Βασίλισσα Μαργαρίτα Β': Η μακροβιότερη μονάρχης του κόσμου μετά τον θάνατο της Ελισάβετ

Η μοναδική πλέον βασίλισσα στην Ευρώπη με χρέη ανώτατου άρχοντα.
Open Image Modal
Ritzau Scanpix Denmark via Reuters

Η βασίλισσα Μαργαρίτα Β′ της Δανίας έγινε η μακροβιότερη εν ζωή μονάρχης του κόσμου και η μόνη βασίλισσα στην Ευρώπη με χρέη ανώτατου άρχοντα μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β′.

Συμπληρώνοντας 50 χρόνια στην εξουσία της σκανδιναβικής χώρας, επέλεξε να γιορτάσει το ιωβηλαίο της με χαμηλούς τόνους, σε ένδειξη σεβασμού προς την τρίτη ξάδερφή της που έφυγε από την ζωή την περασμένη Πέμπτη.

Open Image Modal
Ritzau Scanpix Denmark via Reuters

Η 82χρονη βασίλισσα, μια εξαιρετικά δημοφιλής μονάρχης γνωστή για την καλλιτεχνική της πορεία καθώς και την μανιώδη αγάπη της για το κάπνισμα, επρόκειτο αρχικά να γιορτάσει την 50ή επέτειο από την άνοδό της στον θρόνο της Δανίας τον περασμένο Ιανουάριο, αλλά οι εορτασμοί περιορίστηκαν σημαντικά λόγω της πανδημίας.

Αναμενόταν να πραγματοποιηθούν πλήρεις εορτασμοί σε ολόκληρη τη χώρα αυτό το Σαββατοκύριακο, αλλά στη συνέχεια υποβαθμίστηκαν ξανά μετά τον θάνατο της Ελισάβετ Β’.

«Μετά από 50 χρόνια στο θρόνο, η βασίλισσα Μαργαρίτα είναι πλέον η μακροβιότερη εν ζωή μονάρχης στον κόσμο μετά το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ», έγραψε την Παρασκευή η δανέζικη εφημερίδα Berlingske.

Open Image Modal
Ritzau Scanpix Denmark via Reuters

Η Μαργαρίτα στέφθηκε βασίλισσα σε ηλικία 31 ετών στις 14 Ιανουαρίου 1972.

Την εποχή εκείνη, μόνο το 45% των Δανών ήταν υπέρ της βασιλικής οικογένειας, διαφωνώντας με τη θέση που κατείχε σε μια σύγχρονη δημοκρατία. Σήμερα απολαμβάνει την υποστήριξη άνω του 80% του πληθυσμού.

Η Μαργαρίτα, η οποία έμεινε χήρα το 2018, πιστώνεται ότι εκσυγχρονίζει τον θεσμό, ενθαρρύνοντας μεταξύ άλλων τον γάμο δύο από τους γιους της με μη ευγενείς. Την επαινούν, επίσης, γιατί παρέμεινε απαλλαγμένη από σκάνδαλα.

Open Image Modal
Michele Tantussi via Reuters

Η ίδια έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θα παραμείνει στον θρόνο μέχρι να πεθάνει. Το 2019 είπε στη σουηδική εφημερίδα Expressen: «Σκοπεύω να παραμείνω στη θέση μου όσο ζω. Η αποστολή μου είναι δια βίου». Είπε ακόμη ότι η παραίτησή της θα ήταν αντικείμενο συζήτησης μόνο αν αρρώσταινε σοβαρά.

Ο γιος της, Φρέντερικ, 54 ετών, πρόκειται να τη διαδεχθεί.

Open Image Modal
Michele Tantussi via Reuters

Η βασίλισσα της Δανίας θεωρείται δεξιοτέχνης εικαστικός, έχοντας εικονογραφήσει αρκετά βιβλία και έχει εκθέσει έργα της σε μουσεία του εσωτερικού και του εξωτερικού. Εχει επίσης εργαστεί ως σχεδιάστρια κοστουμιών και σκηνικών για το Βασιλικό Μπαλέτο της Δανίας και το Βασιλικό Θέατρο της χώρας.

Ως γλωσσολόγος, έχει επίσης συμμετάσχει σε μεταφραστικά έργα.

Open Image Modal
POOL New via Reuters

Ο δεύτερος μακροβιότερος μονάρχης του κόσμου είναι πλέον ο βασιλιάς Κάρολος ΙΣΤ΄ Γουσταύος της Σουηδίας, ο οποίος βρίσκεται στο θρόνο για 49 χρόνια.

Ο Σουλτάνος του Μπρουνέι βρίσκεται στο θρόνο εδώ και 54 χρόνια, αλλά οι απόψεις διίστανται για το αν πρέπει να θεωρείται ο μακροβιότερος μονάρχης στον κόσμο, λόγω του γεγονότος ότι η χώρα ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Βρετανία μόλις το 1984.

(με πληροφορίες από Guardian)