via Getty Images)
Günter Grass - 13 Απριλίου - 87 ετών(03 of09)
Open Image Modal
Ήταν ένας από τους σημαντικότερους μεταπολεμικούς Γερμανούς συγγραφείς ο οποίος βραβεύτηκε το 1999 με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Γεννήθηκε στις 16 Οκτωβρίου του 1927 και πέθανε σε μια κλινική στο Λίμπεκ της Γερμανίας. Έγινε ιδιαίτερα γνωστός με το μυθιστόρημα του "Το τενεκεδένιο ταμπούρλο" που εκδόθηκε το 1959 και έγινε ταινία είκοσι χρόνια αργότερα. (credit:AFP via Getty Images)
BB King - 11 Μαΐου - 89 ετών(04 of09)
Open Image Modal
Ήταν ένας από τους πιο γνωστούς μουσικούς της μπλουζ στον κόσμο. Σήμα κατατεθέν του B. B. King ήταν η κιθάρα με το προσωνύμιο Lucille, μια "ειδικής κατασκευής" Gibson που ξεκίνησε να χρησιμοποιεί τη δεκαετία του 1950. Με το πέρασμα των χρόνων πέρασαν διάφορες "Lucille" από τα χέρια του, αλλά ουσιαστικά ήταν το ίδιο μοντέλο κιθάρας προσαρμοσμένο στις ανάγκες του καλλιτέχνη. Είχε άδεια πιλότου, ήταν γνωστός τζογαδόρος και χορτοφάγος, δεν έπινε ποτέ αλκοόλ ούτε κάπνιζε. (credit:Owen Sweeney/Invision/AP)
Setsuko Hara - 5 Σεπτεμβρίου - 95 ετών (05 of09)
Open Image Modal
Η Hara ξεκίνησε την καριέρα της το 1935 σε ηλικία 15 ετών, πρωταγωνιστώντας έκτοτε σε ταινίες μεγάλων δημιουργών, όπως ο Akira Kurosawa και ο Keisuke Kinoshita, εντούτοις ο Yasujiro Ozu έμελλε να αποτελέσει το μεγαλύτερο και σημαντικότερο κεφάλαιο της κινηματογραφικής, αλλά και της προσωπικής της ζωής, καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έκαναν λόγο για τον τεράστιο θαυμασμό και έρωτα που έτρεφε η Hara για το πρόσωπό του. (credit:ullstein bild via Getty Images)
Terry Pratchett - 12 Μαρτίου- 66 ετών(06 of09)
Open Image Modal
Έγραφε διηγήματα και μυθιστορήματα φαντασίας και επιστημονικής φαντασίας από την ηλικία των 13 ετών. Τεράστια φήμη, ωστόσο, εξασφάλισε με τις ιστορίες του για τον "Δισκόκοσμο", ένα φανταστικό κόσμο σε σχήμα δίσκου. Τον Δεκέμβριο του 2007 ανακοίνωσε δημόσια ότι πάσχει από τη Νόσο του Αλτσχάιμερ. (credit:Dave M. Benett via Getty Images)
Omar Sharif - 10 Ιουλιου - 83 ετών(07 of09)
Open Image Modal
Ήταν Αιγύπτιος ηθοποιός, ο οποίος συμμετείχε σε πολλές ταινίες του Χόλιγουντ. Οι πιο γνωστοί ρόλοι του ήταν στις ταινίες Ο Λώρενς της Αραβίας (1962), Δόκτωρ Ζιβάγκο (1965) και Ένα Αστείο Κορίτσι (1968). Συμμετείχε σε διάφορες αραβικές, γαλλικές και αγγλόφωνες ταινίες. Είχε τιμηθεί με Χρυσή Σφαίρα ενώ είχε προταθεί για Όσκαρ. Είχε λάβει, επίσης, διάκριση από το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας.Το Νοέμβριο του 2005 τιμήθηκε με μετάλλιο από την UNESCO σαν αναγνώριση της αξιοπρόσεκτης προσφοράς του στην ποικιλότητα του παγκόσμιου κινηματογράφου και του πολιτισμού. (credit:Star Max/IPx)
Ruth Rendell - 2 Μαϊου - 85 ετών(08 of09)
Open Image Modal
Η Βρετανίδα συγγραφέας Ruth Rendell είχε στο βιογραφικό της πάνω από 60 αστυνομικά μυθιστορήματα. Η διάσημη συγγραφέας, έφυγε από τη ζωή, ύστερα από ένα βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη τον περασμένο Ιανουάριο. Πολλά από τα έργα της έχουν βραβευθεί και μεταξύ άλλων τα γνωστότερα είναι "Πικρό Τέλος", "Πορτομπέλο" αλλά και "Σαν δαίμονας μπροστά μου", ενώ η ίδια το 1997 κατάφερε να μπει στη Βουλή των Λόρδων και να κερδίσει τον τίτλο της βαρόνης. (credit:David Levenson via Getty Images)
Christopher Lee - 7 Ιούνιου - 93 ετών(09 of09)
Open Image Modal
Ήταν Βρετανός ηθοποιός, ιταλικής καταγωγής, τραγουδιστής και συγγραφέας. Χρίστηκε Ιππότης για τις υπηρεσίες του στο δράμα το 2009. Έλαβε το βραβείο του Ινστιτούτου Βρετανικού Φιλμ το 2013. (credit:ASSOCIATED PRESS)