Κυριακάτικο τραπέζι: Κατσικίσια πλάτη γεμιστή και μιλφέιγ με σοκολάτα και παγωτό

Μαγειρεύουμε συνταγή από την Σάμο και δοκιμάζουμε γλυκό «κόλαση».

Στρώνουμε το Κυριακάτικο τραπέζι μας με δύο εξαιρετικές συνταγές. Για κυρίως θα σερβίρουμε κατσικίσια πλάτη γεμιστή με ρύζι, συκωτάκια και μυρωδικά, μαριναρισμένη σε σαμιώτικο κρασί. Πρόκειται για φαγητό που μαγειρεύεται, ως επί το πλείστον το Πάσχα στην Σάμο.

Και επειδή πολύ από εμάς απολαύσαμε το κλασσικό κατσίκι ή αρνί εκείνη την ημέρα, ευκαιρία να το δοκιμάσουμε τώρα.

Για γλυκό θα προσφέρουμε μιλφέιγ με σοκολάτα και παγωτό. Νομίζω τα λόγια εδώ περιττεύουν.

Καλή όρεξη.

Κατσικίσια πλάτη γεμιστή, μαριναρισμένη σε σαμιώτικο κρασί

Υλικά

1 πλάτη από κατσίκι

μισή συκωταριά

1 μπόλια

2 φλ. ρύζι καρολίνα

1 φλ. ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

4 -5 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα

6 -7 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

1 φλ. ελαιόλαδο

1 φλ. άνηθος ψιλοκομμένος

1 ½ φλ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

3 φλ. ντομάτα ξυσμένη

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

2 -3 κ. πατάτες κομμένες κυδωνάτες

2 φλυτζάνια λευκό γλυκό μοσχάτο κρασί για το μαρινάρισμα

1 φλ. λευκό ξηρό μοσχάτο κρασί

¾ φλ. ελαιόλαδο

¾ φλ. χυμός λεμονιού,

ρίγανη

Εκτέλεση

Πλένουμε τη μπόλια και τη βάζουμε σε χλιαρό νερό να μαλακώσει.

Καθαρίζουμε και πλένουμε την πλάτη, την αλατοπιπερώνουμε καλά και την αφήνουμε μία νύχτα να μαριναριστεί με γλυκό κρασί.

Καθαρίζουμε και πλένουμε τη συκωταριά.

Την ζεματίζουμε, τη στραγγίζουμε και την κόβουμε σε κυβάκια. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.

Μόλις μαραθούν, προσθέτουμε τη συκωταριά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να πάρει χρώμα.

Σβήνουμε με το σαμιώτικο λευκό ξηρό κρασί.

Ρίχνουμε το ρύζι και το ανακατεύουμε καλά με το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τη ντομάτα και μαγειρεύουμε για 5 -7 λεπτά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον άνηθο και τον μαϊντανό και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει γύρω στα 10 λεπτά.

Χωρίζουμε το κρέας από την πλάτη με κοφτερό μαχαίρι, δημιουργώντας μια «τσέπη» την οποία διευρύνουμε απαλά με το χέρι μας.

Αλατοπιπερώνουμε και αλείφουμε με λεμόνι γύρω –γύρω. Βάζουμε τη γέμιση και ράβουμε το άνοιγμα.

Ανοίγουμε τη μπόλια και τυλίγουμε την πλάτη. Βάζουμε την τυλιγμένη με την μπόλια πλάτη σε ταψί.

Ανακατεύουμε τις πατάτες με το ελαιόλαδο, ρίχνουμε το λεμόνι, αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με ρίγανη και τις τοποθετούμε γύρω από το κρέας.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ρίχνουμε νερό να φθάνει μέχρι το 1/3 του ύψους του κρέατος.

Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και σφραγίζουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για 3μιση ώρες στους 180 βαθμούς.

Βγάζουμε τη λαδόκολλα και αφήνουμε να ξεροψηθεί για άλλα 45 λεπτά περίπου.

Σερβίρουμε αμέσως.

Αναδημοσίευση από HuffPost Greece

Μιλφέιγ με σοκολάτα και παγωτό

Μερίδες:12

Προετοιμασία: 1 ώρα σύν χρόνος στο ψυγείο και την κατάψυξη

Υλικά

200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα

300 γρ. σοκολάτα λευκή σε μικρά κομμάτια

450 ml κρέμα γάλακτος

2 κ.γ. άρωμα βανίλιας

2 ασπράδια αυγών

25 γρ. ζάχαρη άχνη

για το πασπάλισμα

κάκάο σε σκόνη

Εκτέλεση

Υγραίνουμε με λίγο νερο μία μακρόστενη φόρμα.

Την σκεπάζουμε με διπλό φύλλο διάφανης μεμβράνης.

Λιώνουμε την σοκολάτα κουβερτούρα σε μπεν μαρί.

Κόβουμε 2 φύλλα από χαρτί ψησίματος (45x33 εκ.).

Αδειάζουμε την μισή σοκολάτα κουβερτούρα στο ένα φύλλο και την αλείφουμε ως τις άκρες σε λεπτή στρώση.

Αλείφουμε την υπόλοιπη σοκολάτα στο άλλο φύλλο.

Τοποθετούμε στο ψυγείο για 30 λεπτά, μέχρι να σφίξει.

Βάζουμε την λευκή σοκολάτα σε μπολ μαζί με 150 ml κρέμα γάλακτος σε μπεν μαρί .

Αφήνουμε να λιώσει, ανακατεύοντας συνέχεια.

Αφήνουμε να κρυώσει εκτός μπεν μαρί.

Σε άλλο μπολ χτυπάμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος με το άρωμα βανίλιας μέχρι να αφρατέψει και να πήξει.

Την ανακατεύουμε με την λιωμένη λευκή σοκολάτα.

Χτυπάμε τα ασπράδια σε μπολ σε σφιχτή μαρέγκα και προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη, ανακατεύοντας συνέχεια.

Αναμιγνύουμε τα δύο μείγματα.

Ξεκολλάμε την σοκολάτα από τα χαρτιά ψησίματος και σπάμε σε μεγάλα κομμάτια.

Βάζουμε τα μισά σε ένα μπολ και τα τοποθετούμε στο ψυγείο για την διακόσμηση του μιλφέιγ.

Αδειάζουμε το ισό μείγμα της κρέμας στην φόρμα μαζί με το 1/3 από τα υπόλοιπα κομμάτια σοκολάτας.

Επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις τελειώνοντας με την κρέμα.

Σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και τοποθετούμε στην κατάψυξη από το προηγούμενο βράδυ.

Ακουμπάμε σε πιατέλα, αφαιρούμε την διάφανη μεμβράνη και μπήγουμε στην επιφάνεια του μιλφέιγ τα κομμάτια σοκολάτας που έχουμε κρατήσει.

Πασπαλίζουμε με κακάο, κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.