Το Booker International για πρώτη φορά σε βιβλίο γραμμένο στα Χίντι

Νικήτρια η Ινδή συγγραφέας Γκιταντζάλι Σρι.
Open Image Modal
(AP Photo/David Cliff)
via Associated Press

Η συγγραφέας Γκιταντζάλι Σρι έγινε η πρώτη Ινδή που κέρδισε το Διεθνές Βραβείο Booker (Booker International) για το μυθιστόρημά της «Tomb of Sand».

Το βιβλίο πραγματεύεται την απρόσμενη και ελάχιστα συμβατική ιστορία μιας γυναίκας 80 ετών μετά τον θάνατο του συζύγου της και εκτυλίσσεται στη βόρεια Ινδία.

Είναι το πρώτο βιβλίο στα χίντι που λαμβάνει το εν λόγω βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 50.000 στερλινών (58.000 ευρώ) και θα μοιραστούν η συγγραφέας και η Αμερικανίδα μεταφράστρια Ντέιζι Ρόκγουελ.

«Δεν είχα ποτέ ονειρευτεί ότι θα έπαιρνα το Booker, δεν είχα σκεφθεί ποτέ ότι μπορεί» να το έπαιρνα, δήλωσε η Γκιταντζάλι Σρι. «Είναι μια τεράστια αναγνώριση, στην τελετή απονομής που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 26 Μαΐου, στο Λονδίνο. «Είμαι ενθουσιασμένη, αισθάνομαι μεγάλη τιμή», είπε η μυθιστοριογράφος, που γεννήθηκε στη Μανιπούρ, στην Ινδία, το 1957 και τώρα ζει στο Νέο Δελχί.

Πρόσθεσε πως πίσω από αυτό το βιβλίο «κρύβεται μια πλούσια και ανθηρή λογοτεχνική παράδοση στα χίντι και σε άλλες γλώσσες της Νότιας Ασίας» και πως «η παγκόσμια λογοτεχνία θα εμπλουτισθεί με τη γνωριμία ορισμένων από τους καλύτερους συγγραφείς σε αυτές τις γλώσσες».

Η Σρι έχει γράψει τρία μυθιστορήματα και συλλογές διηγημάτων και το «Tomb of Sand» είναι το πρώτο βιβλίο της που δημοσιεύεται στη Βρετανία και δη, από έναν μικρό, ανεξάρτητο εκδοτικό οίκο, τον Tilted Axis Press, που ειδικεύεται στη σύγχρονη ασιατική λογοτεχνία. 

Ο Φρανκ Ουάιν, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής των βραβείων, δήλωσε ότι δεν είχε διαβάσει ποτέ κάτι παρόμοιο.

«Το Tomb of Sand έχει μια πληθωρικότητα, μια ζωή, μια δύναμη και ένα πάθος που μπορεί να χρειάζεται ο κόσμος αυτή τη στιγμή», είπε. 

Η Σρι επικράτησε των πέντε φιναλίστ, μεταξύ των οποίων η Πολωνή βραβευμένη με Νόμπελ, Όλγκα Τοκάρτσουκ, η Αργεντινή Κλαούντια Πινέιρο και η Νοτιοκορεάτισσα Μπόρα Τσουνγκ, οι οποίες προέκυψαν μεταξύ 135 βιβλίων, αριθμός ρεκόρ για το βραβείο. 

Πέρυσι, το Booker International είχε απονεμηθεί στο γαλλικό μυθιστόρημα Frère d’âme (Τη νύχτα, όλα τα αίματα είναι μαύρα, εκδ. Πόλις, 2019) του Νταβίντ Ντιοπ.