Έξι αναγκαίες συμβουλές για να είμαστε απολύτως ασφαλείς στο Airbnb

Οι ειδικοί μας προετοιμάζουν για παν ενδεχόμενο.
LOADINGERROR LOADING

Με την εξάπλωση πλατφορμών όπως η Airbnb και η Vrbo, οι ολιγοήμερες ενοικιάσεις καταλυμάτων για διακοπές έχουν εξελιχθεί σε πιο δημοφιλής εναλλακτικές λύσεις, συγκριτικά με τα ξενοδοχεία. Σε συνθήκες πανδημίας, πολλοί ταξιδιώτες προτιμούν να αποφύγουν την πολυκοσμία ενός πολυσύχναστου ξενοδοχείου, κάνοντας κράτηση σε μια σύγχρονη μονοκατοικία.

Ωστόσο, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, προκύπτουν ανησυχίες γύρω από την ασφάλειά των προσωπικών μας αντικειμένων αλλά και του ίδιου μας του εαυτού.

«Ενώ πολλά ξενοδοχεία διαθέτουν προσωπικό ασφαλείας και υπαλλήλους στην υποδοχή, προκειμένου να εποπτεύουν το χώρο μέρα-νύχτα, τα Airbnb δεν διαθέτουν τη συγκεκριμένη παροχή», επισημαίνει στη HuffPost η Σερίλ Νέλσον, εμπειρογνώμονας ταξιδιωτικής προετοιμασίας και ιδρύτρια του «Προετοιμάσου με τη Σερ».

«Αν συγκαταλεγόμαστε στα άτομα που ανησυχούν για την ασφάλεια των προσωπικών τους αντικειμένων, οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι συνήθως δεν υπάρχει 24ωρη φύλαξη στον χώρο ενός Airbnb. Αντιθέτως, εάν ταξιδεύoυμε μόνοι και χρειάζόμαστε βοήθεια, ένα ξενοδοχείο, συνήθως απασχολεί προσωπικό 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα.»

Καθώς κέρδιζαν ολοένα περισσότερο έδαφος, εταιρείες όπως η Airbnb και η Vrbo, σταδιακά ξεκίνησαν να λαμβάνουν μέτρα για τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια του επισκέπτη.

«Η διαμονή σε ένα ακίνητο βραχύχρονης μίσθωσης θεωρείται γενικά ασφαλής. Όπως κατά την κράτηση οποιουδήποτε καταλύματος, ως ταξιδιώτες οφείλουμε να ενημερωθούμε σχετικά με το βαθμό κινδύνου, προκειμένου να λάβουμε μέτρα προφύλαξης, όπως θα πράτταμε οπουδήποτε», μας συμβουλεύει ο Τζέρεμι Προυτ, διευθυντής στην International SOS.

Παρακάτω, οι ειδικοί μοιράζονται μαζί μας τα πλέον απαραίτητα βήματα ασφαλείας, ώστε να τα εφαρμόζουμε αμέσως μετάτην άφιξή μας σε ένα τουριστικό κατάλυμα.

1. Εξετάζουμε έαν υπάρχουν κάμερες

«Ρωτάμε τον οικοδεσπότη εάν το κατάλυμα διαθέτει κάμερες ασφαλείας. Οι κρυφές κάμερες απαγορεύονται, ωστόσο, ενδεχομένως αισθανόμαστε την ανάγκη να ρίξουμε μια σχολαστική ματιά, προκειμένου να βεβαιωθούμε ότι δεν θα καταλήξουμε να βιντεοσκοπούμαστε παρά τη θέλησή μας», συνιστά η Νέλσον.

Η Airbnb απαγορεύει τις κρυφές κάμερες ή άλλες συσκευές καταγραφής, ενώ απαιτεί από τους οικοδεσπότες σε περίπτωση που διαθέτουν αυτού του είδους τον εξοπλισμό, να ενημερώνουν τους ενοίκους.

Η Vrbo δεν επιτρέπει κανενός είδους συσκευές παρακολούθησης εντός των ιδιοκτησιών της, αν και είναι αποδεκτό οι οικοδεσπότες να τοποθετούν κάμερες έξω από το σπίτι, εφόσον τα σημεία τοποθέτησής τους κοινοποιούνται στους επισκέπτες.

Ωστόσο, συχνά φτάνουν στα αυτιά μας περιπτώσεις, όπου ταξιδιώτες ανακάλυψαν κρυφές κάμερες στα ενοικιαζόμενα καταλύματα, όπου απολάμβαναν τις διακοπές τους φαινομενικά ανέμελα.

Σε περίπτωση που έχουμε αμφιβολίες, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε έναν έλεγχο μέσω του Wi-Fi. Εφαρμογές σάρωσης δικτύου, όπως το «Fing» είναι σε θέση να μας ενημερώσουν για τυχόν άγνωστες συσκευές, που είναι συνδεδεμένες στο ίδιο ασύρματο δίκτυο.

Επιπλέον, δίνουμε σημασία σε αντικείμενα που φαίνονται να έχουν δεχθεί παρεμβάσεις ή βρίσκονται σε θέση διαφορετική από αυτήν που θα έπρεπε. Εάν μας φανούν ύποπτα, μπορούμε να καλύψουμε τα εν λόγω αντικείμενα, χρησιμοποιώντας ένα ρούχο μας.

NickyLloyd via Getty Images

2. Αποθηκεύουμε τα τιμαλφή μας με απόλυτη ασφάλεια

Αντικείμενα όπως το διαβατήριό μας, οι ηλεκτρονικές συσκευές, τα κοσμήματα μας, καθώς και άλλα τιμαλφή, είναι σημαντικό να βρίσκονται στην πλέον ασφαλή θέση του καταλύματος. Πολλά ενοικιαζόμενα καταλύματα μάλιστα, παρέχουν και τη δυνατότητα φύλαξης των πολύτιμων αντικειμένων μας σε χρηματοκιβώτιο. Ορισμένες φορές, ίσως κληθούμε να φέρουμε το δικό μας λουκέτο, για βέλτιστη ασφάλεια, καθώς μόνο εμείς γνωρίζουμε τον κωδικό.

Αν δεν παρέχεται χρηματοκιβώτιο, τοποθετούμε τα πράγματα, έτσι ώστε να μη φαίνονται από τα παράθυρα.

Εάν παρκάρουμε το αυτοκίνητο μας εκτός πάρκινγκ, φροντίζουμε να αφαιρέσουμε τα υπάρχοντά μας με στόχο να αποφύγουμε τυχόν διάρρηξη του οχήματος.

3. Επιβεβαιώνουμε την παρουσία ανιχνευτών καπνού και μονοξειδίου του άνθρακα

Η έλλειψη πυρασφάλειας οπωσδήποτε εγείρει ανησυχίες.

«Ελέγχουμε το χώρο, προκειμένου να βεβαιωθούμε ότι κάθε όροφος διαθέτει ανιχνευτές καπνού και μονοξειδίου του άνθρακα, που να λειτουργούν άψογα», συμβουλεύει η Νέλσον.

4. Εξετάζουμε τις πόρτες του σπιτιού, προκειμένου να διαμορφώσουμε ένα προληπτικό πλάνο διαφυγής

Ορισμένες φορές, ενώ βλέπουμε μια πόρτα, σύντομα να μην συνειδητοποιούμε ότι είναι κλειστή με βίδες, οπότε δεν αποτελεί διέξοδο σε περίπτωση πυρκαγιάς. Κατά την επιθεώρησή μας στους χώρους του καταλύματος, δημιουργούμε ένα σχέδιο διαφυγής για συνθήκες έκτακτης ανάγκης.

Οφείλουμε να γνωρίζουμε που βρίσκεται το ντουλάπι πρώτων βοηθειών και ο πυροσβεστήρας. Επιπλέον, λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη και τις ανάγκες ασφαλείας των συνταξιδιωτών μας.

Εφόσον ταξιδεύουμε με παιδιά, απομακρύνουμε γυάλινα ή αιχμηρά αντικείμενα, και βεβαιωνόμαστε ότι η τηλεόραση δεν κινδυνεύει να πέσει, εκεί που βρίσκεται εγκατεστημένη», συνιστά ο Προυτ.

Τέλος, πληροφορούμαστε πόσο απέχουν το τοπικό αστυνομικό τμήμα, το πιο κοντινό νοσοκομείο, καθώς και τα φαρμακεία της περιοχής.

Kentaroo Tryman via Getty Images

5. Θέτουμε σε λειτουργία δικές μας συσκευές συναγερμού

Εάν μένουμε σε ένα διαμέρισμα στο ισόγειο ή σε ένα κατάλυμα γεμάτο με παράθυρα, μπορούμε να προμηθευτούμε επιπλέον συσκευές ασφαλείας, τόσο για την πόρτας όσο και για τα παράθυρα. Ρωτάμε τον οικοδεσπότη αν υπάρχει ήδη συναγερμός και φώτα που λειτουργούν με εξωτερικό αισθητήρα.

Αν παρόλο που το κατάλυμα διαθέτει συναγερμό, αισθανόμαστε την ανάγκη για επιπλέον προστασία, οι φορητοί ανιχνευτές κίνησης δεν κοστίζουν εξαιρετικά ακριβά, ενώ μας ειδοποιούν έγκαιρα εφόσον κάποιος προσπαθήσει να διαρρήξει την πόρτα ή κάποιο από τα παράθυρα.

6. Ενημερώνουμε στενούς φίλους ή συγγενείς αναφορικά με το πού βρισκόμαστε

Όταν ταξιδεύουμε, είναι πάντα χρήσιμο να ενημερώνουμε τους αγαπημένους μας πού ακριβώς θα διαμείνουμε. Στέλνοντας απλώς ένα μήνυμα με τη διεύθυνση του καταλύματος, μπορούμε να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.

Σημαντικό είναι επίσης, να έχουμε αποθηκευμένα στη συσκευή μας τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης της περιοχής.

Η έρευνα γύρω από το κατάλυμα αποτελεί πρωταρχικό βήμα κατά το σχεδιασμό ενός ταξιδιού

Θα νοιώσουμε ανακούφιση εφόσον εξοικειωθούμε με την περιοχή και εάν έχουμε διαβάσει ένα επαρκές σύνολο από τις κριτικές προηγούμενων επισκεπτών. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγουμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με δυσάρεστες εκπλήξεις.

Το Google Street View μπορεί να μας βοηθήσει να πάρουμε μια ιδέα από το δρόμο και την είσοδο του υποψήφιου καταλύματος.

Ένα Airbnb ενδέχεται να παρουσιάζεται υπέροχο στις φωτογραφίες, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν παραλείπουμε να ερευνήσουμε την ευρύτερη γειτονιά. Μια σύντομη αναζήτηση αρκεί, προκειμένου να σχηματίσουμε μια λεπτομερή εικόνα των κινδύνων.

Η σίγουρη λύση για την αποφυγή κάθε κινδύνου, απλά δεν υπάρχει

Τα έκτακτα περιστατικά προκύπτουν οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να δοθεί μία απάντηση σε ό,τι αφορά την πλήρη εξασφάλιση μας κατά την κράτηση ενός καταλύματος. Το μεγαλύτερο όπλο που έχουμε στα χέρια μας ως ταξιδιώτες, είναι η ενδελεχής έρευνα πριν από την κράτηση.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα