Η μαγική μέθοδος του πιάτου: Και χορτασμένοι και ελέγχοντας τις θερμίδες μας

Τι είναι και πώς μπορούμε να την εφαρμόσουμε με επιτυχημένα αποτελέσματα.
Το τέλειο πιάτο
fmh.gr
Το τέλειο πιάτο

Αραγε, έχουμε ακούσει για τη μέθοδο του πιάτου; Γνωρίζουμε τι πραγματικά είναι και πως μπορεί να μας βοηθήσει στην καθημερινή μας διατροφή;

Αν δεν ξέρουμε τι είναι και πως να την εφαρμόσουμε, ας συνεχίσουμε την ανάγνωση κι ας μάθουμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε κι εμείς το πιάτο μας σύμφωνα με την μέθοδο αυτή αλλά και τι μπορεί να μας προσφέρει.

Οπως γράφει η Κατερίνα Νταλέ, διαιτολόγος – διατροφολόγος, με έδρα την Κύμη Ευβοίας:

Σχέδιο του πιάτου
fmh.gr
Σχέδιο του πιάτου

Τι είναι η μέθοδος του πιάτου

Το πιάτο υγιεινής διατροφής δημιουργήθηκε από εξειδικευμένους επιστήμονες διατροφής στην Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και αποτελεί έναν οδηγό δημιουργίας τόσο θρεπτικών όσο και ισορροπημένων γευμάτων.

Αυτή η μέθοδος λοιπόν μπορεί να μας βοηθήσει να ετοιμάσουμε το πιάτο μας ακόμα και όταν βρισκόμαστε σε ένα τραπέζι ή σε μια εκδήλωση εκτός σπιτιού.

Πως να δημιουργήσουμε το τέλειο πιάτο

Αρχικά θα πρέπει να χωρίσουμε το πιάτο μας σε 3 μέρη, όπως θα δούμε και στην εικόνα παρακάτω.

  • Το ½ , το μεγαλύτερο μέρος, του πιάτου μας θα πρέπει να απαρτίζεται από λαχανικά και φρούτα (ωμά ή ψητά, βραστά κλπ)
  • Το ¼ του πιάτου μας θα πρέπει να απαρτίζεται από άπαχη πρωτεΐνη (για παράδειγμα ψάριαhttps://www.huffingtonpost.gr/news/psaria/, πουλερικά, όσπρια, αυγά κ.α)
  • Το υπόλοιπο ¼ του πιάτου μας θα πρέπει να απαρτίζεται από δημητριακά ολικής αλέσεως (όπως ψωμί, ζυμαρικά, πατάτες, ρύζι, παξιμάδια κ.α.)

Επιπλέον σημεία προσοχής

Ας καταναλώσουμε τα φυτικά έλαια με μέτρο (όπως ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο κ.ά.).

Ας μην ξεχνάμε την ενυδάτωση. Η καλύτερη πηγή ενυδάτωσης φυσικά είναι το νερό. Ας αποφεύγουμε τα ροφήματα με πρόσθετη ζάχαρη.

Ας προσθέσουμε κίνηση στην ημέρα μας. Η κόκκινη φιγούρα που υπάρχει στην εικόνα που δείχνει το Τέλειο πιάτο αποτελεί μια υπενθύμιση ότι η κίνηση είναι επίσης σημαντική για τον έλεγχο του βάρους.

Ποια είναι τα οφέλη; Πως θα μας βοηθήσει;

Το ερώτημα που προκύπτει λοιπόν είναι τι θα κερδίσουμε αν φτιάξουμε το πιάτο μας με αυτή την μέθοδο;

Με αυτό τον τρόπο λοιπόν θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα πιάτο που θα περιέχει τρόφιμα από όλες τις ομάδες των τροφίμων οπότε θα περιέχει πλήθος θρεπτικών συστατικών.

Επιπλέον θα χορτάσουμε αλλά και το αίσθημα αυτό θα μας κρατήσει για περισσότερο χρόνο. Ενώ φυσικά δεν θα ξεφύγουμε και στις θερμίδες μας με αποτέλεσμα να έχουμε καλύτερη διαχείριση του βάρους μας.

Καταλήγοντας

Η μέθοδος του πιάτου αποτελεί ένα οδηγό που θα μας βοηθήσει να φτιάξουμε πολύ εύκολα το πιάτο μας όπου και αν βρισκόμαστε χωρίς να χρειαστεί να στερηθούμε τα αγαπημένα μας τρόφιμα. Ας ακολουθήσουμε λοιπόν τα παραπάνω βήματα κι ας δημιουργήσουμε ένα νόστιμο πιάτο που θα μας βοηθήσει να χορτάσουμε εύκολα και ισορροπημένα.

ΠΗΓΗ: fmh.gr