Εννέα υπερπολύτιμα tips για ταξίδια χωρίς άγχος

Αν θέλουμε οι φετινές διακοπές των Χριστουγέννων να μας μείνουν αξέχαστες... αυτή τη φορά με την καλή έννοια.
Photosomnia via Getty Images

Η περίοδος των γιορτών είναι η ιδανική στιγμή για να προγραμματίσουμε ένα ατμοσφαιρικό ταξίδι. «Ωστόσο, οι εκδρομές μπορεί σε σημεία να είναι αγχωτικές, ειδικά όταν πρόκειται για αεροπορικά ταξίδια», προειδοποιεί η Κέιτι Νάστρο, εκπρόσωπος της υπηρεσίας ειδοποίησης πτήσεων Going.

Πέρα από τις προσωπικές μας αγωνίες, τα τεράστια πλήθη που συγκεντρώνονται στο αεροδρόμιο, oι κατάμεστες πτήσεις, οι καθυστερήσεις ή οι ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής εντείνουν το μέγεθος του χάους.

Ευτυχώς όμως, υπάρχουν ορισμένα βήματα που σύμφωνα με τους ταξιδιωτικούς εμπειρογνώμονες υπόσχονται να κάνουν τα ταξίδια μας λιγότερο αγχωτικά.

Xαράζουμε στρατηγική για την πτήση μας

Αν δεν έχουμε κάνει ακόμα την κράτησή μας, επιλέγουμε απευθείας πτήσεις πολύ νωρίς το πρωί. Στις πρωινές πτήσεις παρατηρούνται στατιστικά λιγότερες καθυστερήσεις.

Ακόμη, προσπαθούμε να κλείσουμε εισιτήριο τις ημέρες που παραδοσιακά παρατηρείται μικρότερη κινητικότητα. Η Νάστρο προτείνει τις 28 και τις 29 Δεκεμβρίου, καθώς και την παραμονή και την ίδια την ημέρα των Χριστουγέννων, καθώς σε αυτές οι αεροπορικές τείνουν να προσφέρουν καλύτερες τιμές, με λιγότερο χάος.

Πακετάρουμε έξυπνα

Aποφεύγουμε να πάρουμε μαζί μας ένα σωρό περιττά ρούχα και δεν ξεχνάμε τα απαραίτητα, όπως φορτιστές, ταξιδιωτικά έγγραφα και στοιχειώδη φάρμακα. Προσπαθούμε τα χωρέσουμε όλα σε μια χειραποσκευή για να ελαχιστοποιήσεουμε τον κίνδυνο να χάσουμε τα πράγματά μας κατά τη μεταφορά.

Φτάνουμε νωρίς στο αεροδρόμιο

Δίνουμε στον εαυτό μας αρκετό χρόνο για την περίπτωση που θα αντιμετωπίσουμε μεγάλες ουρές στα σημεία ελέγχου ασφαλείας και ελέγχου των αποσκευών, εφόσον χρειάζεται.

Πάμε οργανωμένοι

Πριν από το ταξίδι μας θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι έχουμε όλα όσα χρειαζόμαστε σε τάξη. Διατηρούμε μαζί σε ένα σημείο σημαντικά έγγραφα, όπως το διαβατήριό και τις κάρτες επιβίβασης και δεν ξεχνάμε να πάρουμε μαζί μας ένα αντικείμενο ψυχαγωγίας, όπως ένα βιβλίο ή μια συσκευή για να ακούσουμε podcast και να δούμε ταινίες και σειρές.

Διατηρούμε θετική στάση

Aκόμα και αν η πτήση καθυστερήσει και βρεθούμε κολλημένοι σε ένα αεροδρόμιο για 15 ώρες, μπορούμε να το δούμε ως έναν τρομερό τρόπο να δημιουργήσουμε μια οικογενειακή ανάμνηση που θα κρατήσουμε για μια ζωή.

Μπαίνουμε στο πνεύμα των γιορτών και αναζητάμε στιγμές μαγείας. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να απολαύσουμε τη διαδρομή και μένουμε παρόντες. Οι διακοπές δεν χρειάζεται να είναι τέλειες για να μας μείνουν αξέχαστες.

Προσέχουμε τον εαυτό μας

Μένουμε ενυδατωμένοι και ξεκούραστοι. Τα ταξίδια μπορεί να είναι εξαντλητικά, γι′ αυτό δίνουμε προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα. Πίνουμε άφθονο νερό, κοιμόμαστε αρκετά και κάνουμε διαλείμματα όταν νιώθουμε ότι το χρειαζόμαστε.

Σκεφτόμαστε το ενδεχόμενο της ταξιδιωτικής ασφάλισης

Η ταξιδιωτική ασφάλιση μας εξασφαλίζει μεγαλύτερη ηρεμία σε περίπτωση απροσδόκητων γεγονότων, όπως οι κακές καιρικές συνθήκες και οι απρογραμμάτιστες ακυρώσεις.

Γι′ αυτό κάνουμε την έρευνά μας και τσεκάρουμε αν αξίζει τον κόπο να επενδύσουμε στην ταξιδιωτική ασφάλιση, ανάλογα πάντα με το ταξίδι που έχουμε προγραμματίσει.

Σκεφτόμαστε την πιθανότητα ενός σόλο ταξιδιού

Όταν είμαστε υπεύθυνοι μόνο για τον εαυτό μας, μπορούμε να εστιάσουμε σε αυτό που πραγματικά θέλουμε να αποκομίσουμε από το ταξίδι και να επιτρέψουμε στο μυαλό μας να είναι ανοιχτό σε νέες εμπειρίες.

Στα σόλο ταξίδια, μπορούμε να κινηθούμε με τους δικούς μας ρυθμούς και να δώσουμε προτεραιότητα σε όσα έχουν σημασία για εμάς.

Αν μπορούμε να ταξιδέψουμε μετά τις διακοπές καλύτερα να το προτιμήσουμε

Τα αεροπορικά ταξίδια μέσα στα Χριστούγεννα ενέχουν πάντοτε τον κίνδυνο των έντονων καιρικών συνθηκών και ως εκ τούτου της ξαφνικής ακύρωσης ή της πολύωρης αναμονής στο αεροδρόμιο.

Αντίθετα, το να παραμείνουμε στην πόλη μας για τις γιορτές υπόσχεται να μας προσφέρει μια πραγματικά χαλαρωτική και άνετη εμπειρία διακοπών.