Φινλανδία: Το κοινοβούλιο ενέκρινε την αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Μαζί με τη Σουηδία σηματοδοτούν το τέλος της στρατιωτικής τους ουδετερότητας.
Lehtikuva Lehtikuva via Reuters

Το κοινοβούλιο της Φινλανδίας ενέκρινε το μεσημέρι της Τρίτης την πρόταση για υποβολή αιτήματος ένταξης της χώρας στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, με 188 ψήφους υπέρ και 8 κατά, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Μάτι Βανχάνεν.

Ο υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο τόνισε ότι η απόφαση δεν αποτελεί λόγο για πανηγυρισμούς επειδή «υπάρχει πόλεμος στην Ευρώπη».

Η σκανδιναβική χώρα βαδίζει στον ίδιο δρόμο με τη γείτονά της, Σουηδία, η οποία υπέγραψε νωρίτερα το επίσημο αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Η Σουηδία και η Φινλανδία θα καταθέσουν αύριο, Τετάρτη, τις αντίστοιχες αιτήσεις τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Αντερσον.

Οι κινήσεις από τις δύο αυτές χώρες σηματοδοτούν το τέλος 200 ετών στρατιωτικής ουδετερότητας από τη Σουηδία και ουδετερότητας μετά τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο για τη Φινλανδία- και έχουν προκαλέσει ενόχληση στο Κρεμλίνο. Αν και οι περισσότερες χώρες- μέλη επιδοκιμάζουν την ένταξή τους το συντομότερο δυνατόν, η Τουρκία έχει περιπλέξει τα πράγματα, λέγοντας πως δεν μπορεί να τους επιτρέψει να γίνουν μέλη λόγω αυτού που χαρακτηρίζει ως αδράνεια απέναντι σε Κούρδους αντάρτες.

Η Φινλανδία και η Σουηδία θα μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία με την Τουρκία σχετικά με τις αντιρρήσεις της Aγκυρας, εκτίμησε ο Φινλανδός πρόεδρος.

«Οι δηλώσεις από την Τουρκία άλλαξαν πολύ γρήγορα και γίνονται σκληρότερες τις τελευταίες ημέρες», δήλωσε ο πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο στη διάρκεια μιας ομιλίας στο σουηδικό κοινοβούλιο. «Ομως είμαι σίγουρος πως, με τη συνδρομή εποικοδομητικών συνομιλιών, θα επιλύσουμε την κατάσταση.

Ο Νιινίστο είπε πως μίλησε τηλεφωνικώς με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν από ένα μήνα και πως το μήνυμα τότε ήταν ότι υποστήριζε μια ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. «Όμως την τελευταία εβδομάδα είπε πως ’δεν είναι υπέρ΄», είπε ο Νιινίστο. «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας. Είμαι αισιόδοξος», πρόσθεσε.

Στη Στοκχόλμη η Σουηδή υπουργός Αν Λίντε υπέγραψε το επίσημο αίτημα για ένταξη στη Συμμαχία, που, όπως είπε, θα αποστελλόταν στον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. «Υπάρχει η αίσθηση πως έχουμε πάρει μια απόφαση που είναι η καλύτερη για τη Σουηδία» είπε ενώ υπέγραφε τον έγγραφο.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)