Γυάρος: Μία μικρή χαριτωμένη μονάχους μονάχους που τη λένε Εύη, ελεύθερη ξανά στα κύματα

Η Μεσογειακή φώκια μονάχους μονάχους είναι είδος που κινδυνεύει να εξαφανιστεί.
Open Image Modal
Η Αναστασία Κομνηνού, καθηγήτρια κτηνιατρικής και επικεφαλής του κέντρου περίθαλψης ζώων MOm, εξετάζει μία φώκια στο Αττικό Πάρκο, κοντά στην Αθήνα, στις 30 Νοεμβρίου 2021. REUTERS/Stelios Misinas
Stelios Misinas via Reuters

 

Η Εύη είναι ηλικίας μόλις τεσσάρων μηνών. Πέρασε δύσκολα αυτούς τους μήνες, αφού χρειάστηκε ιατρική φροντίδα, ενώ είχε μείνει ορφανή σε μια ελληνική παραλία. Σήμερα είναι ευτυχισμένης γιατί ταξιδεύει ελεύθερη ξανά στη θάλασσα.

Η Εύη απελευθερώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου, σε ένα θαλάσσιο πάρκο στο ερημικό νησί της Γυάρου, στις βόρειες Κυκλάδες, μια περιοχή NATURA 2000, όπου ζουν προστατευόμενα είδη όπως φώκιες, ψάρια και πτηνά.

Σε φωτογραφίες του πρακτορείου Reuters φαίνεται η Εύη καθώς μπαίνει στη θάλασσα μετά την απελευθέρωσή της σε έναν όρμο της Γυάρου.

Οι μεσογειακές φώκιες, του είδους αυτού (Monachus Monachus), αριθμούν μόνο μερικές εκατοντάδες, με τις μισές, περίπου 300 - 400, να βρίσκονται στην Ελλάδα. Ο εγκλωβισμός τους από την αλιεία, την ρύπανση, την εξάντληση των διατροφικών πόρων και τηννκλιματική αλλαγή, απειλεί άμεσα το είδος.

Open Image Modal
Φώκια μονάχους μονάχους "ποζάρει" στο κέντρο περιθαλψης ζώων του Αττικού Πάρκου στις 11 Νοεμβρίου 2021. REUTERS/Stelios Misinas
Stelios Misinas via Reuters

 

Κάτοικοι στο νησί της Εύβοιας βρήκαν την Εύη μόνη σε μια παραλία τον Οκτώβριο, όταν ήταν επτά ημερών. Οι ειδικοί είπαν ότι πιθανότατα βρέθηκε στην ακτή λόγω κακοκαιρίας και χώρισε από τη μητέρα της, ενώ ακόμα θήλαζε. Οι σφοδρές καταιγίδες και οι άνεμοι παρασύρουν συχνά τα κουτάβια - φώκιες στις ακτές, απομακρύνοντάς τα από τις μητέρες τους.

«Ήταν πραγματικά αφυδατωμένη στην αρχή, κάτι που είναι πολύ συνηθισμένο με τις μικρές φώκιες που αποχωρίζονται τη μητέρα τους σε τόσο μικρή ηλικία και οι πρώτες εβδομάδες ήταν κρίσιμες για την υγεία της, γιατί βασικά δεν υπάρχει τρόπος να αντικατασταθεί, να αναπληρώσει το μητρικό γάλα», είπε ο Δημήτρης Τσιάκαλος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Προστασίας της Φώκιας Μοναχός (MOm), η οποία ανέλαβε τη φροντίδα και τη θεραπεία της Εύης σε κέντρο περίθαλψης.

Open Image Modal
Η Αναστασία Κομνηνού, καθηγήτρια κτηνιατρικής και επικεφαλής του κέντρου περίθαλψης ζώων MOm, εξετάζει μία φώκια στο Αττικό Πάρκο, κοντά στην Αθήνα, στις 30 Νοεμβρίου 2021. REUTERS/Stelios Misinas
Stelios Misinas via Reuters

 

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας η Εύη έπρεπε να διατρέφεται μέσω σωλήνα. Η διατροφή της εξελίχθηκε αρχίζοντας από συμπληρώματα σε χυλό ψαριού, στη συνέχεια φιλέτο ψαριού, ακολουθούμενη από ολόκληρα ψάρια που τοποθετήθηκαν στην πισίνα του κέντρου φροντίδας, ώστε η Εύη να μπορεί να πιάσει ψάρια μόνη της.

«Είμαστε γεμάτοι αγωνία μέχρι την απελευθέρωσή τους, γιατί πάντα κάτι κακό μπορεί να συμβεί και να χαθεί ένα ζώο», είπε η υπεύθυνη έργου του οργανισμού Ελένη Τούντα.

Στην Εύη έχει τοποθετηθεί ένας πομπός για να καταγράφει τις κινήσεις της.

Open Image Modal
Οι κτηνίατροι Ελένη Τούντα και Νικήτας Βογιατζής ταϊζουν μία φώκια μονάχους μονάχους, στο κέντρο περίθαλψης ζώων του Αττικού Πάρκου, κοντά στην Αθήνα στις 11 Νοεμβρίου 2021. REUTERS/Stelios Misinas
Stelios Misinas via Reuters

 

«Τώρα ελπίζουμε ότι θα συνδεθεί με τις υπόλοιπες φώκιες γιατί εκεί ανήκει. Είμαστε πολύ λυπημένοι που τη βλέπουμε να φεύγει προφανώς γιατί ήμασταν μαζί της τέσσερις μήνες, τη ταΐσαμε τη νύχτα, έπρεπε να την ταϊζουμε σαν μωρό, τέσσερις φορές την ημέρα», είπε ο Τσιάκαλος.

Από το 1990, οι μισές από τις 31 περίπου διασωθείσες φώκιες στην Ελλάδα έχουν απελευθερωθεί επιτυχώς πίσω στη φύση, δήλωσε η καθηγήτρια Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αναστασία Κομνηνού, υπεύθυνη του προγράμματος αποκατάστασης της φώκιας στο MOm.

Open Image Modal
Δύο φώκιες μονάχους μονάχους στο κέντρο περίθαλψης ζώων του Αττικου Πάρκου στις 30 Νοεμβρίου 2021. REUTERS/Stelios Misinas
Stelios Misinas via Reuters

 

«Οι μισές από αυτές ήταν αρσενικές και οι άλλες μισές θηλυκές - κάτι που είναι πραγματικά σημαντικό για τον πληθυσμό τους», είπε.

Οι φώκιες υπέφεραν από ασθένειες όπως υποθερμία, υπεργλυκαιμία, αναιμία, υποσιτισμό, παρασιτώσεις και μολυσματικές ασθένειες, είπε η Κομνηνού.

Πέρυσι η δολοφονία μιας φώκιας μονάχους μονάχους ονόματι «Κωστής», από καμάκι, αφού είχε διασωθεί και απελευθερωθεί ξανά στη φύση, προκάλεσε σάλο και οργή σε ολόκληρη την Ελλάδα.