ΗΠΑ: Αμερικάνοι πολίτες συρρέουν στην πρεσβεία της Ουκρανίας για πολεμήσουν στο πλευρό της

Συμπεριλαμβανομένου ενός 16χρονου αγοριού και ενός 73χρονου άνδρα.
Ο Στρατιωτικός Ακόλουθος, στην Πρεσβεία της Ουκρανίας στην Ουάσινγκτον, υποστράτηγος Μπόρις Κρεμενέτσκι.
Ο Στρατιωτικός Ακόλουθος, στην Πρεσβεία της Ουκρανίας στην Ουάσινγκτον, υποστράτηγος Μπόρις Κρεμενέτσκι.
via Associated Press

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έδωσε στην πρεσβεία του μικρότερου έθνους στην Ουάσινγκτον έναν απροσδόκητο ρόλο: κέντρο στρατολόγησης για Αμερικάνους που θέλουν να πολεμήσουν στο πλευρό της.

Διπλωμάτες που εργάζονται εκτός πρεσβείας, σε σπίτι στην περιοχή του Τζορτζτάουν, δέχονται χιλιάδες αιτήσεις από εθελοντές που θέλουν να πολεμήσουν για την Ουκρανία, παρόλο που ταυτόχρονα έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο να εξασφαλίσουν όπλα προκειμένου να αμυνθούν απέναντι στην ολοένα και πιο βάναυση Ρωσική επίθεση.

«Αισθάνονται πραγματικά ότι αυτός ο πόλεμος είναι άδικος, απρόκλητος», είπε ο στρατιωτικός ακόλουθος της Ουκρανίας, υποστράτηγος Μπόρις Κρεμενέτσκι. «Νιώθουν ότι πρέπει να πάνε να βοηθήσουν».

Οι εθελοντές από τις Ηνωμένες Πολιτείες αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό κομμάτι ξένων πολιτών που θέλουν να πολεμήσουν για την Ουκρανία.

«Δεν πρόκειται για μισθοφόρους που έρχονται για να κερδίσουν χρήματα», είπε ο υποστράτηγος Μπόρις Κρεμενέτσκι . «Αυτοί είναι άνθρωποι που έρχονται με την θέληση τους να βοηθήσουν την Ουκρανία να αγωνιστεί για την ελευθερία».

Να σημειωθεί ότι, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών αποθαρρύνει τους Αμερικάνους να πάνε να πολεμήσουν στην Ουκρανία, γεγονός που εγείρει ζητήματα νομικής και εθνικής ασφάλειας.

Από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, η πρεσβεία στην Ουάσινγκτον έχει δεχτεί ερωτήσεις από τουλάχιστον 6.000 ανθρώπους που θέλουν να καταταγούν εθελοντικά στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, η «συντριπτική πλειοψηφία» από τους οποίους είναι αμερικανοί πολίτες, είπε ο υποστράτηγος Μπόρις Κρεμενέτσκι, ο οποίος επιβλέπει τον έλεγχο πιθανών νεοσύλλεκτων των ΗΠΑ.

Οι μισοί από τους εθελοντές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, απορρίφθηκαν γρήγορα και δεν κατάφεραν καν να φτάσουν στη συνέντευξη του Zoom, είπε ο υποστράτηγος Μπόρις Κρεμενέτσκι. Δεν είχαν την απαιτούμενη στρατιωτική εμπειρία, είχαν εγκληματικό υπόβαθρο ή δεν ήταν κατάλληλοι για άλλους λόγους όπως η ηλικία, συμπεριλαμβανομένου ενός 16χρονου αγοριού και ενός 73χρονου άνδρα.

Μέχρι στιγμής, περίπου 100 αμερικάνοι πολίτες έχουν γίνει δεκτοί. Πρόκειται για βετεράνους των πολέμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν με εμπειρία μάχης, συμπεριλαμβανομένων μερικών πιλότων ελικοπτέρων.

Όσοι επιλέγονται από τους εθελοντές, πρέπει να φτάσουν στην Πολωνία με δικό τους μέσο, όπου θα περάσουν τα σύνορα από συγκεκριμένο σημείο, με τον δικό τους εξοπλισμό αλλά χωρίς όπλο, το οποίο θα τους δοθεί στην Ουκρανία. Θα κληθούν να υπογράψουν σύμβαση για να υπηρετήσουν, χωρίς αμοιβή, στη Διεθνή Λεγεώνα για την Εδαφική Άμυνα της Ουκρανίας.

Η ουκρανική κυβέρνηση ενημέρωσε ότι περίπου 20.000 αλλοδαποί από διάφορα κράτη έχουν ήδη ενταχθεί.